Υγεία

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα – Τυχόν αυξήσεις δεν θα επιβαρύνουν τον πολίτη

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου, παραχωρούν συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Όπως γνωστοποίησε αρχικά ο κ. Πλεύρης, το πρόβλημα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: σε μία κατηγορία φαρμάκων με διαχρονική έλλειψη και στην τωρινή έλλειψη κυρίως δραστικής ουσίας παρεκαταμόλης, αντιβιώσεων και άλλων σκευασμάτων.

«Το παγκόσμιο πρόβλημα οφείλεται στη μείωση παραγωγής, απότοκο της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης πρώτην υλών», μεταξύ άλλων. Μάλιστα, η κατανάλωση σε φάρμακα που έχουμε φέτος είναι από 25 έως 40% περισσότερη, κάτι που δείχνει πως «παρά τη μειωμένη παραγωγή η Ελλάδα έχει επάρκεια».

Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες, υποστήριξε ο υπουργός.

«Πλήρως διασφαλισμένη» η επάρκεια

Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Οι όποιες ελλείψεις αφορούν φάρμακα που διαχρονικά υπήρχε πρόβλημα. Το πρόβλημα αφορά ιδιωτικά φαρμακεία, τόνισε.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια στην ελληνική αγορά, καθώς είναι «πλήρως διασφαλισμένη».

Στη συνέχεια, ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από το καλοκαίρι, όπως το clawback. «Τα δύο μέτρα που δεν στηρίχτηκαν από την αντιπολίτευση, σήμερα διασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων».

Πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων σε αποθήκες, ελέγχονται εννέα μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το αν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο νόμος.

Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή των ελληνικών εργοστασίων σε γενόσημα φάρμακα, γνωστοποίησε επίσης ο υπουργός Υγείας.

Συνταγογραφούμενα σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά

Όπως διευκρίνισε, τα συνταγογραφούμενα που είναι σε έλλειψη, θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά. «Θέλω να καταστήσω σαφές πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», υπογράμμισε.

Πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε παιδικά φάρμακα

Για αντιβιώσειςαντιπυρετικά και «παιδικά φάρμακα» είπε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. Έχουν την επάρκεια στα ελληνικά γενόσημα».

Τυχόν αυξήσεις δεν θα επιβαρύνουν τον πολίτη

Επιπλέον, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «πολύ φτηνά φάρμακα του 1-3 ευρώ που είναι κοστολογικά ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες 60-70 ευρώ, σε αυτά τα πολύ φτηνά θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης γιατί ως γενόσημα φάρμακα δεν έχουν συμμετοχή.

«Οι τυχόν αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη».

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς» – «Καμία επιβάρυνση στους πολίτες»

Το παγκόσμιο πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει παραπληροφόρηση, γιατί η Ελλάδα παίρνει μέτρα από την άνοιξη, τόνισε.

«Οι απώλειες σε ιδιωτικά φαρμακεία θα ομαλοποιούνται σταδιακά», πρόσθεσε και τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς».

Η Ελλάδα έλαβε όλα τα μέτρα και άμεσα θα αρχίσει να «φαίνεται η αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε.

Τέλος, υπογράμμισε ξανά πως «δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στους πολίτες».

πηγή: creta24

pos-tha-antimetopistoyn-oi-elleipseis-se-paidiatrika-farmaka-tychon-ayxiseis-tha-epivarynoyn-ton-politi/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button