Ελλάδα

25η Μαρτίου: Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν στην αργία

Τον τρόπο που αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα εργαστούν κατά την αργία της 25ης Μαρτίου, δίνουν η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας. 

Φέτος η 25η Μαρτίου– που από τον νόμο έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία- «πέφτει» Σάββατο. Τη συγκεκριμένη ημέρα απαγορεύεται η απασχόληση μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, με εξαίρεση εκείνες που λειτουργούν νόμιμα τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες. 

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός του ρεπό (ημέρα οφειλόμενης ανάπαυσης) με την υποχρεωτική αργία

25η Μαρτίου: Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν 

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν, για τους μισθωτούς οι οποίοι δεν θα απασχοληθούν την 25η Μαρτίου ισχύουν τα εξής: 

– Όσοι εργάζονται με πενθήμερη απασχόληση και αμείβονται με ημερομίσθιο, θα πρέπει να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους, ενώ, όσοι αμείβονται με μισθό, θα λάβουν κανονικά τον καταβαλλόμενο μισθό τους.

– Όσοι εργάζονται με εξαήμερη απασχόληση και αμείβονται με ημερομίσθιο, θα λάβουν κανονικά το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο που αντιστοιχεί στην ημέρα της αργίας (6 ημερομίσθια συνολικά την εβδομάδα), ενώ, όσοι αμείβονται με μισθό, θα λάβουν κανονικά τον καταβαλλόμενο μισθό τους.

25η Μαρτίου: Οι αποδοχές όσων εργαστούν 

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις υποχρεωτικές αργίες, για τους μισθωτούς που θα δουλέψουν την 25η Μαρτίου ισχύουν τα εξής: 

– Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

– Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Τι ισχύει σε περίπτωση άδειας 

Το ημερομίσθιο της 25ης Μαρτίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που είναι σε άδεια, χωρίς να υπολογίσουν τη συγκεκριμένη ημέρα στις εργάσιμες της άδειας.

Πιο αναλυτικά, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: 

– Εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων, όσο και των επί μηνιαίο μισθό κατά την 25η Μαρτίου είναι πέραν των 40 ωρών, οφείλεται επιπλέον της προσαύξησης, λόγω αργίας και η προσαύξηση, λόγω πρόσθετης εργασίας (υπερεργασία, υπερωρία).

– Το ημερομίσθιο της 25ης Μαρτίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν, όμως, την ημέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.

– Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

πηγή: lifo

now/greece/25i-martioy-pos-ameibontai-osoi-ergastoyn-stin-argia

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button