Υγεία

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην κατάσταση της υγείας μας απ’ όσο φανταζόμαστε. Γι’ αυτό και οι αλλαγές που συντελούνται στη σύστασή του έχουν ενοχοποιηθεί για μια σειρά ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζονται τώρα περαιτέρω από μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Broad του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ μαζί με το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, η οποία διαπίστωσε ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν και τη λειτουργία της καρδιάς.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Cell, η ομάδα εντόπισε συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που «καταναλώνουν» τη χοληστερόλη στο έντερο και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακής νόσου στους ανθρώπους. Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, τα μέλη του εργαστηρίου του Δρος Ramnik Xavier, ανέλυσαν μεταβολίτες και μικροβιακά γονιδιώματα από περισσότερους από 1.400 συμμετέχοντες της μελέτης Framingham Heart Study, ένα πρόγραμμα δεκαετιών που επικεντρώθηκε στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα βακτήρια που ονομάζονται Oscillibacter προσλαμβάνουν και μεταβολίζουν τη χοληστερόλη από το περιβάλλον τους και, συνεπώς, ότι οι άνθρωποι που φέρουν υψηλότερα επίπεδα του βακτηρίου στο έντερό τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, κατάφεραν να εντοπίσουν τον μηχανισμό που πιθανώς χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να διασπάσουν τη χοληστερόλη.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι παρεμβάσεις που επηρεάζουν το μικροβίωμα με συγκεκριμένους τρόπους θα μπορούσαν μελλοντικά να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης στους ανθρώπους. Τα ευρήματα θέτουν επίσης τις βάσεις για πιο στοχευμένες έρευνες σχετικά με το πώς οι αλλαγές στο μικροβίωμα επηρεάζουν την υγεία και τις ασθένειες.

https://creta24.gr/cholisteroli-yparchoun-vaktiria-pou-tin-katavrochthizoun-tycheroi-osoi-ta-echoun-sto-entero-tous/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button