Lifestyle

Ποια φάρμακα προκαλούν αρτηριακή υπέρταση;

Η ΛΗΨΗ ΚΑΘΕ ΦΑΡΜΑΚΟΥ συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων παρενεργειών, ειδικά αν πρόκειται για μακροχρόνια χορήγηση. Μία από αυτές είναι η αυξημένη αρτηριακή υπέρταση. Αν λοιπόν λαμβάνετε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες φαρμάκων, συζητήστε με τον γιατρό που σας παρακολουθεί αν χρειάζεται να κάνετε κάποια τροποποίηση, καθώς και τακτικούς ελέγχους της πίεσής σας.

Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη

Τα φάρμακα που καταπολεμούν τον πόνο και τη φλεγμονή χρησιμοποιούνται εκτεταμένα από πολλούς ανθρώπους και δυστυχώς συχνά μακροχρόνια. Σίγουρα δεν είναι η ομάδα φαρμάκων που καταναλώνει καθημερινά ένας άνθρωπος ηλικίας 30-40 χρονών, αλλά στην ηλικιακή ομάδα των 60-70 και πάνω δεν είναι απίθανο. Τα παυσίπονα, και πολύ περισσότερο τα αντιφλεγμονώδη, εμποδίζουν την αποβολή του νατρίου από το σώμα, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε κατακράτηση υγρών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Σε περίπτωση που καταναλώνετε κάποια από αυτές τις ομάδες φαρμάκων μακροχρόνια θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, σε συνεργασία με τον γιατρό που σας παρακολουθεί. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση του πόνου μακροχρόνια και δεν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, όπως η πρεγκαμπαλίνη και η ντουλοξετίνη. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να παίρνετε για μεγάλο διάστημα τέτοια φάρμακα χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, συνεργαστείτε με έναν ειδικό διατροφής για να σας βοηθήσει να περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου μέσω της διατροφής σας.

Αποσυμφορητικά

Τα αποσυμφορητικά είναι χάπια που χρησιμοποιούμε για τη ρινική απόφραξη. Εδώ διευκρινίζουμε πως δεν αναφερόμαστε στα σπρέι αλλά στα χάπια τα οποία συχνά καταναλώνονται μακροχρόνια. Αυτά λοιπόν οδηγούν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η ιδανική λύση είναι να τα χρησιμοποιείτε για μικρό χρονικό διάστημα, όσο πιο μικρό γίνεται. Η εναλλακτική λύση είναι να αναζητήσετε τρόπους να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της συμφόρησης της μύτης τοπικά, δηλαδή με σπρέι που περιέχουν θαλασσινό νερό ή κορτιζόνη, η οποία δρα τοπικά, δεν απορροφάται από το σώμα και δεν έχει ως παρενέργεια την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Άλλη εναλλακτική είναι ο βελονισμός, που έχει εξαιρετική αποσυμφορητική δράση στη μύτη.

Αντισυλληπτικά

Πέραν της χρήσης τους για αντισύλληψη, η συγκεκριμένη κατηγορία χρησιμοποιείται κυρίως για αντιμετώπιση προβλημάτων της περιόδου. Δυστυχώς, και αυτά τα φάρμακα, αν χρησιμοποιούνται μακροχρόνια, οδηγούν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, οπότε καλό είναι να αναζητήσετε, με τη βοήθεια του γιατρού σας, εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης ή αντιμετώπισης των διαταραχών της περιόδου, όπως τα φάρμακα με την ενεργή ουσία μετφορμίνη, η οποία χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια αρκετά στη δεύτερη περίπτωση, με αρκετά καλά αποτελέσματα.

