Ελλάδα

25η Μαρτίου χωρίς μπακαλιάρο – Ποια ψάρια μπορούν να καταναλωθούν εναλλακτικά

Όχι στα μπακαλιαράκια μικρότερα από 20 εκατοστά προτρέπει τους καταναλωτές να πουν τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, με αφορμή τις παραδοσιακές επιλογές για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου.

Εναλλακτικά, η οργάνωση προτείνει αλιεύματα όπως γαύρο, παλαμίδα ή μπλε καβούρι.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο Νίκος Δούμπας, από την iSea, εξηγώντας πως το επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης μπακαλιάρου (Merluccius merluccius) που ορίζει η ελληνική νομοθεσία, είναι τα 20 εκατοστά.

«Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα θηλυκά φτάνουν στην πρώτη γενετική ωρίμανση, όταν είναι 21,5 εκατοστά και τα αρσενικά περίπου στα 26 εκατοστά. Έτσι θα έπρεπε ίσως να προσαρμοστεί και η νομοθεσία και το ελάχιστα επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης να ανέβει στα 26 εκατοστά ώστε να έχουν προλάβει να αναπαραχθούν τουλάχιστον μία φορά», λέει ο κ. Δούμπας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μπακαλιάρος, που είναι ανώτερος θηρευτής βαθιών νερών, είναι είδος υπεραλιευμένο και παρά τα νομοθετικά μέτρα, υπάρχει πίεση στον πληθυσμό του.

«Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρότεινα, για την 25η Μαρτίου, οι καταναλωτές να προτιμήσουν αλιεύματα που η αναπαραγωγική τους περίοδος είναι αργότερα -του μπακαλιάρου κορυφώνεται τον Απρίλιο στο Αιγαίο- και οι πληθυσμοί τους είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ας φάνε λοιπόν γαύρο, σαφρίδια ακόμη και ξενικά είδη, όπως το μπλε καβούρι», αναφέρει ο κ. Δούμπας, ο οποίος διευκρινίζει ότι εκτός από τον μπακαλιάρο, την 25η Μαρτίου καταναλώνεται κυρίως ο βακαλάος Νορβηγίας (Gadus morhua) ή Atlantic cod.

Εξηγεί, μάλιστα, ότι η ονομασία βακαλάος και όχι μπακαλιάρος, αναφέρεται μάλλον στο αλατισμένο είδος«δηλαδή ο βακαλάος είναι ο αλατισμένος μπακαλιάρος, κάτι αντίστοιχο με την παλαμίδα και την λακέρδα που είναι στην ουσία η παστή παλαμίδα».

πηγή: creta24

25i-martioy-choris-mpakaliaro-poia-psaria-mporoyn-na-katanalothoyn-enallaktika/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button