Υγεία

Πλεύρης: Η απόφαση του ΣτΕ για τους ανεμβολιαστούς υγειονομικούς θα εφαρμοστεί με τρόπο που να μην δημιουργεί πρόβλημα

Τη διαβεβαίωση ότι ναι μεν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα εφαρμοστεί αλλά αυτό θα γίνει με τρόπο που δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη δημόσια υγεία έδωσε το πρωί της Κυριακής (27/11) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας θα υπάρξει σχετικό πρωτόκολλο από την Επιτροπή για το πώς θα γίνει η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

«Εμείς περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ την άλλη εβδομάδα, καθώς αυτή τη στιγμή το μόνο που έχουμε είναι το απόσπασμα, με την οποία θα συμμορφωθούμε» είπε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρώτη απόφαση ανέφερε ότι δεν μπορούν να απομακρυνθούν, προσθέτοντας ότι «τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο και το 3ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η αιτιολογία που είχαμε για την τελευταία παράταση του μέτρου που έγινε τον Απρίλιο, κατά την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αιτιολογείται με τέτοιο τρόπο που να δικαιολογείται βάσει της αρχής της αναλογικότητας».

Ερωτηθείς για την πορεία του κορωνοϊού ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει σταθερότητα σχετικά με την πίεση στο ΕΣΥ καθώς, όπως είπε, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι κάτω από 100 και στις απλές κλίνες υπάρχει μεγαλύτερη πίεση αλλά είναι ελεγχόμενη.

Κατά τον υπουργό Υγείας είναι «λογικό» να υπάρχει έξαρση στις ιώσεις. Όπως είπε μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της γρίπης εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξησή τους με την ήπια απελευθέρωση της συνταγογράφησης του εμβολίου.

Το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στο ΕΣΥ ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έρχονται αυξήσεις στους γιατρούς, οι οποίες θα δοθούν αναδρομικά από τον Ιούνιο εξηγώντας ότι αφορούν όλους τους γιατρούς, ενώ στους γιατρούς των ΜΕΘ, των επειγόντων περιστατικών και στους αναισθησιολόγους, υπάρχει και επιπλέον επίδομα που μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ.

Είναι ο μόνος κλάδος από το δημόσιο τομέα που μετά τα μνημόνια λαμβάνει αύξηση, σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης όταν είναι άγονες οι προκυρήξεις, δίνεται, δηλαδή, η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μην μπουν με μπλοκάκι αλλά με μερική απασχόληση. «Δηλαδή ένας γιατρός ιδιώτης θα διατηρεί την ιδιωτική του υπόσταση και παράλληλα θα μπορεί οργανωμένα να παρέχει υπηρεσίες στο εθνικό σύστημα υγείας» πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα έχουν υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όρους τη δυνατότητα και ελεγχόμενου ιδιωτικού έργου

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, τέλος, στο πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας με το οποίο, όπως είπε, στο πρώτο τρίμηνο έγιναν 52.000 δωρεάν μαστογραφίες και 3000 διαγνώστηκαν με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο. Προανήγγειλε, δε, ότι τοπ πρόγραμμα θα επεκταθεί και για τον καρκίνο στον τράχηλο.

πηγή: creta24

pleyris-apofasi-ste-toys-anemvoliastoys-ygeionomikoys-tha-efarmostei-tropo-poy-na-min-dimioyrgei-provlima/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button