Υγεία

Γρίπη των πτηνών: «Ισχυρές ενδείξεις» ότι ο ιός πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στον άνθρωπο

Οι επιστήμονες φοβούνται πλέον ότι η γρίπη των πτηνών πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στους ανθρώπους, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στην εξέλιξη του θανατηφόρου ιού. Όπως δείχνει νέα ανάλυση, υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι ένα άτομο που εργαζόταν σε αγρόκτημα στο Τέξας μολύνθηκε από άρρωστες αγελάδες.

Εδώ και δυο χρόνια, το άκρως παθογόνο στέλεχος H5N1 εξαπλώνεται παγκοσμίως και πλέον μολύνει και άλλα θηλαστικά. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός εξαπλώνεται απαρατήρητος από τις αρχές του έτους. Μέχρι στιγμής, 36 κοπάδια σε εννέα πολιτείες έχουν βρεθεί θετικά στον ιό. Ωστόσο, οι δοκιμές δειγμάτων γάλακτος έχουν δείξει ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί πολύ ευρύτερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο περισσότερο εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε ένα εξημερωμένο θηλαστικό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να προσαρμοστεί σε ένα νέο είδος και να μεταπηδήσει στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine», τα συμπτώματα του άνδρα που μολύνθηκε ήταν ήπια. Αν και εμφάνισε επιπεφυκίτιδα, δεν παρουσίασε πυρετό και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα στην αναπνοή. Οι πνεύμονές του ήταν επίσης καθαροί. Οι γιατροί χορήγησαν προληπτικά στον ασθενή και στους συγκατοίκους του αντιιικά φάρμακα.

Η ομάδα, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών, δήλωσε: «Δεδομένου ότι ο άνθρωπος που μολύνθηκε εργαζόταν σε γαλακτοκομική φάρμα όπου υπήρχαν άρρωστες, πιθανώς μολυσμένες αγελάδες αλλά όχι άλλα θηλαστικά ή πτηνά, πιστεύουμε ότι τα γενετικά και επιδημιολογικά δεδομένα αποτελούν ισχυρή απόδειξη μόλυνσης του ανθρώπου μετά από έκθεση σε πιθανώς μολυσμένες από τον ιό αγελάδες».

Οι αμερικανικές αρχές εντόπισαν θραύσματα του ιού – αλλά όχι ενεργό ιό – στο παστεριωμένο γάλα. Ωστόσο δήλωσαν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το βόειο κρέας είναι ασφαλή.

Παρόλο που ο εργάτης στο Τέξας νόσησε ελαφρά, ο Η5Ν1 μπορεί να είναι σοβαρός – ακόμη και θανατηφόρος – για τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 888 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως από το 2003 έως τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ενώ 463 έχουν πεθάνει.

https://creta24.gr/gripi-ton-ptinon-ischyres-endeixeis-oti-o-ios-perase-gia-proti-fora-apo-ta-thilastika-ston-anthropo/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button