Ελλάδα

Τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος

Οι προειδοποιήσεις για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι όλο και συχνότερες.

Σήμερα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της πόλης που είχε διακοπεί μετά τις ρωσικές επιθέσεις, όπως ανακοίνωσε η Ukrenergo, ο ουκρανός διαχειριστής του δικτύου.

Η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί μετά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Η κατάσταση αυτή αυξάνει την ανησυχία για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας, Χρήστος Χουσιάδας, μίλησε στην ΕΡΤ και εξήγησε αν υπάρχει κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το σημερινό περιστατικό διακοπής της ηλεκτροδότησης από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια και το οποίο αποσιωπήθηκε.

Ο Χρήστος Χουσιάδας τόνισε πως ένα πιθανό πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό του Τσέρνομπιλ, λόγω του ότι είναι επικίνδυνο να μπει κάποιος σε αυτήν τη σεναριολογία, δηλαδή σε ένα σενάριο ατυχήματος.

Πρόσθεσε, βέβαια πως το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ ήταν το μέγιστο ατύχημα που θα μπορούσε να γίνει σε μία τέτοια εγκατάσταση.

Σε ερώτηση εάν οι επιπτώσεις ενός ατυχήματος στη Ζαπορίζια θα μείνουν εντός της ουκρανικής επικράτειας, ο Χουσιάδας απάντησε πως: «Όχι, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό. Γιατί ακόμα κι ένα μικρότερο ατύχημα από αυτό του Τσέρνομπιλ επισύρει σοβαρές συνέπειες».

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας

«Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για περίπτωση σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος εκτός συνόρων. Τέτοια σχέδια υπάρχουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά εκπονήθηκαν πρακτικά και σε όλα τα μέρη του κόσμου, με αφορμή το Τσέρνομπιλ. Από τότε, υπάρχει και στη χώρα μας τέτοιο σχέδιο. Έγινε με τα δεδομένα της εποχής και το είχε ενταχθεί στο γενικότερο σχέδιο του σχεδίου “Ξενοκράτης”», ανέφερε.

Συνέχισε εξηγώντας πως: «Το σχέδιο αυτό αναθεωρήθηκε ριζικά, πολύ πρόσφατα και ισχύει τυπικά από περίπου ένα χρόνο πριν από τώρα.

Με βάση και την γνώση που συσσωρεύτηκε στο μεταξύ, με βάση και την τεχνολογία που εξελίχτηκε, με βάση και το τι παρατηρήσεις έγιναν και τι συμπεράσματα αποκόμισε η επιστημονική κοινότητα από ατυχήματα που συνέβησαν στο μεταξύ, τα δεδομένα άλλαξαν και είμαστε σε θέση να προσδιορίζουμε και να μπορούμε να προβλέψουμε καλύτερα από την εποχή του Τσέρνομπιλ, τις επιπτώσεις των μεγάλων πυρηνικών ατυχημάτων».

Έκλεισε λέγοντας ότι με αυτά τα δεδομένα, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο προϋπήρχε, αναθεωρήθηκε ριζικά, είναι μοντέρνο και κυρίως υπάρχει.

πηγή: lifo

now/greece/ti-perilambanei-ethniko-shedio-ektaktis-anagkis-se-periptosi-pyrinikoy-atyhimatos

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button