Υγεία

Σταφυλόκοκκος: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τι βρέθηκε στα γεύματα των μαθητών

«Ο μικρός αριθμός σταφυλόκοκκου δεν μπορεί να μας βλάψει, για να προκαλέσει λοίμωξη πρέπει να είναι τέτοιο το μολυσματικό φορτίο που είναι ικανό να μας προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση» τόνισε σε συνέντευξή του σε εκπομπή του mega o καθηγητής μικροβιολογίας,  Αθανάσιος Τσακρής. Στη συνέχεια εξήγησε τι είναι ο σταφυλόκκοκος και πως μπορεί να μεταδωθεί αλλά και πως μπορούμε να αποφύγουμε τη μεταδοσή του.

«Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που πολλές φορές αποικίζει το δέρμα μας, το ρινικό βλεννογόνο και τη μύτη μας. Είναι μικρόβιο της φυσιολογικής χλωρίδας και εισχωρεί σε υγιή άτομα χωρίς να έχουν πρόβλημα αλλά μερικές φορές όταν δεν πλένουμε τα χέρια μας μπορεί να μεταφέρουμε το σταφυλόκοκκο που έχουμε στο ρινικό βλεννογόνο στη διάρκεια της παρασκευής διαφόρων τροφίμων.

Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία η τήρηση όλων των διεθνών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται σε όλη τη φάση της παρασκευής και συντήρησης των τροφίμων μέχρι να φτάσουν στη κατανάλωση. Πρέπει να είναι πάρα πολύ καθαρές οι επιφάνειες τις οποίες χρησιμοποιούμε.

Σε τρόφιμα που η προετοιμασία και η παραγωγή τους απαιτεί πολλά στάδια, εκεί δίνουμε την ευκαιρία στον σταφυλόκοκκο να εκδηλωθεί. Ο μικρός αριθμός σταφυλόκοκκου δεν μπορεί να κάνει λοίμωξη, για να προκαλέσει λοίμωξη πρέπει να είναι τέτοιο το μολυσματικό φορτίο που να είναι ικανό να μας προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Έτσι λοιπόν πρέπει τα χέρια του προσωπικού να είναι πάρα πολύ καθαρά, να έχουν πλυθεί επιμελώς, όπως πρέπει και οι επιφάνειες που γίνεται η παρασκευή να μοιάζουν σαν χειρουργείο. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η συντήρηση των τροφίμων που πρέπει να γίνεται στις κατάλληλες θερμοκρασίες.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης εκδηλώνονται μισή-μία ώρα μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής με εμέτους, λιγότερο με διάρροιες, με ναυτία και κοιλιακά άλγη.

Έτσι, είναι σημαντικοί οι ουσιαστικοί έλεγχοι των προϊόντων αλλά πρέπει και η εκπαίδευση του προσωπικού να είναι συνεχής ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής».

Λαμία: Σκουλήκι, άψητο μπιφτέκι και πούπουλα στις μερίδες που μοιράζονταν στους μαθητές

Την ίδια ώρα ανατριχιαστικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα έτοιμα γεύματα που μοιράζονταν σε σχολεία και προκάλεσαν τη δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών στη Λαμία. Τα γεύματα τα είχε παρασκευάσει εταιρεία, στο εργοστάσιο της οποίας ξέσπασε φωτιά το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την ανάλυση που έγινε σε 10 δείγματα φαγητού βρέθηκε σταφυλόκοκκος.

Σε μια από τις φωτογραφίες που παρουσίασε το Mega, μετά από καταγγελία που έλαβε από γονείς, φαίνεται μερίδα φαγητού που παρασκεύασε η συγκεκριμένη εταιρεία και διατέθηκε σε μαθητές, στην οποία βρέθηκε ένα σκουλήκι.

Σε άλλη φωτογραφία διακρίνεται μέσα σε μια από τις συσκευασίες με τα έτοιμα γεύματα, ένα μήλο που ήταν σάπιο.

Σε άλλη φωτογραφία φαίνεται ένα άψητο μπιφτέκι και σε μια άλλη σε μερίδα κοτόπουλου φαίνεται ένα κομμάτι από το φτερό της κότας.

https://creta24.gr/stafylokokkos-ti-einai-kai-pos-metadidetai-ti-vrethike-sta-gevmata-ton-mathiton/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button