Lifestyle

Αυξημένος ο κίνδυνος για κατάγματα του πέους τα Χριστούγεννα

Για πολλούς, τα Χριστούγεννα είναι η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου, αλλά οι γιατροί προειδοποιούν ότι η εορταστική περίοδος συνδέεται επίσης με σημαντική αύξηση στα ατυχήματα, και ειδικά στα κατάγματα του πέους.

Τα κατάγματα του πέους θεωρούνται επείγουσα ιατρική κατάσταση και «συχνά προηγείται μια ηχητική ρωγμή που ακολουθείται από έντονο πόνο», σύμφωνα με ουρολόγους στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι τέτοιοι τραυματισμοί, όπως το κάταγμα του πέους, προκαλούνται από «ένα ισχυρό λύγισμα του πέους σε στύση κατά τη διάρκεια επιθετικής σεξουαλικής επαφής με ασυνήθιστες σεξουαλικές στάσεις». Εκτός από το «κρακ» και τον «έντονο πόνο», ακολουθούνται επίσης από ταχεία απώλεια στύσης, οίδημα και μώλωπες, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Η επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Μονάχου ερεύνησε εάν η συχνότητα των καταγμάτων του πέους αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων χρησιμοποιώντας δεδομένα γερμανικών νοσοκομείων για 3.421 άνδρες που υπέστησαν τέτοιους τραυματισμούς μεταξύ 2005 και 2021. Βρήκαν τα κατάγματα του πέους αυξημένα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, και σημείωσαν πως «Αν κάθε μέρα ήταν σαν τα Χριστούγεννα, 43% περισσότερα κατάγματα πέους θα είχαν συμβεί στη Γερμανία από το 2005 και μετά».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Urology International, διαπίστωσε επίσης ότι τα κατάγματα του πέους αυξάνονται τα Σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι, αλλά όχι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι συντάκτες της έρευνας είπαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν γιορτάζεται τόσο ευρέως στη Γερμανία όσο τα Χριστούγεννα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για τον τραυματισμό δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία του COVID-19 και τα lockdown, πρόσθεσαν οι ερευνητές ενώ η μέση ηλικία για κατάγματα πέους ήταν τα 42 έτη. 

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα κατάγματα του πέους «συμβαίνουν πιθανότατα κατά τη διάρκεια του σεξ σε μη συμβατικά σενάρια», όπως σε εξωσυζυγικές σχέσεις ή σε «ασυνήθιστες τοποθεσίες. Με βάση τις αναλύσεις μας, τα κατάγματα του πέους συμβαίνουν σε περιόδους που τα ζευγάρια απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης όπως τα Χριστούγεννα, τα Σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι», αναφέρει η μελέτη.

«Αν και δεν μπορούμε φυσικά να προτείνουμε να μην κάνει ο κόσμος σεξ κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, τα ευρήματά μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» σημειώνουν.

Τι είναι το κάταγμα του πέους

Το κάταγμα πέους αποτελεί μια επείγουσα ουρολογική πάθηση των ανδρών, η οποία αφορά στη ρήξη του ή των σηραγγωδών σωμάτων του πέους. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Πιο συγκεκριμένα κατά την επαφή ο ινώδης χιτώνας του πέους μετά από πίεση και σύνθλιψη, σχίζεται και έτσι προκαλείται το κάταγμα.

Κάταγμα Πέους: Συμπτώματα και αίτια

Το κάταγμα του πέους αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση. Ο πόνος είναι έντονος ενώ προκαλείται επίσης αιμάτωμα του πέους. Η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι άμεση καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη στυτική δυσλειτουργία. Τη στιγμή του κατάγματος ακούγεται ένας ήχος «κρακ» ο οποίος συνοδεύεται από απώλεια στύσης, πρήξιμο  αιμάτωμα και πιθανό οίδημα του πέους. Αν προκληθεί ρήξη και της ουρήθρας παρατηρείται αιματουρία, αδυναμία ή δυσκολία ούρησης και αίμα στο έξω στόμιο της ουρήθρας.

Ένα κάταγμα στο πέος συνήθως προκαλείται με τους εξής τρόπους:

  • Κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής όπου το πέος πιέζεται και τελικά συνθλίβεται
  • Κατά την προσπάθεια εισόδου στον κόλπο (αστοχία εισόδου, απότομες ή βίαιες κινήσεις κατά την επαφή)
  • Κατά τη διάρκεια αυνανισμού
  • Από εξωτερικές κακώσεις
  • Από μη συνειδητούς χειρουργούς στον ύπνο ή κατά την αλλαγή θέσης
  • Μετά από απότομη διακοπή στύσης με σύσφιξη και κάμψη του πέους

Ως αποτέλεσμα είναι το πέος να λυγίσει προκαλώντας είτε μερική είτε πλήρη ρήξη του ινώδη χιτώνα.

Η θεραπεία για το κάταγμα του πέους

Η θεραπεία για το κάταγμα του πέους θα πρέπει να είναι άμεση και να πραγματοποιείται εντός των πρώτων 5-8 ωρών μετά το κάταγμα. Η άμεση αντιμετώπισή του μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιπλοκών, χωρίς να σημαίνει ότι τα εξαλείφει. Η χειρουργική αποκατάσταση έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη συντηρητική θεραπεία. Ο ασθενής επιτρέπεται να έρθει ξανά σε σεξουαλική επαφή τουλάχιστον ένα μήνα μετά την επέμβαση. Είναι επίσης σημαντικό ο ασθενής να παρακολουθείτε για μεγάλο διάστημα μετά την επέμβαση ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική του ζωή.

Με πληροφορίες του Sky News/lekas-urology

πηγή: lifo

now/tech-science/ayximenos-o-kindynos-gia-katagmata-toy-peoys-ta-hristoygenna

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button