Υγεία

Μπακαλιάρος, το εθνικό πιάτο της 25ης Μαρτίου: Ποια τα οφέλη του για την υγεία

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι είναι το κύριο εθνικό μας πιάτο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, το παστό αυτό ψάρι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Η επιλογή του μπακαλιάρου για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου έγινε τυχαία και εδώ και χρόνια θεωρείται το πιάτο του φτωχού.

Ο αποξηραμένος και αλατισμένος μπακαλιάρος, ωστόσο, διαθέτει αρκετά διατροφικά στοιχεία που ωφελούν τον οργανισμό, αν και έχει πολύ αλάτι ως παστή τροφή.

Είναι γνωστό ότι ο μπακαλιάρος είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, διαθέτει βιταμίνες Β12, Β6, Β9, Α και Κ, αλλά και θρεπτικά συστατικά τα οποία ωφελούν ιδιαίτερα το νευρικό και καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενώ βοηθούν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επίσης, περιέχει Ω- 3 λιπαρά οξέα τα οποία θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον περιέχει φώσφορο, που συμβάλλει στην αναγέννηση των κυττάρων, αλλά και σελήνιο και ιώδιο, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Τέλος είναι πλούσιος σε ασβέστιο, αλλά και σε βιταμίνη Β12 και D, που είναι απαραίτητες για την καλή υγεία των οστών.

Τα 6 κορυφαία μικροθρεπτικά συστατικά
Υπάρχουν 2 τύποι θρεπτικών συστατικών: τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά. Τα μακροθρεπτικά συστατικά απαιτούνται σε μεγάλες ποσότητες και είναι απαραίτητα για ενέργεια και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά απαιτούνται σε μικρότερες ποσότητες και εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες που χρειάζεται το σώμα μας.

Δείτε αναλυτικά, ποια 6 μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, ωμέγα 3) περιέχει ο παστός μπακαλιάρος, πόσες θερμίδες έχει και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία μας.

Μία μέση μερίδα μαγειρεμένου μπακαλιάρου (50 γρ.) περιέχει 145 θερμίδες.

Επίσης:

Ιώδιο
Συμβάλλει στην υγεία του θυρεοειδούς αδένα, στις ενεργειακές σας ανάγκες και στο νευρικό σύστημα και προάγει τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών .

Βιταμίνη Β12
Συμβάλλει στην ψυχική σας υγεία, στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην υγιή κυτταρική διαίρεση και στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης

Σελήνιο
Συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς

Φώσφορος
Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία όλων των κυττάρων, στην αύξηση του ενεργειακού επιπέδου του οργανισμού, βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών και προάγει τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών

Ωμέγα 3 EPA/DHA
Τα ωμέγα 3 EPA/DHA συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου και διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση

Χολίνη
Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του συκωτιού σας, επιτρέπει στον οργανισμό σας να επεξεργάζεται αποτελεσματικά τα λίπη και μπορεί να συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία

πηγή: creta24

bakaliaros-to-ethniko-piato-tis-25is-martiou-poia-ta-ofeli-tou-gia-tin-ygeia/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button