Υγεία

Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός Μπάρμπουργκ – Εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Έκκληση για να μην ανησυχούμε υπερβολικά, καθώς παρακολουθούμε στενά τον ιό Μάρμπουργκ και είμαστε σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή, απευθύνει μέσω του CNN Greece, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόκειται για έναν ιό όπως είναι ο Έμπολα, ο οποίος δημιουργεί αιμορραγικό πυρετό, αλλά δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα. Για την ακρίβεια, είναι ο ιός filo various – νηματοιός. Αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην Αφρική στις νυχτερίδες και μεταδίδεται μέσω ενδιάμεσου ξενιστή. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι δεν μεταδίδεται αερογενώς, αλλά από σταγονίδια και σωματικά υγρά. Μεταδίδεται ακόμη και από νεκρούς, και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας.

Είναι θανατηφόρος ιός με τη θνητότητα να κυμαίνεται μεταξύ 30% με 40%. Ήδη ο ιός έχει σκοτώσει πάνω από το 88% των ανθρώπων που έχει μολύνει.

Για την αντιμετώπισή του σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν αντιικά φάρμακα όπως η ρεμντεσιβίρη.

Γιατί όμως ασχολούμαστε ξαφνικά με τον ιό Μάρμπουργκ από την Αφρική;

Διότι την περασμένη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ύστερα από εννέα θανάτους και 16 ύποπτα κρούσματα, κηρύχθηκε και επίσημα το ξέσπασμα της νόσου στην Ισημερινή Γουινέα.

Το Καμερούν ανακοίνωσε επίσης δύο ύποπτες μολύνσεις του θανατηφόρου ιού σε ένα ζευγάρι εφήβων, που ωστόσο δεν συνδέονται με την Ισημερινή Γουινέα.

«Χάρη στην ταχεία και αποφασιστική δράση των αρχών της Γουινέας για την επιβεβαίωση της νόσου, η αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης μπορεί να φτάσει γρήγορα σε πλήρη ισχύ, ώστε να σώσουμε ζωές και να σταματήσουμε τον ιό όσο το δυνατόν πιο σύντομα» δήλωσε ο Matshidiso Moeti περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) της Αφρικής.

Ποιος είναι ο ιός Μάρμπουργκ και ποια τα συμπτώματά του;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιός Μάρμπουργκ ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους το 1967, στις πόλεις Μάρμπουργκ, Φρανκφούρτη και Βελιγράδι. Ο ιός μεταδόθηκε από αφρικανικούς πιθήκους που εισήχθησαν από την Ουγκάντα. Έκτοτε, ο ιός έχει συνδεθεί και με άλλα ζώα. Μεταξύ των ανθρώπων, μεταδίδεται κυρίως από άτομα που έχουν περάσει μεγάλα χρονικά διαστήματα σε σπηλιές και ορυχεία τα οποία κατοικούνται από νυχτερίδες.

Πριν από λίγες ημέρες η Γκάνα ανακοίνωσε δύο κρούσματα της νόσου του ιού Marburg. Ωστόσο, κρούσματα του ιού έχουν εντοπιστεί και σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κένυα, Νότια Αφρική, Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε. Στην Αγκόλα, το 2005, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στην Ευρώπη, μόνο ένα άτομο έχει πεθάνει τα τελευταία 40 χρόνια – και ένα στις ΗΠΑ, μετά την επιστροφή του από αποστολές σε σπήλαια στην Ουγκάντα.

Τα συμπτώματα του ιού Μάρμπουργκ

Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, διάρροια, πόνο στο στομάχι, ναυτία και εμετός. Πολλοί άνθρωποι αιμορραγούν από διάφορα σημεία του σώματος και πεθαίνουν οκτώ έως εννέα ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, λόγω της ακραίας απώλειας αίματος και του σοκ. Κατά μέσο όρο, ο ιός σκοτώνει τους μισούς από τους μολυσμένους, λέει ο ΠΟΥ, αλλά τα πιο επιβλαβή στελέχη έχουν σκοτώσει έως και το 88%.

Δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο ή θεραπείες για τον ιό. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναπτύσσουν μια σειρά από φάρμακα και ανοσοθεραπείες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Προς το παρόν, οι γιατροί ανακουφίζουν τα συμπτώματα των ασθενών δίνοντάς τους άφθονα υγρά και με μεταγγίσεις αίματος.

Σε ύφεση γρίπη και COVID

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, και ερωτηθείς για την πορεία των ιώσεων και του κορωνοϊού τον φετεινό χειμώνα, για τον οποίο μας τρόμαξαν ιδιαίτερα οι επιστήμονες, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, αναφέρει ότι τόσο η εποχική γρίπη, όσο και τα υπόλοιπα αναπνευστικά προβλήματα αλλά και ο COVID βρίσκονται σε μικρή ύφεση.

Η μόνη έξαρση που παρατηρούμε το διάστημα αυτό, είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

πηγή: creta24

poso-epikindynos-o-ios-mparmpoyrgk-exigei-o-gkikas-magiorkinis/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button