Υγεία

Παρενέργεια της μετάλλαξης Omicron η υπνική παράλυση; – Τι λένε οι επιστήμονες

Την πιθανότητα η υπνική παράλυση να είναι μία από τις παρενέργειες σε ασθενείς με τη μετάλλαξη Omicron εξετάζουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τη «Mirror» και την «Daily Mail».

Βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό έχουν αναφέρει διαταραχές στον ύπνο τους, ωστόσο ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν προκαλούνται από τη νόσο Covid-19 ή πρόκειται για μία από τις επιπτώσεις της καραντίνας.

Η υπνική παράλυση είναι στην ουσία ένα περίεργο συναίσθημα, όπου, ενώ το άτομο έχει αίσθηση του περιβάλλοντος και συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του, δεν μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει και να ανταποκριθεί. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος και όλο το σώμα δεν «συγχρονίζονται» στον τρόπο που μεταβαίνουν από τη μία φάση ύπνου στην επόμενη.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβάσεων, ενδέχεται ο ασθενής να μην μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει, για χρονικό διάστημα που ποικίλλει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται πίεση στο σώμα τους ή μια αίσθηση πνιγμού. Η υπνική παράλυση μπορεί να συνοδεύει άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως η ναρκοληψία, η οποία είναι μια μια ακατανίκητη ανάγκη για ύπνο, που προκαλείται από ένα πρόβλημα με την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τον ύπνο.

Η υπνική παράλυση χωρίζεται σε δύο φάσεις:

– Είτε τη στιγμή που σας παίρνει ο ύπνος, οπότε και ονομάζεται υπναγωγική, ή προϋπνική παράλυση ύπνου.

– Είτε τη στιγμή που ξυπνάτε, οπότε και ονομάζεται υπνοπομπική, ή μεταϋπνική παράλυση ύπνου.

protothema.gr

Παρενέργεια της μετάλλαξης Omicron η υπνική παράλυση; – Τι λένε οι επιστήμονες

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button