Υγεία

Το στοίχημα με τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ – Πρεμιέρα από τον Μάιο

Από τον Μάιο, όπως όλα δείχνουν, θα μπορούν οι γιατροί του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας παράλληλα με το δημόσιο νοσοκομείο, εφόσον το επιθυμούν. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά την ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων που κάνουν «πρεμιέρα» την Τρίτη 12 Μαρτίου, δίνει την ελευθερία στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν επιπλέον εισόδημα ασκώντας ιδιωτικό έργο.

Πρόκειται για τον περίφημο «νόμο Γκάγκα», σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται άρση απαγόρευσης της παράλληλης απασχόλησης των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων. Ο νόμος είχε προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και εργαζομένους στο ΕΣΥ και η υλοποίησή του «πάγωσε». Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς του Δημοσίου να έχουν μεγαλύτερες απολαβές.

Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας Υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Πέμπτη και μέσα στον Απρίλιο εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή. «Οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας», αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

giatri__1_

Η θέση των γιατρών

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο, τα αιτήματα γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και θέλουν παράλληλα να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο -όπως μπορούν οι γιατροί των πανεπιστημιακών νοσοκομείων- είναι πολλά. Από την πλευρά τους οι γιατροί διατηρούν στάση αναμονής να δουν εάν στην πράξη η νέα ρύθμιση θα έχει αποδοχή, καθώς η λειτουργία ενός ιδιωτικού ιατρείου σημαίνει φορολογία και έξοδα συντήρησής του, όπως λένε. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές, πως όταν είχε επιχειρηθεί ξανά κάτι τέτοιο πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, η ανταπόκριση από την πλευρά των γιατρών ήταν μικρή.

«Περιμένουμε να δούμε τι ανταπόκριση θα υπάρξει. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται για μια ρύθμιση που θα ενισχύσει το ΕΣΥ. Από τους γιατρούς που θα δοκιμάσουν τον ιδιωτικό τομέα, είναι πιθανό αρκετοί να πάνε καλά και να εγκαταλείψουν εντελώς το δημόσιο σύστημα, που θα στερεύει και άλλο από γιατρούς», σημειώνει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αντίστοιχα, οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και των εργαζομένων στα νοσοκομεία θεωρούν ότι ανοίγει η «κερκόπορτα» για ακόμη περισσότερες παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού από τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι προϋποθέσεις

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς να έχουν επιπλέον εισόδημα, βάζοντας, βέβαια, δικλίδες ασφαλείας. Καταρχάς δεν πρέπει να ασκείται κλινικό έργο σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου, κέντρου υγείας και κάθε διασυνδεόμενης με αυτό μονάδας υγείας από τον ίδιο γιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου. Επιπλέον, προϋπόθεση είναι να μη διαταράσσεται η εύρυθμη ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου ή της αντίστοιχης λειτουργίας του κέντρου υγείας (συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών).

Η άδεια για την άσκηση ιδιωτικού έργου χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του διοικητή ή του προέδρου του νοσοκομείου ή του διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού.

giatri__2_

Η παράβαση των όρων συνεπάγεται την επιβολή ποινών για όποιους γιατρούς δεν τους ακολουθούν. Για τους παραβάτες προβλέπεται άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο έτη και σε περίπτωση δεύτερης, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος.

Χρεώσεις για πολίτες

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον ιδιωτικές δαπάνες για τους πολίτες, ύψους από 1 έως 5 ευρώ για διενεργούμενες εξετάσεις στα διαγνωστικά εργαστήρια και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς.

Κατ’ αναλογία της χρέωσης του ασθενούς με ένα ευρώ στα φαρμακεία για την εκτέλεση συνταγών, οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1η Απριλίου στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων. Τα έσοδα θα «απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ (clawback)». Με το συγκεκριμένο μέτρο ικανοποιείται ένα αίτημα του κλάδου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά του εξαιτίας του clawback.

Οι πολίτες, πάντως, επιβαρύνονται με ακόμη μία αμοιβή, αυτή των 5 ευρώ προς τους φαρμακοποιούς που θα πραγματοποιούν τα εμβόλια του κορωνοϊού στα ιδιωτικά φαρμακεία. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσδοκά ότι μέσω της αύξησης των εμβολιαστικών καναλιών, το εμβόλιο κατά της COVID-19 θα ενταχθεί στην ετήσια εμβολιαστική ρουτίνα των πολιτών. Από τη δυνατότητα εμβολιασμού στα φαρμακεία εξαιρούνται ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και έγκυες γυναίκες για όλα τα εμβόλια πλην γρίπης.

πηγή: creta24

to-stoichima-me-ta-idiotika-iatreia-ton-giatron-tou-esy-premiera-apo-ton-maio/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button