Υγεία

Σε συναγερμό τα νοσοκομεία για την τριδημία: Γιατί οι λοιμώξεις χτυπούν σφοδρά τα παιδιά – Σχεδόν πλήρεις οι ΜΕΘ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας λόγω της τριδημίας κορωνοϊού, γρίπης και RSV και ενώ παρουσιάζονται προβλήματα στις παιδιατρικές κλινικές και ελλείψεις σε ΜΕΘ και εξειδικευμένο προσωπικό.

«Είναι ανάγκη η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας να συμπληρώνεται με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παίδων και εμείς επί 20 χρόνια προσπαθούμε να το πετύχουμε στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο λοιμωξιολόγος Γιώργος Συρογιαννόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μιλώντας για τις ενέργειες που έχουν γίνει για να βελτιωθούν συνθήκες νοσηλείας των παιδιών στο νοσοκομείο όπου εργάζεται τόνισε ότι χάρη σε χορηγία 1 εκατ. ευρώ, προχωρούν τα σχέδια για τη λειτουργία, το δεύτερο εξάμηνο του 2023, της ΜΕΘ Παίδων.

Μια προσθήκη ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση των αναπνευστικών ιώσεων, της εποχικής γρίπης και του κορωνοϊού.

«Ορισμένα άτομα έχουν μεταβεί σε ήδη υπάρχουσες μονάδες ΜΕΘ Παίδων για μετεκπαίδευση, έτσι ώστε να υπάρχει ο αριθμός των νοσηλευτών και των γιατρών που θα καλύψουν επαρκώς τη ΜΕΘ Παίδων» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Συρογιαννόπουλος σχετικά με την εκπαίδευση των συναδέλφων του και την στελέχωση των παιδιατρικών κλινικών στη Θεσσαλία.

Γεμάτες οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Για τα προβλήματα με τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη μίλησε η Ελπίδα Χοχλιόρου, εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της πόλης.

«Ξεκινάει ευοίωνα αυτή εβδομάδα με μία κενή κλίνη. Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο με κάποιες απλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με παιδιατρικές κλινικές, που ευτυχώς τα συγκεκριμένα παιδιά δε φάνηκε να χρειαστούν το περιβάλλον της μονάδας. Αναμένουμε και αυτή την εβδομάδα. Είμαστε περίπου 10 ημέρες μετά την έναρξη των σχολείων και τον συγχρωτισμό των μικρών μαθητών ξανά, οπότε μέχρι το τέλος της εβδομάδας φαντάζομαι θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα» δήλωσε η κ. Χοχλιόρου.

Γιατί οι λοιμώξεις χτυπούν σφοδρά τα παιδιά

Mιλώντας για την αυξημένη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία τόνισε ότι κάθε χειμώνα οι μονάδες ΜΕΘ είναι γεμάτες.

«Περνάμε εβδομάδες χωρίς να έχουμε κενή κλίνη. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις κρίσεις. Φέτος, λόγω του ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας παρέμειναν στο σπίτι τους τα προηγούμενα δύο τρία χρόνια και δεν ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους για να αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, εμφανίζονται λίγο πιο σφοδρά οι λοιμώξεις του αναπνευστικού», συμπλήρωσε η εντατικολόγος.

πηγή: creta24

se-synagermo-ta-nosokomeia-tin-tridimia-oi-loimoxeis-chtypoyn-sfodra-ta-paidia-schedon-plireis-oi-meth/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button