Υγεία

Νοσοκομεία: Άμεση ενίσχυση με 70 εκατ. ευρώ για προμήθεια φαρμάκων

Στην αύξηση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων για την προμήθεια φαρμάκων, προχωρά το Υπουργείο Υγείας, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανότατα εντός της εβδομάδας που διανύουμε, θα εκδοθεί η σχετική Κοινή Απόφαση από τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση θα αφορά την αύξηση της δημοσίας φαρμακευτικής δαπάνης για όλα τα αποζημιούμενα σκευάσματα, όμως φαίνεται πως τη μερίδα του λέοντος θα λάβει ο τομέας του νοσοκομειακού φαρμάκου.

Ειδικότερα, πηγές από το περιβάλλον του Υπουργείου Υγείας, αναφέρουν στο ygeiamou.gr ότι ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομειακά φάρμακα θα αυξηθεί κατά 70 εκατομμύρια ευρώ, μια σημαντική ενίσχυση η οποία συμβαίνει μετά από πολλά χρόνια. Βέβαια η ενίσχυση αυτή είναι σε ένα βαθμό «υποχρεωτική» καθώς έχει δεσμευτεί το Υπουργείο απέναντι στον Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Απλά έρχεται κατά 1 χρόνο νωρίτερα και με άλλη μορφή.

Συνολικά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα αυξηθεί κατά 200 εκατ. ευρώ. Όπως έχουμε επισημάνει το ποσό αυτό αφορά στις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης  όσον αφορά στη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) για το 2022 και το 2023 στον ήδη υφιστάμενο Δημόσιο Φαρμακευτικό Προϋπολογισμό (50 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ για το 2022 και το 2023).

Η επικείμενη Υπουργική απόφαση που θα βγει θα λαμβάνει το ποσό ως ενιαίο και τελικά το 35% αυτού θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των νοσοκομειακών φαρμάκων, ενώ το υπόλοιπο αναμένεται να κατανεμηθεί περίπου ισομερώς στις άλλε δυο κατηγορίες, δηλ. τα φάρμακα που διακινούνται μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους ΦΥΚ που διακινούνται μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

https://creta24.gr/nosokomeia-amesi-enischysi-70-ekat-eyro-promitheia-farmakon/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button