Υγεία

Κορωνοϊός: Μετά την Κράκεν ο «Όρθρος» – Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που τρομάζει τη Βρετανία

Μια νέα, λίαν λοιμογόνος υποπαραλλαγή της Όμικρον, γνωστή ως CH.1.1. προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Βρετανία καθώς ευθύνεται για περίπου το ένα τέταρτο των κρουσμάτων της Covid-19 στη Βρετανία, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Η υποπαραλλαγή αυτή της Όμικρον είναι από τις πιθανότερες μαζί με την Κράκεν να κυριαρχήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την BQ.1, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας (UKHSA) και ανησυχεί τους επαγγελματίες υγείας της χώρας καθώς ένας αριθμός μεταλλάξεων της επιτρέπει να συνδέεται στενότερα με τα κύτταρα κατά μήκος της αναπνευστικής οδού, καθιστώντας την πιο μολυσματική.

Αφότου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα του «Όρθρου» στη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο, εξαπλώθηκε ταχύτατα και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ευθυνόταν για το 23,7% των κρουσμάτων στην Αγγλία, αν και η αλληλούχιση υποδεικνύει ότι μπορεί να ευθύνεται και για το 100% των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές.

Ο Όρθρος» ή η Κράκεν θα κυριαρχήσει στη Βρετανία;

Ο Όρθρος πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο δικέφαλο σκύλο της ελληνικής μυθολογίας, αδελφό του Κέρβερου. Προϊστάμενοι υγείας διαφόρων φορέων στη Βρετανία έχουν προειδοποιήσει ότι ο Όρθρος ή η έτερη υποπαραλλαγή της Όμικρον με όνομα μυθικού τέρατος, η Κράκεν, θα μπορούσε σύντομα να γίνει κυρίαρχη.

Ενώ ο Όρθρος βρίσκεται πίσω από περισσότερες μολύνσεις, ειδικοί είπαν ότι η Κράκεν φαίνεται να αναπτύσσεται πιο γρήγορα και λέγεται ότι είναι πιο μεταδοτική και ικανή στο να διασπά την άμυνα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος σε σύγκριση με άλλα στελέχη που κυκλοφορούν.

Ποια υποπαραλλαγή της Όμικρον είναι πιο επικίνδυνη;

Ο Όρθρος έχει μια μετάλλαξη, που ονομάζεται P681R – την είχε και παραλλαγή Δέλτα – και πιστεύεται ότι του επιτρέπει να επιτίθεται καλύτερα στα κύτταρα και να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Η Κράκεν έχει τη μετάλλαξη F486P, η οποία τη βοηθά να παρακάμπτει τα αντισώματα που καταπολεμούν την Covid-19.

«Μέσω της γονιδιωματικής μας επιτήρησης συνεχίζουμε να βλέπουμε την εξέλιξη των παραλλαγών και των υποπαραλλαγών στην οικογένεια της Όμικρον. Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και εργάζεται για να κατανοήσει τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», δήλωσε η δρ Μίρα Τσαντ, διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων του UKHSA.

Και πρόσθεσε: «Ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη άμυνά μας ενάντια στα μελλοντικά κύματα της Covid-19, επομένως παραμένει εξίσου σημαντικό να έρθουν οι άνθρωποι να κάνουν όλες τις δόσεις για τις οποίες είναι επιλέξιμοι το συντομότερο δυνατό».

πηγή: creta24

koronoios-tin-kraken-o-orthros-nea-ypoparallagi-tis-omikron-poy-tromazei-ti-vretania/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button