Υγεία

Στο σαφάρι της αναζήτησης για μία αντιβίωση

Aγωνιώδεις και καθημερινές είναι οι εκκλήσεις των φαρμακοποιών που εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και του ιδιωτικού τομέα, καθώς βλέπουν τα αποθέματά τους σε σκευάσματα «πρώτης γραμμής» να στερεύουν δραματικά. Αντίστοιχα όμως, και στα φαρμακεία της γειτονιάς διαπιστώνεται στην πράξη πως τα κενά συνεχίζονται, με τους πολίτες να επιδίδονται σε σαφάρι αναζήτησης ακόμα και για μία αντιβίωση.

Τα όσα περιγράφουν οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων αποτυπώνουν ένα στρεβλό σύστημα δανεισμού από το ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στο άλλο και μια σφιχτή διαχείριση των λειψών αποθεμάτων τους, βγάζοντας έτσι «μέρα τη μέρα» (όπως λένε χαρακτηριστικά).

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της ενέσιμης φουροσεμίδης (διουρητικό φάρμακο) που χορηγείται σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας – με έμφαση σε νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Εμφραγμάτων.

Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» η Ολγα Οικονόμου, διευθύντρια φαρμακοποιός ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής Υγείας, αναγκαστικά εφαρμόζει ένα μοντέλο προτεραιοποίησης των αναγκών ώστε να αντεπεξέλθει στις τρέχουσες συνθήκες ένδειας. «Θα καλύψω πρώτα τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Καρδιολογικά, δηλαδή εκείνους τους ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν το φάρμακο διά στόματος».

Καμπανάκι συναγερμού

Την ίδια ώρα, φαρμακοποιός σε ιδιωτική δομή εκμυστηρεύεται στα «ΝΕΑ» πως εάν δεν τροφοδοτηθεί άμεσα το σύστημα (δημόσιο και ιδιωτικό), τότε τα επόμενα 24ωρα στη συγκεκριμένη κλινική θα… ξεγυμνώσουν τα καρότσια ανακοπής από φουροσεμίδη, παρότι συμπεριλαμβάνεται στα σχετικά πρωτόκολλα για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε περίπτωση ανακοπής.

Αντίστοιχα προβλήματα όμως εντοπίζονται και σε άλλα σκευάσματα, όπως είναι η ηπαρίνη, που χορηγείται ενέσιμα για την πρόληψη και θεραπεία φλεβικών θρομβώσεων και πνευμονικής εμβολής. Επιπρόσθετα, κενά καταγράφονται μεταξύ άλλων και σε φθηνά ογκολογικά φάρμακα, όπως συμπληρώνει η κυρία Οικονόμου, σε γ- σφαιρίνες αλλά και σε συγκεκριμένα αντιυπερτασικά, για τα οποία όμωςς υπάρχει η δυνατότητα υποκατάστασής τους από άλλα.

Μοιραία, οι οχλήσεις των φαρμακοποιών που εργάζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα προς τους αρμόδιους φορείς (ΕΟΦ και ΙΦΕΤ) είναι καθημερινές και έντονες, αιτούμενοι την άμεση τροφοδοσία της χώρας με τα απαραίτητα αυτά σκευάσματα.

Υπενθυμίζεται, δε, πως μόλις την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) εστίασαν στο μείζον αυτό σύστημα, παραθέτοντας εσωτερικό έγγραφο νοσοκομειακού φαρμακείου που προτείνει εναλλακτικές επιλογές εξαιτίας της ανεπάρκειας σε ηπαρίνη. Υπό τις εξελίξεις αυτές και σύμφωνα με πληροφορίες ο ΙΦΕΤ έχει εξασφαλίσει μέσω εισαγωγών την προμήθεια των νοσοκομείων με φουροσεμίδη αλλά και ηπαρίνη, με τις ίδιες πηγές να εκτιμούν πως οι ποσότητες αυτές θα καλύψουν τις ανάγκες κατά τους πρώτους δύο καλοκαιρινούς μήνες.

Καθυστέρηση στις παραδόσεις

Εντούτοις, την ώρα που ορισμένα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS βλέποντας τα αποθέματά τους να μηδενίζονται, η γραφειοκρατία του ΕΟΦ καθυστερεί δραματικά τις παραδόσεις. «Κατ’ αρχάς θα έπρεπε για τέτοια κρίσιμα φάρμακα να γίνεται κεντρική πρόβλεψη, με βάση την κατανάλωση, για τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων.

Και όταν προκύπτει έλλειψη, άμεσα να δρομολογείται η παραγγελία του ΙΦΕΤ και έπειτα να γίνονται όλα με συνοπτικές διαδικασίες για την τροφοδοσία των νοσοκομείων. Υπάρχουν νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν έχουν καθόλου φουροσεμίδη. Και για την ηπαρίνη, είναι πολύ κρίσιμο φάρμακο που δεν επιτρέπεται να υπάρχει έλλειψη» τονίζει με νόημα η κυρία Οικονόμου.

https://creta24.gr/safari-tis-anazitisis-mia-antiviosi/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button