Υγεία

Άνοια: Πρόληψη με συχνό σερφάρισμα στο Ίντερνετ;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Geriatrics Society» δείχνει ότι η συστηματική χρήση του Διαδικτύου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης παρακολουθήθηκαν 18.154 άτομα ηλικίας 50 ως 65 ετών που δεν έπασχαν από άνοια κατά την έναρξη της παρακολούθησης. Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν επί περίπου οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο – σε κάποιους από αυτούς η παρακολούθηση ξεπέρασε τα 17 έτη. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ποσοστό της τάξεως του 4,68% των συμμετεχόντων διαγνώσθηκε με άνοια.

Μείωση του κινδύνου άνοιας στο μισό

Οπως είδαν οι ερευνητές, η συστηματική χρήση του Ιντερνετ συνδεόταν με μείωση κατά σχεδόν 50% του κινδύνου άνοιας σε σχέση με τη μη συστηματική χρήση του Διαδικτύου. Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα, η σύνδεση φάνηκε να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορούν να υπεισέλθουν στην «εξίσωση» όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, το φύλο και η γενεά στην οποία ανήκε ο κάθε εθελοντής.

Διατήρηση γνωστικών «αποθεμάτων»

«Η ενασχόληση με το Ιντερνετ μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη διατήρηση γνωστικών ‘αποθεμάτων’ τα οποία με τη σειρά τους είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τη γήρανση του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας» σημείωσε η Βιρτζίνια Τσανγκ, κύρια συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

https://creta24.gr/anoia-prolipsi-sychno-serfarisma-internet/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button