Lifestyle

Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι

ΜETA AΠΟ ΕΝΑΝ υγρό και καταθλιπτικό Μάιο, επιτέλους καλοκαίρι! Κάποιοι ήδη ετοιμάζουν το πλάνο των διακοπών κι άλλοι τρέχουν να δοκιμάσουν πρώτοι τις νέες γαστρονομικές αφίξεις στην Αθήνα. Το σίγουρο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις ένα μπουκάλι κρασί ταιριάζει στο τραπέζι, γι’ αυτό κι εμείς υποδεχόμαστε την πιο ξένοιαστη εποχή του χρόνου με νέες οινικές προτάσεις που αξίζουν την προσοχή σας.

MATER NATURA 19 PET-NAT

Ιωάννινα
Οικογένεια Βαϊμάκη / Ντεμπίνα / 2022

ΠΕΜΠΤΗ Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στη συνείδηση των περισσότερων, τα αφρώδη κρασιά αποτελούν είδος πολυτελείας. Αυτό γιατί αφρός και φυσαλίδες έχουν ταυτιστεί με αστραφτερά πάρτι κροίσων στη Μύκονο και την Courchevel. Είναι αλήθεια ότι σε τέτοια θέρετρα ανοίγονται «μυθικές» φιάλες, όμως ταυτόχρονα θλιβερή πραγματικότητα αποτελεί ότι εκεί το προϊόν συχνά εκχυδαΐζεται με τον τρόπο που του συμπεριφέρονται. 

Στην Ελλάδα παράγονται αέρινα και φινετσάτα αφρώδη, που ταιριάζουν αρμονικά με το ζεστό κλίμα και είναι προσιτά. Παρά ταύτα, η κατανάλωση στη χώρα μας είναι περιορισμένη. Η ποικιλία Ντεμπίνα είναι μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση, η οποία μάλιστα παλαιότερα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στις ταβέρνες των Ιωαννίνων. Ο επίμονος Βασίλης Βαϊμάκης έχει μεγάλη εμπειρία στις ποικιλίες που ευδοκιμούν στο ψυχρό κλίμα της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. 

Pét-Nat, ή αλλιώς Pétillant-Naturel, ονομάζονται τα αφρώδη κρασιά των οποίων η ζύμωση ολοκληρώνεται μέσα στη φιάλη, ώστε να «αιχμαλωτιστεί» το CO2, με αποτέλεσμα τις φίνες και λεπτές φυσαλίδες. Ο Βασίλης μάς προτείνει την αρωματική Ντεμπίνα χωρίς παρεμβάσεις και φιλτράρισμα, με αποτέλεσμα ένα ξηρό, χυμώδες ημιαφρώδες, ιδανικό για την καλοκαιρινή ραστώνη.

ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ

Αττική
Οινοποιείο Άωτον / Σαββατιανό – Ροδίτης / 2019

ΠΕΜΠΤΗ Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η λέξη «άωτον» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει το «εκλεκτότερο δείγμα ενός είδους». Ο αμπελουργός πέμπτης γενιάς Σωτήρης Γκίνης καλλιεργεί αποκλειστικά τοπικές ποικιλίες και τα ήπιας οινοποίησης κρασιά του αποδίδουν τον χαρακτήρα της αττικής γης. Όμως για τον μειλίχιο Σωτήρη δεν αρκεί να φτιάχνει νόστιμα κρασιά, αλλά, επιθυμώντας να συμβάλει στα κοινά, προσφέρει 3 ευρώ από την πώληση κάθε φιάλης στο Χαμόγελο του Παιδιού, εξού και ονομάζει το κρασί «Στυλοβάτης». Προέρχεται από τις δημοφιλείς λευκές ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτης, είναι αρμονικά εξελιγμένο, με δευτερογενή και τριτογενή αρώματα, και στοιχίζει λιγότερο από 10 ευρώ. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

ΤΟ ΡΩΜΕΪΚΟ

Χανιά
Οινοποιείο Ντουράκη / Ρωμέικο / 2019

ΠΕΜΠΤΗ Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η χανιώτικη ποικιλία Ρωμέικο είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη γηγενής ποικιλία αμπέλου, αφενός λόγω του «δύσκολου» χαρακτήρα της και αφετέρου λόγω των αμφιβόλου ποιότητας παραδοσιακών κρασιών τύπου Μαρουβά που παράγονται από Ρωμέικο. Αντίθετα με το κακό παρελθόν, τα τελευταία χρόνια δοκιμάζουμε ενδιαφέρουσες προτάσεις, που φιλοδοξούν να αποκτήσει ο Μαρουβάς ταυτότητα «ονομασίας κατά παράδοση» μαζί με τη Ρετσίνα και τη Βερντέα Ζακύνθου.

