Ελλάδα

Τέμπη: Τραυματίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου- Και για πολιτικά πρόσωπα

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου- συμπεριλαμβανομένων πολιτικών προσώπων- κατέθεσαν οι συνήγοροι τραυματία του δυστυχήματος των Τεμπών

Οι δικηγόροι Θεόδωρος Μαντάς και Λουκάς Αποστολίδης κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τη μηνυτήρια αναφορά εκ μέρους του τραυματία, με την επιφύλαξη να δηλώσουν και παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης που είναι σε εξέλιξη στη Λάρισα, για το δυστύχημα στα Τέμπη

Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά παντός υπευθύνου του ΟΣΕ και εμπλεκόμενων εταιρειών, αλλά και κατά πολιτικών προσώπων που έχουν την εποπτεία του Οργανισμού, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Εκτιμάται πως είναι πιθανό να διαβιβαστεί στη Βουλή η μηνυτήρια αναφορά, για να κριθεί αν και πώς θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. 

Τέμπη: Ζητείται πλήρης διερεύνηση για «πληθώρα ποινικών αδικημάτων» 

Στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι δικηγόροι του τραυματία από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, ζητείται μεταξύ άλλων η πλήρης διερεύνηση για την «τέλεση πληθώρας ποινικών αδικημάτων, τελεσθέντων εξ οιουδήποτε υπαιτίου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού και συμμετόχου, με πράξεις ή δια παραλείψεως, ανεξαρτήτως της θέσεως τους, είτε στην ιεραρχία των διοικήσεων του τριχοτομημένου ΟΣΕ, είτε στα πολιτικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη και την εποπτεία του, αφενός σε βάρος της εντολέως μας και αφετέρου εις βάρος των επιβατών του μοιραίου τρένου Intercity 62». 

Τέμπη- ΡΑΣ: Ο σταθμάρχης δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά- Η απάντηση του ΟΣΕ 

Σήμερα, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι για το δυστύχημα στα Τέμπη, πλην του σταθμάρχη της Λάρισας που έχει ήδη προφυλακιστεί. 

Πρόκειται για τον επιθεωρητή κυκλοφορίας του ΟΣΕ και τους δύο σταθμάρχες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες βαριές κατηγορίες με τον προφυλακισθέντα. Στους δύο σταθμάρχες δόθηκε προθεσμία για να απολογηθούν ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή στις 24 Μαρτίου και στον επιθεωρητή κυκλοφορίας στις 30 Μαρτίου. 

Στο μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων εξέδωσε σήμερα μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει ανεπαρκή την εκπαίδευση του σταθμάρχη Λάρισας ο οποίος έχει προφυλακιστεί κατηγορούμενος για την πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. 

Με τα έως σήμερα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, ανέφερε η ΡΑΣ στην ανακοίνωση, «διαβλέπει ισχυρές ενδείξεις ότι ο θεωρητικός και πρακτικός κύκλος εκπαίδευσης που παρείχε ο Διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής (ΟΣΕ) σε προσωπικό του ΟΣΕ που επιτελεί κρίσιμα καθήκοντα (σταθμάρχες – κλειδούχους) υπήρξε ελλιπής και ως εκ τούτου ανεπαρκής». 

«Ο κύκλος της εκπαίδευσης του Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας, στον οποίο συμμετείχε ο σταθμάρχης που εμπλέκεται στο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2022, διαπιστώνει ότι δεν τεκμηριώνεται η σωστή και ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων του συγκεκριμένου κύκλου μαθητείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καταγράφονται στον Οδηγό Σπουδών», αναφέρεται σε άλλο σημείο. 

Επιπλέον, η ΡΑΣ, που διενεργεί αυτεπάγγελτη έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, σημειώνει ότι «διαπιστώθηκαν σοβαρές ενδείξεις παράβασης από τον Διαχειριστή Υποδομής, ήτοι τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος που σχετίζονται με το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας του». 

Απαντώντας στην ανακοίνωση της ΡΑΣ, ο ΟΣΕ χαρακτήρισε «εξαιρετικά δυσάρεστο» επίσημοι φορείς να εκφράζουν απόψεις και να λαμβάνουν αποφάσεις «χωρίς ενδελεχή διερεύνηση και τεκμηρίωση των αναφερομένων σε αυτές, ειδικά όταν έχουν υπάρξει κοινωνοί σε αυτά επί των οποίων αποφαίνονται». 

Ο ΟΣΕ, στην απάντησή του, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι έγγραφο από τις 28/7/2002 για τη βασική εκπαίδευση προσωπικού κλάδου κυκλοφορίας- το οποίο κοινοποιήθηκε στη ΡΑΣ- εγκρίθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του Οργανισμού. Στο έγγραφο, σημειώνει ο ΟΣΕ, περιγράφεται η διαδικασία και το αντικείμενο της εκπαίδευσης, «τα οποία είναι απολύτως συμβατά με τον Οδηγό Σπουδών, που η ίδια η Ρυθμιστική Αρχή ενέκρινε με την από 29/7/2021 απόφασή της». 

Ακόμη, ο ΟΣΕ προαναγγέλλει ότι «θα απαντήσει με απόλυτη ακρίβεια, λεπτομέρειες και τεκμηρίωση» σε όσα αναφέρει η Αρχή. «Έως τότε καλό είναι να εκφράζονται δημοσίως μόνο οριστικά και τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Είναι ώρες ευθύνης για όλους και όχι ώρες διάχυσης ευθυνών», καταλήγει η ανακοίνωση. 

πηγή: lifo

now/greece/tempi-traymatias-katethese-minytiria-anafora-kata-pantos-ypeythynoy-kai-gia-politika

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button