Υγεία

Παγκόσμια απειλή η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, συνεδριάζει ο ΠΟΥ

Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η νέα μετάλλαξη B.1.1.529   η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα.

Για σήμερα έχουν συγκαλέσει σύσκεψη αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να αξιολογήσουν την παραλλαγή που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις είναι πιο μεταδοτική και από την ινδική.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, ο ΠΟΥ θα την ονομάσει  «Nu».

Το ανησυχητικό είναι ότι η παραλλαγή «κουβαλά» 32 μεταλλάξεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι πολύ μολυσματική και φέρει περισσότερες τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα από άλλα στελέχη. Ο συνδυασμός των 32 μεταλλάξεων είναι που την καθιστά πιο επικίνδυνη (αύξηση των περιστατικών με βαριά λοίμωξη και αύξηση της θνητότητας) και πιο μεταδοτική.

Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα είναι πιο δύσκολο να αποτρέψουν τον ιό να μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα μπορεί με την ίδια ευκολία να αναγνωρίσει τον κορωνοϊό.

Πού έχει εντοπιστεί

Η νέα απειλητική και σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαιτέρως μολυσματική μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει ήδη εντοπιστεί σε τρεις χώρες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και την Μποτσουάνα.

Τρομακτική χαρακτήρισε τη νέα μετάλλαξη, που φέρει στο εσωτερικό της σειρά παραλλαγών, ο δρ Τομ Πίκοκ, καθηγητής Ιολογίας του πανεπιστημίου Imperial.

Ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Μολυσματικών Νόσων του Κέιμπριτζ, εκτιμά με τη σειρά του πως το νέο αυτό στέλεχος ενδεχομένως να μπορεί να διαφύγει της ανοσίας. «Αυτό είναι ανησυχητικό! Και δεν έχω πει κάτι τέτοιο από την ανακάλυψη της μετάλλαξης Δέλτα», αναφέρει σε σχόλιο που έκανε στο Twitter.

Και προτρέπει όλους «παρακαλώ να εμβολιαστείτε και να φοράτε μάσκα καθώς οι μεταλλάξεις σε αυτόν τον νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πιθανό να τον βοηθούν να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα».

Μέτρα από Βρετανία, Ιαπωνία και Ισραήλ

Οι Βρετανοί υγειονομικοί είχαν από την αρχή κρούσει τον κώδωνα και ύστερα από τις σχετικές εισηγήσεις, το αρμόδιο επιτελείο του Λονδίνου αποφάσισε τη χάραξη νέας πολιτικής περιορισμών στις μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Χαβίντ, έξι χώρες της Αφρικής εντάσσονται στην «κόκκινη λίστα» και από την Παρασκευή, στις 12:00, θα απαγορεύονται οι πτήσεις από τους εν λόγω προορισμούς.

Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Λεσότο και Σουαζιλάνδη. Και η Ιαπωνία, το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη θα περιορίσουν τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη διάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους. H Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι διερευνά το θεμά και προειδοποίησε ότι είναι ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους. Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε πως θα αντιδράσει ταχύτατα, αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάξει τη νέα παραλλαγή ως ένα σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Αντιδράσεις από Νότια Αφρική
Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε πως η απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική «φαίνεται πως ήταν εσπευσμένη», καθώς ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει συμβουλεύσει μέχρι στιγμής για τα επόμενα βήματα. «Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημιά που η απόφαση αυτή θα προκαλέσει τόσο στις βιομηχανίες του τουρισμού όσο και στις επιχειρήσεις και των δύο χωρών», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Παντόρ. Η Νότια Αφρική θα έρθει σε επαφή με τις βρετανικές αρχές για να προσπαθήσει να τις κάνει να επανεξετάσουν την απόφασή τους, προστίθεται στη δήλωση. Η Νότια Αφρική έχει ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση σήμερα της ομάδας εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να εξετάσει τη νέα παραλλαγή.

Φόβοι για μετάλλαξη ανθεκτική στην ανοσία

Μια παραλλαγή του κορωνοϊού που αντιστέκεται στην ανοσία μπορεί να είναι πιο ικανή να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είτε έχουν κολλήσει τον ιό ήδη μία φορά, είτε έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Τέλος, ο Γκρεγκ Ντορ, ειδικός Παθολόγος Μολυσματικών Νόσων στο Νοσοκομείο St Vincent’s της Αυστραλίας σε tweet του αναφέρει πως το στέλεχος B.1.1.529 «έχει μεταλλάξεις που σχετίζονται με μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων» και προσθέτει ωστόσο ότι ίσως αυτό να το καθιστά «όχι ιδιαίτερα μεταδοτικό».

Σύμφωνα με τον Δρ Ντορ «είναι η στιγμή να το μελετήσουμε και όχι να πανικοβληθούμε».

Ο Φρανσουά Μπαλού, καθηγητής Συστημάτων Υπολογιστικής Βιολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL λέει ότι οι μεταλλάξεις του στελέχους της Μποτσουάνα βρίσκονται σε «έναν ασυνήθιστο αστερισμό» που «συσσωρεύτηκε προφανώς μετά από μια έκρηξη». Και εξηγεί ότι αυτό δείχνει ότι θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας «χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατασταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν έχει λάβει θεραπεία».

Σύμφωνα με τον καθηγητής Μπαλλού «σίγουρα θα περίμενα να αναγνωρίζεται ελάχιστα από τα εξουδετερωτικά αντισώματα σε σχέση με τα στελέχη Άλφα και Δέλτα. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο μεταδοτικό μπορεί να είναι σε αυτό το στάδιο. Μέχρι στιγμής, τέσσερα στελέχη έχουν προσδιοριστεί σε μια περιοχή της υποσαχάριας περιοχής. Μπορεί να υπάρχει και σε άλλα μέρη της Αφρικής. Προς το παρόν, θα πρέπει να το παρακολουθούμε και να το αναλύουμε εξονυχιστικά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε υπερβολικά, εκτός κι αν αρχίσει να αυξάνεται η παρουσία του σε συχνότητα στο εγγύς μέλλον».

Ο Δρ Μίρα Τσαντ, επικεφαλής περιστατικών Covid-19 στην Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υπενθυμίζει ότι «καθώς είναι στη φύση των ιών να μεταλλάσσονται συχνά και τυχαία, δεν είναι ασυνήθιστο να προκύψουν μικροί αριθμοί περιπτώσεων με νέες μεταλλάξεις. Οποιεσδήποτε παραλλαγές που παρουσιάζουν ενδείξεις εξάπλωσης αξιολογούνται γρήγορα».

protothema.gr

Παγκόσμια απειλή η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, συνεδριάζει ο ΠΟΥ

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button