Υγεία

Υπέρταση: Μια νέα πολλά υποσχόμενη συσκευή υπερήχων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Η υπέρταση είναι μια ιατρική κατάσταση όπου η πίεση του αίματος στις αρτηρίες είναι επίμονα αυξημένη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Μια συσκευή υπερήχων που ηρεμεί τα υπερδραστήρια νεύρα στους νεφρούς έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει και ορισμένα άτομα να θέσουν υπό έλεγχο την αρτηριακή τους πίεση.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ και στο Université de Paris στη Γαλλία, η χρήση της συσκευής είχε ως αποτέλεσμα μια σταθερή μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά 8,5 μονάδες κατά μέσο όρο μεταξύ μεσήλικων ατόμων με υπέρταση.

Οι γιατροί συνήθως συνιστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. μείωση της κατανάλωσης αλατιού, απώλεια βάρους) και φάρμακα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση. Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο των υπερτασικών ασθενών δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση παρά τις παρεμβάσεις αυτές.

“Πολλοί ασθενείς στην κλινική μας πρακτική είναι ακριβώς όπως οι ασθενείς στην μελέτη μας: έχουν υπέρταση σε επίπεδο που η μεγάλη πίεση είναι στο 15 παρά τις όποιες προσπάθειες κάνουν”, λέει ο δρ. Ajay Kirtane, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons και συν-επικεφαλής της μελέτης.

Το να μην τίθεται υπό έλεγχο η αρτηριακή πίεση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και μη αναστρέψιμη νεφρική βλάβη.

“Το νεφρικό υπερηχογράφημα θα μπορούσε να προσφερθεί σε ασθενείς που δεν μπορούν να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση μετά από αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή, πριν συμβούν αυτά τα συμβάντα”, λέει ο δρ. Kirtane, ο οποίος είναι επίσης επεμβατικός καρδιολόγος και διευθυντής εργαστηρίων καρδιακού καθετηριασμού στο New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Cardiology, εξετάστηκε η συσκευή, η οποία χρησιμοποιείται επί του παρόντος για υπερηχογραφική νεφρική απονεύρωση. Η συσκευή είναι ακόμα υπό έρευνα και δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον αμερικανικό FDA για χρήση εκτός κλινικών δοκιμών.

Νεύρα των νεφρών και υπέρταση

Η υπέρταση στην μέση ηλικία πιστεύεται ότι προκαλείται εν μέρει από υπερδραστήρια νεύρα στους νεφρούς, τα οποία προκαλούν κατακράτηση νερού και νατρίου και απελευθερώνουν ορμόνες που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Σε ηλικιωμένους, η υπέρταση εμφανίζεται συχνά καθώς τα αιμοφόρα αγγεία σκληραίνουν.

Τα αντιυπερτασικά φάρμακα δρουν με διαφορετικούς τρόπους για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την περίσσεια υγρών ή μπλοκάροντας τις ορμόνες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Αλλά κανένα από αυτά τα φάρμακα δεν στοχεύει άμεσα τα νεφρικά νεύρα.

Η θεραπεία με υπερήχους ηρεμεί τα υπερδραστήρια νεύρα στη νεφρική αρτηρία, διαταράσσοντας τα σήματα που οδηγούν σε υπέρταση. Η θεραπεία χορηγείται στα νεύρα μέσω ενός λεπτού καθετήρα που εισάγεται σε μια φλέβα του ποδιού ή του καρπού και περνάει στους νεφρούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η νέα μελέτη συγκέντρωσε δεδομένα από τρεις τυχαιοποιημένες δοκιμές που περιελάμβαναν συνολικά περισσότερους από 500 μεσήλικες ασθενείς με διάφορους βαθμούς υπέρτασης και φαρμακευτικών αγωγών.

Διπλάσιοι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία με υπερήχους έπιασαν τον στόχο τους κατά τη διάρκεια της ημέρας (πίεση κάτω από από 135/85 mmHg) σε σύγκριση με τους ασθενείς στις ομάδες που δεν έλαβαν τη νέα θεραπεία.

“Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν το ίδιο στις διάφορες ομάδες μελέτης, κάτι που δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι η συσκευή μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών”, υποστηρίζει ο δρ. Kirtane.

Η διαδικασία ήταν καλά ανεκτή από τους συμμετέχοντες και οι περισσότεροι πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο την ίδια μέρα. Σύμφωνα με τον δρ. Kirtane, βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση παρατηρήθηκαν μέσα σε μόλις έναν μήνα μετά τη διαδικασία.

Η νέα θεραπεία θα αξιολογηθεί από τον FDA τους επόμενους μήνες.

Συμπέρασμα για ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση

Οι ερευνητές αναμένουν ότι η θεραπεία θα μπορούσε να προσφερθεί ως συμπλήρωμα στη φαρμακευτική θεραπεία και στις αλλαγές στον τρόπο ζωής για ασθενείς με ανεξέλεγκτη υπέρταση.

“Άπαξ και η συσκευή γίνει διαθέσιμη, οραματιζόμαστε να την προτείνουμε σε ασθενείς που έχουν δοκιμάσει πρώτα άλλες θεραπείες. Ελπίζουμε ότι, ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση, ίσως μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη βλάβη των νεφρών και άλλες επιπτώσεις της μη ελεγχόμενης αρτηριακής πίεσης”, προσθέτει ο δρ. Kirtane.

πηγή: creta24

ypertasi-mia-nea-polla-yposchomeni-syskeyi-yperichon-tha-mporoyse-na-antimetopisei-to-provlima/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button