Υγεία

Αλκοόλ: Δραματική αύξηση των θανάτων στις ΗΠΑ τον πρώτο χρόνο της πανδημίας

Οι θάνατοι που αποδίδονται άμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ ανησυχητικά το πρώτο έτος της πανδημίας στις ΗΠΑ, δείχνουν στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν την Παρασκευή τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 2020 οι θάνατοι από αλκοόλ αυξήθηκαν κατά 27% και έφτασαν τους 13 ανά 100.000 πληθυσμού.

Η άνοδος συνεχίστηκε το 2021, όταν καταγράφηκαν 52.000 θάνατοι, συγκριτικά με 39.000 το 2019.

Περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στην ηλικιακή ομάδα 55-64 ετών, αυξήθηκαν όμως δραματικά σε ορισμένες άλλες ομάδες. Στις γυναίκες 35 έως 44 ετών, η αύξηση έφτασε το 42%.

Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται θάνατοι από κίρρωση ήπατος, προβλήματα στο πάγκρεας, από δηλητηρίαση από αλκοόλ, από στερητικό σύνδρομο και ορισμένες άλλες ασθένειες.

Οι θάνατοι αυξάνονταν τα 20 χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας, η αύξηση όμως δεν υπερέβαινε το 7%.

Η αύξηση του 2020 ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών, επισήμανε στο Associated Press η Μέριαν Σπένσερ, συντάκτρια της έκθεσης των CDC.

Οι θάνατοι από αλκοόλ είναι 2,4 φορές συχνότεροι μεταξύ των ανδρών, αυξήθηκαν όμως και στα δύο φύλα το 2020.

Μια δεύτερη έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στην επιθεώρηση JAMA Network Open, εξέτασε ένα μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που θα μπορούσαν να συνδέονται με το αλκοόλ, όπως τα τροχαία ατυχήματα, οι αυτοκτονίες, ο καρκίνος και οι πτώσεις.

Περισσότεροι από 140.000 θάνατοι σε αυτή την ευρύτερη κατηγορία καταγράφονταν κάθε χρόνο από το 2015 έως το 2019, αναφέρουν οι ερευνητές. Σύμφωνα με τα CDC, από τους θανάτους αυτούς οι 82.000 οφείλονται σε μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ και 58.000 από αίτια που συνδέονται με μέθη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, έως και 1 στους 7 θανάτους Αμερικανών 20 έως 64 ετών συνδέεται με το αλκοόλ.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με κίρρωση και καρκίνο του ήπατος, υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο και εμφράγματα. Η κατανάλωση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή συγγενείς ανωμαλίες. Επιπλέον, το αλκοόλ εκτιμάται ότι παίζει ρόλο στο ένα τρίτο των σοβαρών πτώσεων μεταξύ ηλικιωμένων.

Το αλκοόλ εγκυμονεί εξάλλου κινδύνους για τους άλλους, για παράδειγμα σε τροχαία δυστυχήματα λόγω μέθης.

Πέρα από την αύξηση της κατανάλωσης όσο καιρό οι Αμερικανοί βρίσκονταν σε lockdown, μια άλλη αιτία της αύξησης ίσως ήταν η πιο δύσκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όσους πάσχουν από προβλήματα υγείας λόγω αλκοόλ.

πηγή: creta24

alkool-dramatiki-ayxisi-ton-thanaton-stis-ipa-ton-proto-chrono-tis-pandimias/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button