Lifestyle

Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η υποψία κρούσματος χολέρας σε κρουαζιερόπλοιο και η παραμονή επιβατών και πληρώματος σε καραντίνα ζωντανεύει τις νωπές ακόμα μνήμες από την πανδημία του Covid. Επιπλέον, αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως με την ελλιπή διάθεση πόσιμων εμβολίων για τη χολέρα, γεγονός που τροφοδοτεί νέες επιδημικές εξάρσεις.  

Η είδηση πριν από έναν μήνα πως το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Dawn της Norwegian Cruise Line τέθηκε σε καραντίνα ανοιχτά του Μαυρικίου μετά από αναφορές για επιδημία εν πλω μάς υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός αναφορικά με τα αναδυόμενα νοσήματα του παρελθόντος, που ουσιαστικά ποτέ δεν μας ξέχασαν. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, σχεδόν 2.200 επιβάτες μαζί με το πλήρωμα παραμένουν εγκλωβισμένοι σε κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά του Μαυρικίου στην Ανατολική Αφρική, καθώς οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν στο πλοίο να ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Πορτ Λούις λόγω υποψίας για χολέρα.

Η χολέρα εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμιο λοιμώδη υγειονομικό κίνδυνο. Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν περισσότερα από 40.900 περιστατικά και 775 θάνατοι.

Στη διάρκεια του ταξιδιού που το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Dawn της εταιρείας Norwegian Cruise Line ξεκίνησε από το Κέιπ Τάουν στις 13 Φεβρουαρίου 2024 ξέσπασε μια μικρή επιδημία στομαχικής ασθένειας. Το πλοίο έφτασε στη μαυρικιανή πρωτεύουσα υπό το βάρος των πρόσθετων ελέγχων που απαίτησαν οι τοπικές αρχές. Αμέσως μετά την άφιξή του στο Πορτ Λούις, η διοίκηση του πλοίου συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές για να επιβεβαιώσει τη λήψη μέτρων για την ευημερία όλων των επιβατών. Ωστόσο, επειδή κρίθηκε αναγκαίο να κάνουν περισσότερες εξετάσεις, η κυβέρνηση του Μαυρικίου αποφάσισε να καθυστερήσει την αποβίβασή τους και την έναρξη του επόμενου ταξιδιού κατά δύο ημέρες – τελική ημερομηνία ορίστηκε η 27η Φεβρουαρίου 2024.

Η χολέρα εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμιο λοιμώδη υγειονομικό κίνδυνο. Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν περισσότερα από 40.900 περιστατικά και 775 θάνατοι. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα προαναφερθένα περιστατικά και οι θάνατοι αφορούν μονάχα 17 χώρες τεσσάρων περιφερειών, και δεν αποτυπώνουν την παγκόσμια έκταση του προβλήματος. Σε αυτόν τον ανησυχητικό απολογισμό για την «επιμονή» της χολέρας στις αρχές του 2024 έχουν συμπεριληφθεί η Αφρική, η Ανατολική Μεσόγειος, οι ΗΠΑ, η Λατινική Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία. 

Η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε έχουν βιώσει τις χειρότερες επιδημικές εξάρσεις, κάνοντας έκκληση στον ΠΟΥ για βοήθεια, καθώς οι κάτοικοι έχουν ελλιπή πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Η Ζιμπάμπουε τα τελευταία χρόνια δίνει μάχη με τη χολέρα και τον τύφο, με την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων μέσα στο 2023 να ξυπνά οδυνηρές μνήμες από το 2008 και το 2018, που είχαν χαθεί πολλές ζωές. Το περασμένο έτος (2023), πάντως, κρούσματα χολέρας καταγράφηκαν σε 30 χώρες από τις 5 περιφέρειες του ΠΟΥ, μεταξύ των οποίων υπήρχαν 9 κράτη που κατέγραψαν συνολικά περισσότερα από 10.000 περιστατικά. 

Η παγκόσμια ανταπόκριση στις συνεχιζόμενες επιδημικές εξάρσεις της χολέρας εξακολουθεί να επηρεάζεται από την έλλειψη που καταγράφεται στη διάθεση των στοματικών (πόσιμων) εμβολίων (OCV). Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024, οι έκτακτες εκκλήσεις για διάθεση OCV εμβολίων αυξήθηκαν δραματικά, με 14 χώρες να ζητούν 76 εκατομμύρια δόσεις, την ώρα που μόνο 38 εκατ. ήταν διαθέσιμες, δηλαδή ακριβώς το 50%. Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίων για τη χολέρα έχει εξαντληθεί και η νέα παραγωγή μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα δοθεί με προτεραιότητα στις χώρες που έχουν υποβάλει ήδη αίτημα, το οποίο έχει εγκριθεί. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση υγειονομικού συναγερμού επιπέδου 3 με αφορμή την αναζωπύρωση της νόσου. 

https://www.lifo.gr/tropos-zois/health-fitness/i-prosfati-anazopyrosi-akoma-kai-tis-holeras-problimatizei-toys-eidikoys

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button