Η οικογένεια Ντουράκη προτείνει ένα ρωμαλαίο, ήπιων παρεμβάσεων blanc de noir, με προσανατολισμό εκούσιας οξείδωσης, που ο χρόνος το κάνει όλο και καλύτερο. Εντυπωσιακά αρώματα αποξηραμένων βοτάνων, φλούδας πορτοκαλιού και καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Πλούσιο σώμα, κοφτερή οξύτητα και επίγευση με νεύρο και διάρκεια. Σπάνια θα συναντήσετε ανάλογο ελληνικό κρασί.

ΜΙΚΡΟΣ ΤΑΡΑΞΙΑΣ

Ηράκλειο
Θαλασσινός Μικροοινοποιήσεις / Λιάτικο / 2020

ΠΕΜΠΤΗ Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συνέχεια και πάλι στην Κρήτη, με ένα ροζέ που τελευταία κλέβει την καρδιά όσων αγαπούν κρασιά με πρωτόλειο χαρακτήρα ή, αλλιώς, αιρετικά φυσικά κρασιά. 

Το εγχείρημα του Ισίδωρου και της Βιργινίας συνδέεται άρρηκτα με τη φύση. Η διάσωση σπόρων και βοτάνων και η δημιουργία ενός αυτόνομου και βιώσιμου συστήματος, στον κύκλο του οποίου συμμετέχουν τα πάντα, δίνουν έμφαση στη βιοποικιλότητα. Στο οινοποιείο τους επέλεξαν να λειτουργήσουν χειροκίνητα, με ελάχιστη χρήση ηλεκτρισμού και φιλοσοφία zero waste, δημιουργώντας κρασιά μόνο με αυθόρμητες ζυμώσεις, χαμηλά ή καθόλου θειώδη και με ελάχιστες παρεμβάσεις, για να αναδείξουν τον αυθεντικό χαρακτήρα των ποικιλιών και να  μεταφέρουν στον καταναλωτή την ενέργεια και την ελευθερία που νιώθουν καλλιεργώντας και δημιουργώντας τα κρασιά τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σύνδεση της κουλτούρας της Κρήτης με τη σύγχρονη έκφραση και γνώση.

Ο ζουμερός Μικρός Ταραξίας είναι 100% Λιάτικο και προέρχεται από παλαιά αμπέλια της Σητείας και της Φοινικιάς Ηρακλείου, σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων.

ΜΑΥΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ROSE

Αχαΐα
Οινοποιείο Τετράμυθος / Μαύρο Καλαβρυτινό / 2022  

ΠΕΜΠΤΗ Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στην αγαπημένη ομάδα του Τετράμυθου οφείλουμε την εξωστρέφεια της τοπικής ποικιλίας Μαύρο Καλαβρυτινό. Παρότι έχουν 25ετή δραστηριότητα, με ένα πλούσιο portfolio (μία σειρά βιολογικών κρασιών και άλλη, ήπιας φυσικής οινοποίησης), το παράδοξο είναι ότι επρόκειτο για ένα από τα ελάχιστα ελληνικά οινοποιεία που ποτέ δεν παρήγαγαν ροζέ κρασί. Μέχρι που στις αρχές Μαΐου ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το ντεμπούτο ενός ροζέ από Μαύρο Καλαβρυτινό, που προορίζεται κυρίως για τη γαλλική αγορά και στη χώρα μας κυκλοφορεί σε επιλεγμένα σημεία. Γαστρονομικό, γενναιόδωρο, ευωδιαστό και θελκτικό, προσφέρει αυθεντικές οινικές συγκινήσεις.

ΜΑΥΡΟΠΑΤΡΙΝΟ

Λευκάδα
Σύφλογο / Μαυροπάτρινο / 2022

ΠΕΜΠΤΗ Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Είναι άκρως ενθαρρυντικό ότι παντού στην Ελλάδα υπάρχουν μικρά, οικογενειακά οινοποιεία που ασχολούνται με την καλλιέργεια και οινοποίηση τοπικών ποικιλιών, διασώζοντάς τες και περνώντας την αμπελουργική «σκυτάλη» από γενιά σε γενιά.

Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι η οικογένεια Παπανικολόπουλου στο μικρό ορεινό χωριό Πλατύστομα Λευκάδας. Το οινοποιείο ονομάζεται Σύφλογο, που σημαίνει «εκεί που σμίγουν όλες οι φλόγες» ή, πιο ελεύθερα, φλογερό πάθος! Ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάσαμε από την εσοδεία του ’22 (όλα φυσικής οινοποίησης) ξεχωρίζουμε το σαρκώδες Μαυροπάτρινο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως βαθύχρωμο ροζέ ή ερυθρωπό ή κοκκινέλι, αν θέλουμε ακομπλεξάριστα να αποδώσουμε το στυλ του. Έχει αρώματα κόκκινων φρούτων και νυχτολούλουδων, είναι πλούσιο στο στόμα, με επίγευση από γλυκό κουταλιού κεράσι. Πίνεται δροσερό και προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το ταιριάξετε με ένα πιάτο λαδερά. Αυτή είναι η Ελλάδα που αγαπάμε.

https://www.lifo.gr/tropos-zois/gefsi/exi-krasia-gia-na-ypodehtoyme-kalokairi

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button