Ελλάδα

Συνολάκης: Μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8-8,5 Ρίχτερ

Η τραγωδία στην Τουρκία δεν έχει τέλος με διασώστες να συνεχίζουν να δίνουν μάχη για την εύρεση επιζώντας στα συντρίμμια μετά τους σεισμούς.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός αναφέρει ότι οι νεκροί είναι πάνω από 12.800, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 62.000.

Ο Τούρκος σεισμολόγος Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν, σε ανάρτησή του, εκτίμησε βάσει υπολογισμών ότι περίπου 184.000 άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.

Το σενάριο αυτό σχολίασε ο ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, λέγοντας ότι μπορεί να είναι ακραίο αλλά μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Συνολάκης για σεισμό στην Τουρκία: Το «παράθυρο» για τις έρευνες είναι συνήθως μέχρι 72 ώρες

Όπως ανέφερε, οι πιθανότητες για επιζώντες μέσα στα χαλάσματα περιορίζονται όλο και περισσότερο καθώς έχουν περάσει 72 ώρες, με το ψύχος να δυσχεραίνει την κατάσταση.

«Το “παράθυρο” είναι συνήθως μέχρι 72 ώρες. Μπορεί – και μακάρι να υπάρξουν – εκπλήξεις, έστω για μία και δύο ανθρώπινες ζωές πρέπει να συνεχίζουν οι προσπάθειες των διασωστών. Όμως, οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το εάν επηρεάζει στη χώρα μας, ανέφερε ότι το ελληνικό τόξο έχει δώσει σεισμούς 8,5 Ρίχτερ, υπενθυμίζοντας τον σεισμό που είχε σημειωθεί στη δυτική Κρήτη. 

«Δεν με ανησυχεί τόσο πολύ γιατί είναι μια ανεξάρτητη σεισμική περιοχή. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο “παράθυρο” του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8-8,5 Ρίχτερ», επισήμανε, τονίζοντας ότι στη χώρα μας έχουμε πολύ καλό αντισεισμικό κώδικα.

πηγή: lifo

now/greece/synolakis-mporei-na-doyme-megalo-seismo-sto-elliniko-toxo-tis-taxis-ton-8-85-rihter

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button