Lifestyle

Ένας χρήσιμος οδηγός για τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα

ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ μια σύγχρονη μέθοδος αποκατάστασης ελλειπόντων δοντιών ή σταθεροποίησης τεχνητών οδοντοστοιχιών. Είναι αρκετά διαδεδομένα στους ασθενείς, διότι χαρίζουν ένα όμορφο και λειτουργικό χαμόγελο. Με τα εμφυτεύματα έχουμε την ίδια αίσθηση στο στόμα, όπως πριν χάσουμε τα δόντια μας, ενώ απολαμβάνουμε επίσης σωστή άρθρωση κατά την ομιλία μας και άριστη αισθητική. Αποτελούν, με λίγα λόγια, τη μακροβιότερη αποκατάσταση και την ανετότερη λύση για τον ασθενή.

Η διαδικασία της εμφύτευσης

Ξεκινάμε με μια ειδική αξονική τομογραφία γνάθου (CBCT), όπου φαίνονται η ποιότητα και η ποσότητα του οστού σε τρεις διαστάσεις. Στη συνέχεια ακολουθεί ο προεγχειρητικός σχεδιασμός των αναπλαστικών τεχνικών-μοσχευμάτων και της τεχνικής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων. Αναλόγως των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν, ορίζουμε το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να τοποθετήσουμε τη μόνιμη προσθετική εργασία, το οποίο μπορεί να είναι δύο ή και περισσότεροι μήνες.

portrait
Καζάκου Ιωάννα 
Οδοντίατρος DDS, MSc

Υπάρχει, ωστόσο, ένα ποσοστό περιπτώσεων που μπορεί να πραγματοποιηθεί εξαγωγή, άμεση τοποθέτηση εμφυτεύματος και ενίοτε άμεση φόρτισή του (same-day implant). Για να έχουμε, όμως, τα ίδια, υψηλά ποσοστά επιτυχίας με αυτήν τη διαδικασία, όπως στην κλασική εμφύτευση, θα πρέπει το περιστατικό να πληροί αρκετές προϋποθέσεις. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι όσο πιο πιστά και αυστηρά εφαρμόζουμε το πρωτόκολλο εργασίας, τόσο πιο υψηλά είναι τα ποσοστά επιτυχίας που έχουμε σε βάθος χρόνου.

Πότε «αποτυγχάνει» το εμφύτευμα;

Αν ο ασθενής έχει ένα καλό ιατρικό ιστορικό, έχει προηγηθεί ένας προσεκτικός και εξατομικευμένος σχεδιασμός και εφόσον γίνουν οι σωστές χειρουργικές διαδικασίες, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αποτυχία. Για να χαθεί το εμφύτευμα, θα πρέπει να έχει γίνει είτε εξαρχής κακή επιλογή περιστατικού, είτε λάθος σχεδιασμός της θεραπείας, είτε κακές χειρουργικές διαδικασίες, είτε κακή συντήρηση από τον ασθενή μετά το χειρουργείο ή, τέλος, συνδυασμός όλων αυτών. Αν η διαδικασία γίνει όπως πρέπει, τα εμφυτεύματα έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας, της τάξεως του 97-98%.

Ο ρόλος του ασθενούς στη διατήρηση των εμφυτευμάτων

Όσο πιο συνεργάσιμος είναι ο ασθενής και συμμορφώνεται με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού για τη συντήρηση και τη φροντίδα των εμφυτευμάτων, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση της διατήρησής τους. Μετά την τοποθέτησή τους, ο ασθενής φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη, καθώς απαιτούνται καλή στοματική υγιεινή και επισκέψεις στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Οι χρόνιες γενικές παθήσεις αποτελούν αντένδειξη και πρέπει να αξιολογούνται πριν από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Τέτοιες θεωρούνται η χρόνια λήψη φαρμακευτικών ουσιών, όπως κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά, χημειοθεραπευτικά, διφωσφονικά. Επίσης, αντένδειξη αποτελούν σοβαρές αιματολογικές διαταραχές, ενδοκρινικές διαταραχές, καθώς και οστικές παθήσεις, με συχνότερη την οστεοπόρωση. Επόμενες παράμετροι που αξιολογούμε είναι η στοματική υγεία αλλά και η στοματική υγιεινή του ασθενούς.

Συμβουλή προς τους ασθενείς

Ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε μια ομάδα ειδικών γιατρών που θα του εμπνεύσει ασφάλεια και θα είναι σε θέση να αναλάβει τη διαχείριση του περιστατικού συνολικά, από την αρχή ως το τέλος, έχοντας την απόλυτη ευθύνη. Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την αξία της εμπιστοσύνης στη θεραπευτική σχέση, η οποία χτίζεται συν τω χρόνω. Ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει άριστη ποιότητα θεραπείας και να αισθάνεται πως ο γιατρός του θα του εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.stoma.com.gr

πηγή: lifo

tropos-zois/health-fitness/enas-hrisimos-odigos-gia-ta-odontiatrika-emfyteymata

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button