Υγεία

Δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η καθημερινότητα η οποία είναι όλο και πιο απαιτητική έχει αναγκάσει πολλούς να καταφεύγουν σε συμπληρώματα διατροφής για να καλύψουν κάποιες διατροφικές ανάγκες ή να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους με συγκεκριμένες βιταμίνες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι για ορισμένα από αυτά, πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Κάποια συμπληρώματα διατροφής, όπως η nicotinamide riboside (NR) -μια μορφή βιταμίνης Β3- έχουν συνδεθεί σε προηγούμενες μελέτες με οφέλη που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή, την μεταβολική και τη νευρολογική υγεία.

Ωστόσο, η νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι (MU), όπως αναφέρει το iatropedia,  διαπίστωσε ότι το NR μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης καρκίνου.

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Τονίστηκε ότι τα υψηλά επίπεδα NR όχι μόνο θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο κάποιου να αναπτύξει τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, αλλά θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν μετάσταση ή εξάπλωση του καρκίνου στον εγκέφαλο.

«Μερικοί τα παίρνουν (βιταμίνες και συμπληρώματα) επειδή υποθέτουν ότι οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα έχουν μόνο θετικά οφέλη για την υγεία. Αλλά πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς λειτουργούν πραγματικά. Εξαιτίας αυτής της έλλειψης γνώσης, εμπνευστήκαμε να μελετήσουμε μερικές βασικές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα λειτουργούν στο σώμα», είπε η επικεφαλής της διεθνούς ομάδας ερευνητών Elena Goun.

Μετά τον θάνατο του 59χρονου πατέρα της μόλις τρεις μήνες αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου, η Goun βρήκε κίνητρο να επιδιώξει μια καλύτερη επιστημονική κατανόηση του μεταβολισμού του καρκίνου (της ενέργειας μέσω της οποίας ο καρκίνος εξαπλώνεται στο σώμα). Δεδομένου ότι το NR είναι ένα γνωστό συμπλήρωμα που βοηθά στην αύξηση των επιπέδων κυτταρικής ενέργειας και τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται από αυτή την ενέργεια με τον αυξημένο μεταβολισμό τους, η Goun ήθελε να διερευνήσει τον ρόλο του NR στην ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου.

“Η δουλειά μας είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της ευρείας εμπορικής διαθεσιμότητας και του μεγάλου αριθμού συνεχιζόμενων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους όπου το NR χρησιμοποιείται για να μετριάσει τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου σε ασθενείς”, είπε η Goun.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνολογία για να συγκρίνουν και να εξετάσουν πόσο υψηλά ήταν τα επίπεδα NR σε καρκινικά κύτταρα, Τ-κύτταρα και υγιείς ιστούς.
“Αν και το NR χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε ανθρώπους και διερευνάται σε πολλές συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές για πρόσθετες εφαρμογές, μεγάλο μέρος του πώς λειτουργεί το NR είναι ακόμα άγνωστο”, είπε η Goun. «Αυτό μας ενέπνευσε να καταλήξουμε σε αυτή τη νέα τεχνική απεικόνισης που βασίζεται σε απεικόνιση με υπερευαίσθητη βιοφωταύγεια, που επιτρέπει την ποσοτικοποίηση των επιπέδων NR σε πραγματικό χρόνο με μη επεμβατικό τρόπο. Η παρουσία του NR φαίνεται με το φως και όσο πιο φωτεινές είναι οι ενδείξεις στην απεικόνιση, τόσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα NR”.

Η Goun είπε ότι τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της προσεκτικής διερεύνησης πιθανών παρενεργειών για συμπληρώματα, όπως το NR, πριν από τη χρήση τους σε άτομα που μπορεί να έχουν διαφορετικά νοσήματα. Στο μέλλον, η Goun θα ήθελε να παρέχει πληροφορίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ορισμένων αναστολέων, για να βοηθήσουν να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι θεραπείες του καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία. Το κλειδί σε αυτήν την προσέγγιση, είπε η Goun, είναι να το δούμε από μια εξατομικευμένη ιατρική σκοπιά.

πηγή: creta24

dimofiles-sympliroma-diatrofis-mporei-na-ayxisei-ton-kindyno-emfanisis-karkinoy/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button