Κορτιζόνη

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως όταν κάποιος παίρνει κορτιζόνη, δεν πρέπει να τρώει αλάτι. Αυτό συστήνεται γιατί η κορτιζόνη εμποδίζει την αποβολή του νατρίου από το σώμα, με αποτέλεσμα να μένει στο σώμα και μαζί να κρατάει νερό. Με αυτό τον τρόπο οδηγεί σε αυξημένη πίεση, ειδικά όταν η χορήγησή της είναι μακροχρόνια. Σε περίπτωση που πρέπει να κάνετε χρήση κορτιζόνης, εκτός από την αυστηρή διακοπή του αλατιού, που είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο, μπορείτε να εξερευνήσετε και με τον γιατρό σας εναλλακτικούς τρόπους χορήγησής της, δηλαδή τοπικά, σε μορφή σπρέι ή αλοιφής, ή, σε πιο σοβαρά και χρόνια νοσήματα, τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων σε ενέσιμη μορφή, που έχουν αντικαταστήσει την κορτιζόνη σε μεγάλο βαθμό.

Αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά

Τα αντικαταθλιπτικά είναι άλλη μία ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιείται εκτεταμένα σήμερα και, ανάμεσα στις πολλές παρενέργειες που έχουν, είναι και η αύξηση της πίεσης. Τα αντικαταθλιπτικά τυπικά χρησιμοποιούνται μακροχρόνια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πίεση και αν τη βλέπετε να ανεβαίνει, να την αντιμετωπίσετε όσο νωρίτερα γίνεται. Αντίστοιχες παρενέργειες έχουν τα αντιψυχωσικά φάρμακα, από τα οποία τα πιο διάσημα είναι αυτά που περιέχουν τη χημική ουσία ολανζαπίνη.

Στην περίπτωση λήψης αυτών των αγωγών καλό είναι να παρακολουθείτε την πίεση και αν τη δείτε να αυξάνεται, ενημερώστε τον γιατρό σας είτε για τροποποίηση της θεραπευτικής αγωγής είτε για να ξεκινήσετε φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση της πίεσης.

Προφανώς, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόψετε την αγωγή χωρίς να σας το έχει συστήσει ξεκάθαρα ο γιατρός που σας παρακολουθεί. Εάν το βάρος σας είναι αυξημένο, η μείωσή του θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε την πίεση χωρίς περαιτέρω αλλαγές στην αγωγή σας.

Ογκολογικά φάρμακα

Παράλληλα, υπάρχουν ογκολογικά φάρμακα που αυξάνουν την πίεση και καλό είναι να την παρακολουθείτε, έτσι ώστε, αν χρειαστεί, είτε να αναζητηθεί εναλλακτικό φάρμακο είτε να ξεκινήσετε αγωγή με αντιυπερτασικά, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού που σας παρακολουθεί.

Διεγερτικά φάρμακα

Τα διεγερτικά φάρμακα χορηγούνται κυρίως σε παιδιά τα οποία έχουν προβλήματα συγκέντρωσης. Προφανώς σε αυτές τις ηλικίες το πρόβλημα της αύξησης της πίεσης δεν είναι κάτι σημαντικό, αλλά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα και σε ενήλικες με αντίστοιχα προβλήματα. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζετε ότι αυτά τα φάρμακα αυξάνουν την πίεση, οπότε, σε περίπτωση που παίρνετε κάποιο από αυτά, να την παρακολουθείτε και αν υπάρχει πρόβλημα, να τροποποιήσετε ή να ρυθμίσετε την αγωγή αναλόγως.

Μη φαρμακευτικές ουσίες και βότανα

Δεν είναι όμως μόνο τα φάρμακα αυτά που πολλές φορές οδηγούν σε αυξημένη πίεση μετά από μακροχρόνια χρήση αλλά και πιο καθημερινά πράγματα, όπως το αλκοόλ ή βότανα που συχνά βρίσκουμε σε αφεψήματα, όπως η εφέδρα και η γλυκόριζα.

Αν λοιπόν λαμβάνετε κάποια από τις παραπάνω αγωγές σε μακροχρόνια βάση, ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση και σε περίπτωση που τη δείτε να αυξάνεται, ενημερώστε τον θεράποντα γιατρό σας ώστε να σας κατευθύνει κατάλληλα.

πηγή: lifo

tropos-zois/health-fitness/poia-farmaka-prokaloyn-artiriaki-ypertasi

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button