Υγεία

Η αφρικανική σκόνη «πνίγει» τη χώρα μας: Πώς επηρεάζει την υγεία μας – Προειδοποιήσεις των γιατρών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι γιατροί για την αφρικανική σκόνη που έχει «πνίξει» τη χώρα και απειλεί την υγεία μας.

Ο Αττικός ουρανός έχει καλυφθεί από ένα σύννεφο σκόνης προκαλώντας έντονη δυσφορία στους κατοίκους, ενώ μαζί με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά και την έντονη υγρασία έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.

Το υπουργείο Υγείας συστήνει στις ευάλωτες ομάδες να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους και να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους, με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι η σκόνη θα μείνει στη χώρα μέχρι και την Τετάρτη.

Οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στον ΣΚΑΪ και εξήγησε: «Αυτό που λέμε κλιματική αλλαγή, κλιματική κρίση, με την υπερθέρμανση του πλανήτη, μπορεί να έχει εκφάνσεις όπως εκτεταμένους καύσωνες, πολύ μεγάλες πυρκαγιές, λειψυδρία ή ανομβρία, επίσης αύξηση της στάθμης των νερών στις θάλασσες, την ρύπανση της ατμόσφαιρας και της Γης, την αλλαγή της βιοποικιλότητας, φαινόμενα όπως την αφρικανική σκόνη κλπ. Όλα αυτά κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πλήττουν περίπου 3,5 δισεκατομμύριο κόσμο. Κυρίως άτομα που έχουν συννοσηρότητες, τα μεγάλα σε ηλικία άτομα και τους ευάλωτους πληθυσμούς».

«Αυτή η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 10 είδη νοσημάτων. Μπορεί να οδηγήσει από αλλεργίες και από αναπνευστικά νοσήματα σε αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε αύξηση του καρκίνου, σε αύξηση του αιφνιδίου θανάτου, προβλήματα νευρολογικής και ψυχιατρικής φύσης, αύξηση τροφιμογενών λοιμώξεων κλπ.», σημείωσε.

Επεσήμανε δε πως το φαινόμενο της μεταφοράς της σκόνης «το είχαμε και παλιότερα, απλά επειδή τώρα η Σαχάρα ερημοποιείται έρχονται αυτές οι αέριες μάζες και στη Νότια Ευρώπη μπορούν να έρθουν και στη Βόρεια Ευρώπη να περάσουν και τον Ατλαντικό».

Οι αέριες μάζες αυτές, όπως είπε, μπορεί να περιέχουν και γύρη, βακτήρια, μύκητες, ανόργανες ουσίες, τοξικές ουσίες, μέταλλα.

«Όλο αυτό είναι επικίνδυνο, ειδικά για τα άτομα με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, για τους ηλικιωμένους, για τα παιδιά και τις εγκυμονούσες», τόνισε η κυρία Ψαλτοπούλου, επισημαίνοντας πως «έχουμε μία καταγραφή για να μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες στο πόσο προβληματική είναι αυτή η αφρικανική σκόνη».

«Τα άτομα που δεν χρειάζεται να βγαίνουν έξω, πρέπει να παραμένουν σε ένα δροσερό χώρο, να φοράνε μάσκα και να μιλάνε με τον γιατρό τους σε περίπτωση που πρέπει, λόγω άσθματος ή καρδιαγγειακών νοσημάτων, να αλλάξουν κάποια αγωγή», σχολίασε.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη, ενώ ανάσα θα πάρουμε την Πέμπτη, οπότε και θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι που θα απομακρύνουν τη σκόνη.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση συστήνοντας στους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν κάθε έντονη δραστηριότητα, ιδίως στους εξωτερικούς χώρους.

Η προειδοποίηση αφορά:

 • Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα.
 • Ενήλικες καρδιοπαθείς
 • Παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα

Όσοι πρέπει να δραστηριοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους τις μέρες αυτές, καλό είναι να φορέσουν προστατευτική μάσκα. Οι μάσκες υψηλής προστασίας (FFP2, Ν95 και KN95) συγκρατούν σωματίδια μεγέθους μόλις 0,3 μm (εκατομμυριοστά του μέτρου).

Στο σπίτι και στο γραφείο

Παράλληλα οι οδηγίες αναφέρουν ότι πρέπει να προστατεύουμε και τους εσωτερικούς χώρους από τη σκόνη, ενώ είναι σημαντικό η ποιότητα του αέρα στο σπίτι, το γραφείο να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο καθαρή. Επομένως:

 • Διατηρήστε όσο είναι δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες.
 • Κλείστε και τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα για μην μπει αφρικανική σκόνη.
 • Χρησιμοποιήστε συσκευή καθαρισμού αέρα, εάν διαθέτετε. Βεβαιωθείτε όμως ότι έχει τα κατάλληλα φίλτρα και λειτουργεί κανονικά
  Να καθαρίζετε με βρεγμένο πανί τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά, όπως τραπέζια και πάγκους.
 • Να σφουγγαρίζετε το δάπεδο.
 • Να αποφεύγετε στους εσωτερικούς χώρους τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα. Τέτοιες δραστηριότητες είναι το κάπνισμα, η χρήση ηλεκτρικής σκούπας, το μαγείρεμα με γκάζι και το άναμμα κεριών και τζακιών.
 • Μείνετε ενυδατωμένοι. Να πίνετε άφθονο νερό.

https://creta24.gr/i-afrikaniki-skoni-pnigei-ti-chora-mas-pos-epireazei-tin-ygeia-mas-proeidopoiiseis-ton-giatron/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button