Ελλάδα

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Ξεπέρασαν τους 24.000 οι νεκροί- Γυναίκα διασώθηκε μετά από 122 ώρες

Μεγαλώνει η θλιβερή λίστα των θυμάτων από τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν Τουρκία και Συρία. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η Τουρκία οι νεκροί έχουν φτάσει τους 20.665 και 80.088 διασώθηκαν. Στην δε Συρία οι καταγεγραμμένοι νεκροί έφτασαν τους 3.553. Συνολικά ο επιβεβαιωμένος αριθμός ανέρχεται πλέον σε 24.208.

Όσον αφορά την Τουρκία αυτά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε για νεκρούς και διασωθέντες η τουρκική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών και καταστροφών (AFAD) πριν από λίγη ώρα. Σύμφωνα με τον Guardian oi ειδικοί δήλωσαν ότι ο απολογισμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για αρκετό καιρό ακόμη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμόντουσαν στα διαμερίσματά τους όταν χτύπησε ο πρώτος σεισμός, και ολόκληρες συνοικίες σε ορισμένες πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 24,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί στη Συρία και την Τουρκία

Από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί 1.891 μετασεισμοί.

Σεισμός Τουρκία: Συνέχεια στα «μικρά θαύματα»

Εν μέσω οδύνης πάντως συνεχίζονται και τα διάφορα «μικρά θαύματα»

Μια γυναίκα βγήκε τραυματισμένη 122 ώρες μετά το σεισμό από τα συντρίμμια του κατεστραμμένου κτιρίου στο Ντιγιάρμπακιρ. Ένα παιδί διασώθηκε από τα ερείπια την 119η ώρα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή Akevler του Χατάι.

Σεισμός Τουρκία: Νέες χώρες στέλνουν σωστικά συνεργεία 

Η δε κινητοποίηση των χωρών για αποστολή ομάδων διασωστών συνεχίζεται. Την λίστα των αποστολών συμπληρώνουν η Κούβα και η Ινδονησία. 

Σεισμός Τουρκία-Συρία: Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων-20.665 νεκροί-Γυναίκα διασώθηκε μετά από 122 ώρες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Οι αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι θα στείλουν υγειονομικό προσωπικό στην Τουρκία και τη Συρία προκειμένου να βοηθήσουν τις δύο χώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας. Η Αβάνα επεσήμανε χθες το βράδυ ότι 32 γιατροί ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την Τουρκία. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Σύρος πρεσβευτής Γάσαν Ομπέιντ δήλωσε στα κουβανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι 27 Κουβανοί γιατροί θα πάνε στη Συρία.

Επίσης η Ιαπωνία θα στείλει προσωπικό και αεροσκάφη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας (SDF) στην Τουρκία, η οποία θα συμμετάσχει στη βοήθεια των πληγέντων από τον σεισμό. Παράλληλα Κολομβιανοί συμμετείχαν στην εκστρατεία βοήθειας για όσους έχουν ανάγκη κατά τη διάρκεια του σεισμού στο Καχραμανμαράς.

Σεισμός Τουρκία: Αλληλεγγύη από όλα τα σημεία της Ελλάδας 

Παράλληλα, μια αλυσίδα αλληλεγγύης έχει στηθεί στην χώρα μας για αρωγή των σεισμόπληκτων περιοχών. Πρωτοβουλίες σχεδόν σε κάθε σημείο της Ελλάδας αναπτύσσονται για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και την στήριξη φορέων που δρουν στην πρώτη γραμμή για να ανακουφίσουν τους Τούρκους και τους Σύρους που βρίσκονται μπροστά στις συνέπειες του πολύνεκρου σεισμού της προηγούμενης Δευτέρας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τον συντονισμό των φορέων για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Επιπλέον, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών για κάθε αναγκαία συνδρομή σε Έλληνες πολίτες στις πληγείσες περιοχές. Ενδεικτικά το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι τα είδη που συγκεντρώνονται είναι ρουχισμός για όλες τις ηλικίες, τρόφιμα μακράς διάρκειας για ενήλικες, νήπια και βρέφη, κουβέρτες, σκηνές και φαρμακευτικά υλικά.

Όπως είναι αναμενόμενο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκεται ήδη στο πεδίο και προσφέρει σκηνές, σκεπάσματα και είδη προσωπικής υγιεινής ενώ καλεί τους πολίτες της Ελλάδας να συνεισφέρουν σε είδη ή με χρήματα μέσω της ιστοσελίδας της (https://donate.unhcr.org/gr/el/turkiye-syria-earthquake-emergency), η οποία είναι απολύτως ασφαλής.

Την Παρασκευή το πρωί αναχώρησε η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τρία φορτηγά και διασωστικό όχημα, τα οποία θα φτάσουν στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, όπου, σε συνεννόηση με την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, θα παραδοθούν περίπου 40 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για να ανακουφιστούν άμεσα οι άνθρωποι που παλεύουν να επιβιώσουν στα συντρίμμια μιας ολόκληρης ζωής.

Ήδη από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η έκταση της καταστροφής, δήμοι, διεθνείς οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η εκκλησία αλλά και συλλογικότητες πολιτών ανταποκρίθηκαν στο πανανθρώπινο κάλεσμα της συνεισφοράς σε αυτούς που υποφέρουν.

