Υγεία

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που «μπλοκάρει» τον κορωνοϊό – «Δένει» επάνω του

Μια μεγάλη ανακάλυψη έκαναν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι εντόπισαν πρωτεΐνη, που «μπλοκάρει» τη λοίμωξη Covid-19 στους πνεύμονες κολλώντας σαν ταινία «βέλκρο» στον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, είναι γνωστό πως ο κορωνοϊός μολύνει τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα του για να προσδεθεί σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα των ανθρωπίνων κυττάρων, την πρωτεΐνη (ένζυμο) ACE2.

Τα κύτταρα των πνευμόνων διαθέτουν υψηλά επίπεδα υποδοχέων ACE2, πράγμα που εξηγεί γιατί ο κορωνοϊός προκαλεί συχνά σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες των ασθενών.

Όπως και στην περίπτωση του υποδοχέα ACE2, ο LRRC15 είναι ένας υποδοχέας του κορωνοϊού, όμως δεν υποστηρίζει τη μόλυνση. Αντίθετα, «δένει» και ακινητοποιεί τον ιό, αποτρέποντας έτσι την μόλυνση άλλων ευάλωτων κυττάρων.

Η πρωτεΐνη LRRC15 είναι παρούσα σε πολλά σημεία του σώματος, όπως πνεύμονες, δέρμα, γλώσσα, πλακούντα, λεμφαδένες κ.α.

Η βρετανική μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι με βαρύτερη Covid-19 είχαν μικρότερα επίπεδα LRRC15 στο αίμα τους σε σχέση με εκείνους με ήπια νόσο. Συνεπώς οι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν πιο σοβαρά από Covid-19, ενώ το αντίθετο ισχύει για όσους έχουν υψηλά επίπεδα LRRC15 στον οργανισμό τους, άρα και καλύτερη φυσική άμυνα έναντι του ιού.

πηγή: creta24

anakalyfthike-prote-ni-poy-mplokarei-ton-koronoio-denei-epano/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button