Υγεία

Αρτηριακή πίεση: Η ρύθμισή της προφυλάσσει τις γυναίκες από αυτό το συχνό πρόβλημα

Η σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για διαφορετικές λειτουργίες του σώματος.  Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, κρίνεται ιδιαίτερα κομβική για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, και ιδιαίτερα στη μέση ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα, τα ινομυώματα θα μπορούσαν να προληφθούν, εάν διατηρείται η αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που μελέτησαν περίπου 17 χρόνια, είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τους σχηματισμούς αυτούς στη μήτρα, εάν αντιμετώπιζαν την υψηλή αρτηριακή τους πίεση με φαρμακευτική αγωγή. Αντίθετα, οι γυναίκες μέσης ηλικίας με νεοεμφανιζόμενη υπέρταση είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νέων ινομυωμάτων, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις αλλά επώδυνοι όγκοι που εμφανίζονται στη μήτρα και προσβάλλουν έως και το 80% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά συμπτώματα, όπως έντονο πόνο κατά την έμμηνο ρύση, χωρίς να υπάρχουν γνωστά μέσα για την πρόληψή τους.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρα Susannah Mitro, ερευνήτρια στο Kaiser Permanente στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, ανέλυσαν δεδομένα της περιόδου 1996-2013 για 2.570 γυναίκες στις ΗΠΑ που συμμετείχαν στη μελέτη Study of Women’s Health Across the Nation, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών. Όλες οι συμμετέχουσες δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό ινομυωμάτων όταν εντάχθηκαν στη μελέτη, αλλά κατά τη διάρκεια των επόμενων 17 ετών, το 20% έλαβε τέτοια διάγνωση. Με την πάροδο των χρόνων, οι ερευνητές ήλεγχαν και την αρτηριακή τους πίεση.

Τελικά, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ισχυρούς συσχετισμούς μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και των πιθανοτήτων μιας γυναίκας για ανάπτυξη ινομυωμάτων στη μήτρα. Ειδικότερα, όσες γυναίκες είχαν αδιάγνωστη υπέρταση και δε λάμβαναν κάποια αντίστοιχη αγωγή, ήταν 19% πιο επιρρεπείς σε ινομυώματα, ενώ όσες λάμβαναν θεραπεία για την υπέρταση διέτρεχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο.

Επιπλέον, όσες γυναίκες αντιμετώπιζαν την υψηλή αρτηριακή τους πίεση με μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, που ονομάζονται αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (α-ΜΕΑ), παρουσίασαν 48% μείωση του κινδύνου εμφάνισης ινομυωμάτων, πρόσθεσε η επιστημονική ομάδα.

«Αν και οι ακριβείς σχέσεις μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου ινομυωμάτων δεν είναι σαφείς, η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων, όπου ενδείκνυται, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την πρόληψη της ανάπτυξης ινομυωμάτων σε αυτό το στάδιο ζωής υψηλού κινδύνου» κατέληξαν οι ερευνητές.

https://creta24.gr/artiriaki-piesi-i-rythmisi-tis-profylassei-tis-gynaikes-apo-afto-to-sychno-provlima/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button