Υγεία

Φάρμακα: Ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις τιμών και στα σκευάσματα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ

Αυξήσεις τιμών σε φτηνά φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα αναμένεται να ανακοινωθεί η λίστα με τα πολύ φθηνά φάρμακα των οποίων οι τιμές θα αυξηθούν, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να διατηρηθούν τα φθηνά φάρμακα στην αγορά. Όπως έχει επισημάνει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αν και ο νόμος δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών, μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Ήδη, αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους στον ΕΟΦ και αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται με βάση τρία κριτήρια: την τιμή τους, τον όγκο πωλήσεων και το κοστολόγιο (συνυπολογίζοντας και το clawback).

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο έχει ανακοινωθεί από το καλοκαίρι, με στόχο να αποτραπεί η απόσυρση των φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας τα ασύμφορα για τις επιχειρήσεις.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Πλεύρης, τα φάρμακα αυτά είναι κατά βάση γενόσημα ή πρωτότυπα των οποίων η πατέντα έχει λήξει.

Eπιχειρηματολογώντας υπέρ της απόφασης, ο Υπουργός Υγείας, έχει αναφερθεί ενδεικτικά στο παράδειγμα αντιπηκτικού φαρμάκου που κοστίζει 1,4 ευρώ, τονίζοντας ότι εάν αυτό αποσυρθεί, τότε θα υποκατασταθεί με φάρμακο που κοστίζει 67,46 ευρώ.

«Όταν λέω ότι το 1,4 πρέπει να γίνει 1,7 για να παραμείνει στην αγορά δέχομαι κριτική. Αν δεν γίνει αυτή η διόρθωση, τότε πάμε στην υποκατάσταση. Αντί να πάει ο πολίτης σε πανάκριβες θεραπείες επειδή θα εξαφανιστούν τα γενόσημα, επιλέγουμε να γίνουν μικρές διορθώσεις σε αυτές τις κατηγορίες, όπου κατά βάση δεν υπάρχει συμμετοχή. Ακόμη και εκεί που υπάρχει, όμως, σε μία αύξηση 20 λεπτών σε γενόσημο, με τη συμμετοχή στο 10%, ο πολίτης θα επιβαρυνθεί με 2 επιπλέον λεπτά του ευρώ. Εάν, όμως, αποσυρθεί αυτό το φάρμακο και λάβει ένα πρωτότυπο που κοστίζει 67 ευρώ, με τη συμμετοχή στο 25%, ο πολίτης θα επιβαρυνθεί με 16,86 ευρώ», είχε δηλώσει ο Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη τύπου για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Εξαίρεση από το clawback

Προς την ίδια κατεύθυνση η Πολιτεία σχεδιάζει να εφαρμόσει το μοντέλο καταλογισμού των αυτόματων επιστροφών (clawback) που ακολουθείται στα νοσοκομειακά φάρμακα και για τα φθηνά φαρμακευτικά σκευάσματα που διακινούνται στα φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα αναμένεται Υπουργική Απόφαση που θα εξαιρεί τα φάρμακα με τιμή αποζημίωσης 5 ευρώ ( λιανική τιμή κάτω των 7,5 ευρώ) από την απόδοση clawback, δηλαδή την υποχρέωση των εταιρειών να επιστρέφουν στο κράτος το ποσό της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

«Ένα μέτρο το οποίο μελετάμε αυτή τη στιγμή και αναμένεται να το ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, είναι να κάνουμε το ίδιο πράγμα για τα φτηνά φάρμακα του καναλιού της λιανικής, όπως κάνουμε και στα νοσοκομεία. Δηλαδή, στα φάρμακα τα οποία φεύγουν από την αγορά διότι διακινούνται με χαμηλές τιμές, είτε οι εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα παράγουν λόγω αυξημένου κόστους και χαμηλής τιμής πώλησης, θα μηδενίσουμε το clawback», δήλωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αφορά στα σκευάσματα με τιμή μέχρι 7,5 ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ygeiamou.gr ο κ. Καραθάνος ανέφερε ότι παράλληλα θα υπάρξει αύξηση της τιμής σε περίπου 15-20 σκευάσματα, των οποίων η λιανική τιμή είναι υψηλότερη μεν, εντούτοις η παραμονή τους στην αγορά διακυβεύεται.

Πρόκειται για μία ειδική ομάδα φαρμάκων τα οποία έχουν μεν υψηλότερη τιμή, ωστόσο είναι μοναδικά, κατά συνέπεια η παραμονή τους στην αγορά κρίνεται αναγκαία.

πηγή: creta24

farmaka-anoigei-o-dromos-ayxiseis-timon-sta-skeyasmata-poy-apozimionei-o-eopyy/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button