Υγεία

Γρίπη των πτηνών: Κρούσμα H5N1 στην Κίνα – Φόβοι μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο

Μια γυναίκα στην ανατολική Κίνα βρέθηκε θετική στη γρίπη των πτηνών H5N1. Το συγκεκριμένο στέλεχος της γρίπης των πτηνών, που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

Η είδηση για το κρούσμα H5N1 στην Κίνα έρχεται μια εβδομάδα μετά τη μόλυνση δύο ανθρώπων στην Καμπότζη από παρόμοια παραλλαγή.

Η τελευταία γνωστή υπόθεση είναι αυτή μιας 53χρονης γυναίκας από την επαρχία Jiangsu στην ανατολική Κίνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Είχε αναπτύξει συμπτώματα στις 31 Ιανουαρίου μετά από έκθεση σε πουλερικά και διαγνώστηκε θετική στον H5N1 τον Φεβρουάριο. Η κατάσταση της υγείας της είναι άγνωστη σήμερα.

Η γρίπη των πτηνών H5N1

Ήταν πριν από λίγες ημέρες που ένα 11χρονο κοριτσάκι πέθανε από τη γρίπη των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη. Οι πάπιες και τα κοτόπουλα που είχαν σπίτι τους είχαν πεθάνει ξαφνικά.

Ο 49χρονος πατέρας του ανήλικου κοριτσιού βρέθηκε θετικός στη γρίπη H5N1 λίγες ημέρες αργότερα. Δεν αρρώστησε, ωστόσο, σοβαρά.

Το νέο κρούσμα, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, προκλήθηκε από την κλάση 2.3.4.4b, την ίδια παραλλαγή που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει ανησυχία για πιθανή απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Αυτό το γεγονός το διαφοροποιεί από τα κρούσματα στην Καμπότζη, τα οποία προκλήθηκαν από την κλάση 2.3.2.1c, μια παλιότερη παραλλαγή.

Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών Η5Ν1.

Η νέα παραλλαγή του H5N1, που εμφανίστηκε στα τέλη του 2021, έχει προκαλέσει κρούσματα σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και σε χώρες όπου δεν είχε ποτέ εντοπιστεί γρίπη των πτηνών.

Έκτοτε, περισσότερα από 200 εκατομμύρια πτηνά έχουν είτε πεθάνει είτε θανατωθεί. Τα περισσότερα εξ αυτών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η παγκόσμια εξάπλωση της γρίπης των πτηνών έχει προκαλέσει ανησυχία για την πιθανότητα μιας μελλοντικής παραλλαγής.

Φόβοι για την παραλλαγή Η5N1

Μια παραλλαγή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόσφατα κρούσματα σε θηλαστικά έχουν εντείνει αυτές τις ανησυχίες.

«Η παγκόσμια κατάσταση του H5N1 είναι ανησυχητική, δεδομένης της ευρείας εξάπλωσης του ιού στα πτηνά σε όλο τον κόσμο και των αυξανόμενων αναφορών για κρούσματα σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων» υπογράμμισε η Dr. Sylvie Briand, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Ο ΠΟΥ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο από τον ιό και καλεί όλες τις χώρες σε αυξημένη επαγρύπνηση».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WHOA) επανέλαβε τις ανησυχίες.

«Η τρέχουσα κατάσταση αναδεικνύει τον κίνδυνο ότι η γρίπη των πτηνών H5N1 μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στα θηλαστικά και να μεταδοθεί στον άνθρωπο και σε άλλα ζώα» ανέφερε ο οργανισμός στις 13 Φεβρουαρίου.

Ένα 9χρονο κορίτσι στο Εκουαδόρ βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών Η5Ν1 τον Ιανουάριο, καθιστώντας το το πρώτο κρούσμα στη Νότια Αμερική. Νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά έκτοτε έχει αναρρώσει.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 μια 38χρονη γυναίκα πέθανε από τον H5N1 στο Guangxi, στην Κίνα, μετά από έκθεση σε πουλερικά που είχε στην αυλή της.

πηγή: creta24

gripi-ton-ptinon-kroysma-h5n1-stin-kina-fovoi-metadosis-anthropo-se-anthropo/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button