Υγεία

Covid στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο παχύσαρκου παιδιού

Εξετάζοντας σχεδόν 280 βρέφη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες που πέρασαν Covid στην εγκυμοσύνη, είχαν χαμηλότερο βάρος γέννησης σε σύγκριση με τα μωρά των οποίων οι μητέρες δεν μολύνθηκαν από Covid. Ακολούθησε μεγαλύτερη αύξηση βάρους τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Ο συνδυασμός αυτών των αλλαγών, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις στην παιδική ηλικία και αργότερα, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Από τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που έχουν περάσει Covid, το 9% είναι / ήταν έγκυες.

Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια μωρά έχουν εκτεθεί και θα εκτεθούν στον ιό ενώ βρίσκονται στην μήτρα τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις ερευνήτριες Lindsay Fourman και Andrea Edlow, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

«Στη νέα μελέτη, εξετάζουμε για πρώτη φορά τα μοτίβα ανάπτυξης βρεφών που γεννήθηκαν από μητέρες με Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», είπε η Fourman. «Τέτοια μοτίβα ανάπτυξης μπορεί να έχουν προγνωστική αξία για τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου αργότερα στη ζωή».

Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της μακροπρόθεσμης παρακολούθησης αυτών των παιδιών και την ανάγκη χάραξης στρατηγικών για την πρόληψη της Covid-19 στις έγκυες γυναίκες, δήλωσε η Edlow.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι ένας ιός που περνάει στη μητέρα επηρεάζει τα έμβρυα.

«Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι το μητρικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαμορφώνει την ανάπτυξη του εμβρύου, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την πορεία της υγείας του ατόμου κατά τη διάρκεια της ζωής του», είπε η Fourman.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 12 μήνες 149 μωρά που εκτέθηκαν στον Covid στη μήτρα και 127 βρέφη που δεν είχαν εκτεθεί. Η ομάδα Covid παρουσίασε μια «απότομη, προοδευτική αύξηση» του ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος), ανεξάρτητα από το θηλασμό, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στα άλλα μωρά.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου και αποτελέσματος, αλλά εγείρουν ανησυχίες.

Η Δρ. Priya Rajan είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Είπε ότι ο Covid φαίνεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια δράσης από άλλους ιούς που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Ένα από τα πράγματα που φαίνεται να είναι μοναδικό για τον Covid -σε σχέση με όσα μαθαίνουμε και για τη μακρά Covid σε ενήλικες- είναι ότι η φλεγμονή που προκαλεί, διαρκεί περισσότερο και ίσως γι’ αυτό είναι πιο έντονη».

Οι επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη αφορούν και τις ασυμπτωματικές έγκυες.

Η μελέτη υποδεικνύει τον αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου για τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που πέρασαν Covid στην εγκυμοσύνη αλλά δεν μπορεί ακόμη να εξετάσει εάν αυτά τα παιδιά θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν παχυσαρκία, διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, το μοτίβο της βρεφικής ανάπτυξης μεταξύ των εκτεθειμένων ατόμων στο ιό, εγείρει ανησυχίες.

Οι παιδίατροι θα πρέπει να δουν την ανάπτυξη του παιδιού και τους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου έχοντας αυτό κατά νου, είπαν οι συγγραφείς, σημειώνοντας ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Covid στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο παχύσαρκου παιδιού

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button