Ελλάδα

Συνολάκης: Δεν περιμέναμε την κλιματική κρίση τόσο γρήγορα

Για τον πολικό κυκλώνα που έπληξε τις ΗΠΑ μίλησε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης, εξηγώντας πώς οφείλεται στην κλιματική, η οποία ήρθε νωρίτερα από τις εκτιμήσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή τόνισε μεταξύ άλλων πως η κλιματική κρίση που έχει προκαλέσει την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων ήρθε νωρίτερα απ’ ότι ανέμεναν οι επιστήμονες.

«Είναι ένα κομμάτι που με έχει ανησυχήσει και σαν επιστήμονα και σαν άνθρωπο. Κοιτάζοντας πίσω τουλάχιστον δυο δεκαετίες και βλέποντας τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει για το πόσο γρήγορα θα ερχόταν η κλιματική κρίση, νομίζω πως κανείς δεν περίμενε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τέτοιες ενδείξεις όπως βλέπουμε τώρα, τόσο σύντομα», ανέφερε. 

Αναφορικά με τον πολικό κυκλώνα που έπληξε τις ΗΠΑ, έκανε λόγο για «πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο» .«Δεν ήταν μόνο ακραίο στην έντασή του, ήταν και ακραίο στη διάρκειά του», δήλωσε.

Όπως εξήγησε, το μετεωρολογικό φαινόμενο προκαλείται γιατί η θερμοκρασία της θάλασσας ήδη έχει αρχίσει σταδιακά και αυξάνεται.

«Όσο λοιπόν αυξάνει η θερμοκρασία της θάλασσας, τόσο περισσότερη υγρασία έχουμε, τόσο περισσότερο ακραία είναι τα φαινόμενα», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στα απτά παραδείγματα της κλιματικής κρίσης εξήγησε ότι «οι αρκτικές ζώνες ζεσταίνονται με ένα ρυθμό που είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο γρήγορος από τον ρυθμό με τον οποίο ζεσταίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής ο υπόλοιπος κόσμος».

Όσο για το εάν θα πρέπει να συνηθίσουμε σε τέτοιου είδους διάρκειας και έντασης φαινόμενα, είπε ότι πια έχουμε «πολικούς κυκλώνες μεγάλης έντασης και διάρκειας» γι’ αυτό και πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα.

πηγή: lifo

now/greece/synolakis-den-perimename-tin-klimatiki-krisi-toso-grigora

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button