Υγεία

Γιατί πονάμε περισσότερο το βράδυ; Τέσσερα tips για καλύτερο ύπνο

Τις νυχτερινές ώρες επιλέγει ο χρόνιος πόνος για να κάνει εντονότερη την παρουσία του. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος τη νύχτα γίνεται φτάνει στα όριά του και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ύπνο» αναφέρει η Ellen Slawsby, διευθύντρια του Ιατρείου Πόνου στο Ινστιτούτο Benson-Henry του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, εξηγώντας πως το τέλος της ημέρας δεν συνεπάγεται απαραιτήτως και το τέλος των εξάρσεων του πόνου.

Πόνος που ακτινοβολεί, διάχυτος πόνος εξαιτίας αρθρίτιδας ή ινομυαλγίας, οξύς πόνος, πόνος που δίνει την αίσθηση καψίματος, μαχαιριάς, ηλεκτρικού σοκ ή μυρμηγκιάσματος και μουδιάσματος είναι κάποιες από τις εκφάνσεις του του χρόνιου πόνου, του πόνου δηλαδή κατάστασης που έπεται ενός τραυματισμού ή μιας ασθένειας, διαρκεί τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες με πιθανότητα να γίνει μόνιμος και ο οποίος μπορεί να πλήττει μεμονωμένες αρθρώσεις ή μύες είτε να επηρεάζει ορισμένες μόνο περιοχές του σώματος όπως η πλάτη και ο αυχένας. Ο επίμονος πόνος μπορεί πάλι να είναι διάχυτος από καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα ή η ινομυαλγία.

Γιατί όμως «χτυπά» το βράδυ; Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, η μεγαλύτερη ένταση τη νύχτα οφείλεται ενδεχομένως:

  • στις ορμόνες, καθώς είναι οι ώρες που η παραγωγή της αντιφλεγμονώδους ορμόνης κορτιζόλης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τη Δρ Slawsby
  • στον κύκλο του πόνου μέσα στο 24ωρο αφού, σύμφωνα με σχετική μελέτη, ο πόνος ίσως ακολουθεί έναν κιρκάδιο ρυθμό όπως το 24ωρο βιολογικό ρολόι του σώματος που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνιση και έτσι εξηγείται γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα πόνου ορισμένες ώρες σε μόνιμη βάση, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • στον ανεπαρκή ύπνο, ο οποίος επηρεάζει την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τον πόνο. Χαρακτηριστικό της συχνότητας των προβλημάτων ύπνου στα άτομα με χρόνιο πόνο είναι ότι τουλάχιστον το 50% των ατόμων με αϋπνία -συχνότερη διαγνωσμένη διαταραχή του ύπνου- πάσχει από χρόνιο πόνο. Σύμφωνα με τη Δρ Slawsby, ο λιγοστός ύπνος μπορεί να οδηγεί σε μεγαλύτερη απελευθέρωση κυτοκινών, πρωτεϊνών που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και μεγιστοποιούν την ευαισθησία στον πόνο.

4 tips για καλύτερο ύπνο

Αν ο πόνος στέκεται εμπόδιο στην πολύτιμη βραδινή ξεκούραση, δοκιμάστε τα παρακάτω tips:

Γιατί πονάμε περισσότερο το βράδυ; Τέσσερα tips για καλύτερο ύπνο

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button