Υγεία

«Πρωταθλήτρια» στην παιδική παχυσαρκία η Κρήτη

To 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αυτό αποτυπώνεται στη νέα μελέτη της διαΝΕΟσις. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο συντονιστής της μελέτης και καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Γιάννης Μανιός, η Κρήτη είναι διαχρονικά πρώτη στην παχυσαρκία και κυρίως στην παιδική παχυσαρκία, «η οποία είναι μια εικόνα της κατάστασης τα επόμενα χρόνια, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών που θα παραμείνουν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι έφηβοι, τελικά θα εξελιχθούν σε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες δυστυχώς».

Και κάπως έτσι, η κρητική, αλλά και γενικότερα η μεσογειακή διατροφή οι οποίες αναδείχθηκαν πριν από περίπου 70 χρόνια στη μελέτη του Άνσελ Κις, ως ένας πολύ καλός πυλώνας υγείας, «παραγκωνίστηκαν» τις τελευταίες δύο, τρεις δεκαετίες από ένα δυτικό τρόπο διατροφής και την καθιστική ζωή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 , ο κ. Μανιός κατέρριψε αρκετούς μύθους, όπως για παράδειγμα ότι το μικρό παιδί το πάχος θα το πάρει σε ύψος. Αντιθέτως, όπως είπε, ειδικά στην περίπτωση των κοριτσιών, τα περιττά κιλά από μικρή ηλικία μπορούν να οδηγήσουν σε πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως και σε συνακόλουθο περιορισμό του ύψους. Παράλληλα, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 88% των γονέων με παιδιά προσχολικής ηλικίας που είναι υπέρβαρα και το 55,8% των γονέων με παιδιά που είναι παχύσαρκα, θεωρούν ότι το παιδί τους έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος. Παράλληλα, τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας στα παιδιά φαίνεται πως είναι μεγαλύτερα σε επαρχιακές και αγροτικές περιοχές από ό,τι στις πόλεις.

Μεταξύ άλλων, στη μελέτη της διαΝΕΟσις επισημαίνεται:

-Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στην Ελλάδα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

-Τα παιδιά στην Ελλάδα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας & υπέρβαρου στην Ευρώπη.

-Στα τρία τέταρτα των ελληνικών οικογενειών τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

-Το 68% των Ελλήνων ενηλίκων δε γυμνάζεται και δεν ασχολείται με κανένα άθλημα -το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ.

-Μόνο το 25% των ενηλίκων καταναλώνει φρούτα και λαχανικά στις ποσότητες που προτείνουν οι σχετικές διατροφικές συστάσεις.

πηγή: creta24

protathlitria-stin-paidiki-pachysarkia-kriti/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button