Υγεία

Ανησυχητικά τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Κρήτη

Εκρηκτικές είναι οι διαστάσεις του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας στην Κρήτη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής Χρήστος Λιονής ανέφερε πως πριν από λίγο καιρό δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας πανελλαδικής μελέτης την οποία συντόνιζε ο συντονιστής της μελέτης και καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Γιάννης Μανιός, όπου αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά το θέμα της παχυσαρκίας. 

«Παρουσιάστηκε το μεγάλο θέμα, που είναι γνωστό όμως πολλά χρόνια, ότι τα κρητικόπουλα είναι στην κορυφή και απλώς η μελέτη αυτή ανέδειξε ότι το φορτίο της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά ιδιαίτερα φαίνεται να είναι ανάμεσα στα υψηλότερα της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Λιονής.

Μάλιστα, ο κ. Λιονής σημείωσε πως το φορτίο της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας στην Κρήτη αλλά και στο Λεκανοπέδιο Αττικής, δείχνει πως υπάρχει πολύ «μεγάλο πρόβλημα». «Επίσης, αναδείχθηκε το φορτίο που φαίνεται να υπάρχει στην ενδοχώρα μας, στις αγροτικές περιοχές, που φαίνεται ότι ο πληθυσμός εκεί παρουσιάζει υψηλά ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας. Αυτό το φορτίο είναι γνωστό τις τελευταίες δεκαετίες όμως μεγεθύνεται και οξύνεται χρόνο με το χρόνο, ειδικά μετά την πανδημία».

Κλείνοντας, ο κ. Λιονής σημείωσε πως περίπου 1 στα 2 παιδιά αυτή τη στιγμή, είναι υπέρβαρα στην Κρήτη ή παχύσαρκα. «Είναι ένα μεγάλο θέμα. Από τη στιγμή που ένα παιδί είναι παχύσαρκο, η αρτηριακή του πίεση και τα λιπίδια του επιδεινώνονται από νωρίς, συνεπώς αυτό αποτελεί το υπόβαθρο για μια νοσηρότητα στην ενήλικη ζωή». 

 

 

 

πηγή: creta24

anisychitika-ta-pososta-paidikis-pachysarkias-stin-kriti/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button