Υγεία

Σαν τα μάτια σου: Πώς επιδρά ο ήλιος στην οφθαλμική υγεία παιδιών και ενηλίκων

Οι ακτίνες UV βλάπτουν σχεδόν κάθε σημείο του ματιού σας, από τον καθαρό κερατοειδή στο μπροστινό μέρος μέχρι τον φωτοευαίσθητο αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος, καθώς και τα ευαίσθητα βλέφαρα και το δέρμα που περιβάλλουν τα μάτια. Δεν έχει σημασία αν έχει συννεφιά, βρέχει, ομίχλη ή ακόμη και χιονίζει – ο ήλιος εξακολουθεί να παράγει ακτίνες UV και αυτές οι ακτίνες μπορούν να διαπεράσουν την νεφοκάλυψη.

Εκτός από την «επιτάχυνση» της γήρανσης του ματιού και των δομών του, η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο αρκετών οφθαλμικών ασθενειών και προβλημάτων όρασης.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψετε την καταστροφή των ματιών σας από τον ήλιο είναι να αποφύγετε να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ 10 π.μ.- 4 μ.μ., την περίοδο που οι ακτίνες UV είναι στο μέγιστο.

Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, επομένως είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε πρόσθετα μέτρα για να προστατεύσετε τα μάτια σας ενώ βρίσκεστε έξω.

Τα γυαλιά ηλίου είναι φυσικά η πρώτη γραμμή προστασίας. Φορέστε τα όπου κι αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Επιλέξτε γυαλιά με μεγάλο σκελετό, ιδανικά στυλ που τυλίγονται γύρω από τα μάτια για να μην εισχωρούν οι ακτίνες UV στα πλαϊνά των γυαλιών. Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά ηλίου που θα επιλέξετε προσφέρουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Συνδυάστε τα γυαλιά σας με ένα καπέλο με φαρδύ γείσο.

Αντίστοιχα θα πρέπει να προστατεύσετε και τα μάτια των παιδιών σας καθόλη τη διάρκεια του έτους, με τα αντίστοιχα γυαλιά ηλίου. Οι κόρες των ματιών των μικρών παιδιών και των εφήβων κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου σε σχέση με των ενηλίκων.

Τα παιδιά μάλιστα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού ο αμφιβληστροειδής χιτώνας στους ανηλίκους απορροφά 70% περισσότερο φως απ’ ό,τι αυτός των ενηλίκων.

Παράλληλα, τα ανοιχτόχρωμα μάτια είναι ακόμα πιο ευαίσθητα, καθώς οι κόρες των ματιών τους διαθέτουν λιγότερη χρωστική ουσία.

Να θυμάστε πως ακόμα και εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, είναι απαραίτητο να φοράτε και γυαλιά ηλίου, ακόμα κι αν οι φακοί παρέχουν κάποια προστασία από την UV.

Ποιες είναι οι πιο ευπαθείς ομάδες στην υπεριώδη ακτινοβολία

-Τα παιδιά, γιατί έχουν μεγαλύτερη σε διάμετρο κόρη και διαυγέστερο φακό.
-Όσοι έχουν κάνει διαθλαστικές επεμβάσεις.
-Όσοι έχουν καταρράκτη ή έχουν χειρουργηθεί για καταρράκτη.
-Όσοι έχουν γλαύκωμα, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ανιριδία, αλφισμό, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, αφακία και φωτοφοβία.

https://creta24.gr/san-ta-matia-soy-pos-epidra-o-ilios-stin-ofthalmiki-ygeia-paidion-enilikon/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button