Υγεία

Καρκίνος: Οι περισσότερες θεραπείες στους βαριά ασθενείς δεν τους προσφέρουν βοήθεια

Απαισιόδοξα είναι τα ευρήματα μιας νέας μελέτης για τον καρκίνο, καθώς οι εξελιγμένες θεραπείες για την καταπολέμηση της νόσου δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής τους.

Οι χημειοθεραπείες, οι ανοσοθεραπείες, οι στοχευμένες και οι ορμονικές θεραπείες δεν βελτιώνουν τα ποσοστά επιβιώσεως ασθενών που πεθαίνουν από τους πιο προχωρημένους όγκους καρκίνου, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology. Οι ερευνητές εξέτασαν τις εκβάσεις 78.446 ασθενών με καρκίνο. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 67 έτη. Το 52% ήταν γυναίκες.

Οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε αντινεοπλασματικές θεραπείες μεταξύ 2015 και 2019, σε 280 διαφορετικά νοσηλευτικά κέντρα των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες εστίασαν τη μελέτη τους στους πάσχοντες από έξι συχνές μορφές καρκίνου. Πρόκειται για τους κακοήθεις όγκους:

Του μαστού

Του πνεύμονα

Του παγκρέατος

Του νεφρού

Του παχέος εντέρου

Της ουροδόχου κύστεως

«Θελήσαμε να εξακριβώσουμε εάν η ογκολογική θεραπεία στους πολύ προχωρημένους όγκους σχετίζεται με βελτίωση της επιβίωσης. Ή αν υπάρχουν περιπτώσεις που είναι μάταιο να συνεχιστεί και πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην παρηγορητική φροντίδα των ασθενών μας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Maureen Canavan, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, δυστυχώς δεν υπήρχε στατιστικώς σημαντικό όφελος στην επιβίωση των ασθενών που υποβάλλονταν σε εξελιγμένες αντικαρκινικές θεραπείες, έναντι όσων δεν έκαναν.

Το εύρημα αυτό ίσχυε για όλες τις μορφές καρκίνου που εξετάστηκαν. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι προς το τέλος της ζωής τους πολλοί ασθενείς με καρκίνο υποβάλλονται σε αχρείαστες θεραπείες. Υπολογίζεται ότι το σχεδόν 17% των ασθενών σε πιο βαριά κατάσταση εξακολουθούν να λαμβάνουν θεραπείες που δεν τους παρέχουν κανένα όφελος.

Αντί γι’ αυτές, οι γιατροί είναι προτιμότερο να παραπέμπουν τους ασθενείς με μη αναστρέψιμη μεταστατική νόσο στην υποστηρικτική φροντίδα, είπε η Dr. Canavan.

https://creta24.gr/karkinos-oi-perissoteres-therapeies-stous-varia-astheneis-den-tous-prosferoun-voitheia/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button