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε άμεσα την συλλογή ειδών προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων ξεσπιτωμένων του φονικού σεισμού. Αντίστοιχη πρωτοβουλία έλαβε και ο Δήμος της Θεσσαλονίκης αλλά ακόμα οι δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αλίμου, Αχαρνών, Διονύσου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Ιλίου, Καισαριανής, Κηφισιάς, Κρωπίας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεγαρεών, Νέας Σμύρνης, Παιανίας, Παλαιού Φαλήρου, Πεντέλης, Περιστερίου, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαϊδαρίου. Από την Τετάρτη, είχαν ήδη ενημερώσει τους δημότες τους για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης οι δήμοι Λαυρεωτικής, Ελευσίνας, Αιγάλεω, Νέας Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Βύρωνα, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Αμαρουσίου, Πετρούπολης, Αγίας Βαρβάρας, Ζωγράφου, Δάφνης-Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Γλυφάδας, Μαραθώνα, Παλλήνης, Μαρκόπουλου και Σαρωνικού. Οι περίπου 50 δήμοι που συμμετέχουν στην αλυσίδα αλληλεγγύης έχουν ανακοινώσει τα είδη που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες, τις ώρες και τα σημεία στα οποία μπορούν να κάνουν την παράδοση, στις ιστοσελίδες τους.

Επιπλέον, η Εκκλησία της Ελλάδας προχωρά στη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κυριακή 12 έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου ζητώντας από τους πιστούς να συνεισφέρουν καινούργιες κουβέρτες και παπλώματα, εμφιαλωμένο νερό, γάλα μακράς διάρκειας, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια. Όμως, η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα, οπότε και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την ελληνική ομογένεια συγκεντρώνουν χρήματα για τους σεισμοπαθείς. Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος «στόχος του Ταμείου Αρωγής της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής είναι η βοήθεια τόσο στις άμεσες ανάγκες όσο και στις μακροπρόθεσμες συνέπειες των καταστροφών από τους θανατηφόρους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία. Η Αρχιεπισκοπή μας θα συνεργαστεί με τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό International Orthodox Christian Charities (IOCC) για τον εντοπισμό αξιόπιστων οργανισμών για τη διανομή της βοήθειας».

Οι «Γιατροί του Κόσμου» σε συνεργασία με την «Αλληλεγγύη για Όλους» επίσης συγκεντρώνουν βασικά είδη ρουχισμού και διατροφής για τον τουρκικό, κουρδικό και συριακό λαό. Ομάδες του διεθνούς δικτύου των Γιατρών του Κόσμου βρίσκονται εξάλλου ήδη και στις δύο περιοχές που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες του σεισμού, παρέχοντας βοήθεια στους δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, οι οποίοι, δυστυχώς, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 100 χιλιάδες. Οι λογαριασμοί τραπέζης που μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν για να κάνουν δωρεές στους Γιατρούς του Κόσμου με την αιτιολογία «ΣΕΙΣΜΟΣ» είναι οι κάτωθι: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, Αρ. Λογ/σμού: 141/29611217, IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217 / SWIFT: ETHNGRAA και Τράπεζα Πειραιώς, Αρ. Λογ/σμού: 5018-005706-640, IBAN: GR03 0172 0180 0050 1800 5706 640 / SWIFT: PIRBGRAA.

Όμως και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν επείγουσα έκκληση για τη συνεισφορά των πολιτών οι οποίοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της οργάνωσης για να κάνουν μια πολύτιμη δωρεά. Όπως ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση της οποίας ηγείται ο Έλληνας χειρουργός Χρήστος Χρήστου, οι εγκαταστάσεις υγείας που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στις επαρχίες του Aleppo και του Idlib είχαν δεχτεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής ήδη 3.465 τραυματίες και 551 νεκρούς, δημιουργώντας τεράστιες ανάγκες σε πόρους, καθώς οι άνθρωποι που φτάνουν τραυματισμένοι, επιπλέον χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής και στήριξη με πολλούς τρόπους για να μην καταρρεύσουν υπό το βάρος της τεράστιας απώλειας.

Τέλος, ο «Άλλος Άνθρωπος» ακόμα μια φορά θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης αφού η κοινωνική του κουζίνα θα ταξιδέψει στην Τουρκία, όπου θα παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στα Άδανα και την Αντιόχεια. Η αναχώρηση της συλλογικότητας θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου από το λιμάνι του Πειραιά στην Κω και από εκεί στην Τουρκία, ενώ το ταξίδι θα συνεχιστεί οδικώς. Ο «Άλλος Άνθρωπος» θα μείνει στο πεδίο έως και τις 11 Μαρτίου ενώ τα είδη που συγκεντρώνει, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πιπίλες, κρέμες και γάλα για βρέφη, ζεστά ρούχα, σκεπάσματα, κονσέρβες και ελαιόλαδο, γεννήτριες και θερμαντικά μέσα, σκηνές και γενικά ό,τι μπορεί να χρειάζεται κάποιος για να επιβιώσει στο κρύο, δίχως σπίτι αλλά με την ελπίδα ότι οι συνάνθρωποί του στέκονται δίπλα του, όπως αποδεικνύουν Έλληνες και Ελληνίδες σε κάθε γωνιά της χώρας.

πηγή: lifo

now/greece/seismos-se-toyrkia-syria-xeperasan-toys-24000-oi-nekroi-gynaika-diasothike-meta-apo-122

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button