Lifestyle

Το περσινό αντηλιακό εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές; 

Eίναι πολλοί οι μύθοι που κυκλοφορούν για τα αντηλιακά και τη χρήση τους, και μαζί μ’ αυτούς άλλες τόσες αλήθειες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις συζητήσεις με δερματολόγους και ειδικούς στην κοσμετολογία, ένας από τους πιο δημοφιλείς μύθους, που έχει νόημα να αποτυπωθεί και σ’ αυτό το αφιέρωμα, είναι ο εξής: «Το περσινό αντηλιακό εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές»;

Η αλήθεια είναι λίγο ή πολύ γνώριμη, αλλά φαίνεται ότι όλοι χρειαζόμαστε την απαραίτητη υπενθύμιση για να γίνει απολύτως κατανοητή και για να γράψει μέσα μας ανεξίτηλα. Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Γιώτα Σπανού επισημαίνει σχετικά: «Η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, δεν μπορεί να προσφέρει τα ίδια ισχυρά οφέλη με την προηγούμενη χρονιά. Η σύνθεσή του μπορεί και να έχει επηρεαστεί από το ηλιακό φως και τον αέρα. Είναι προτιμότερο αυτό του σώματος να το αντικαθιστούμε κάθε χρόνο για την απόλυτη προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ γι’ αυτό του προσώπου, αν, όπως ελπίζω, το χρησιμοποιούμε όλο τον χρόνο, δεν τίθεται τέτοιος προβληματισμός».

Η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του δέρματος, αποτρέποντας την αίσθηση τραβήγματος και την απώλεια ελαστικότητας, ενώ προλαμβάνει τα πρώτα σημάδια γήρανσης και διατηρεί τον τόνο της επιδερμίδας υπέροχο.

Ενισχύοντας την αντηλιακή προστασία

Η προετοιμασία του δέρματος για την έκθεση στον ήλιο είναι η πιο σημαντική συνθήκη. Μάλιστα, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για όσους έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, τάση για αλλεργίες ή ευαισθησίες στον ήλιο. Χρειάζεται, ωστόσο, να έχουμε κατά νου ότι ακόμα και η πιο ανεκτική επιδερμίδα μπορεί να γίνει ευαίσθητη στον ήλιο. Αυτό είναι γνωστό στους δερματολογικούς κύκλους ως «φαινόμενο φωτοευαισθησίας» και φαίνεται να εμφανίζεται ολοένα περισσότερο. 

Για να μειωθεί ο κίνδυνος από μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, η δερματολόγος υπογραμμίζει τη σημασία των παρακάτω μέτρων: «Πρέπει να αποφεύγονται οι ώρες μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., να φοράμε πάντα καπέλο και γυαλιά ηλίου και να εφαρμόζουμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη μισή ώρα πριν από την έκθεση, με συχνή ανανέωση κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Στην προσπάθεια επίτευξης της απόλυτης προστασίας, η χρήση αντηλιακών προϊόντων που συνδυάζονται με ισχυρά αντιοξειδωτικά είναι θεμελιώδης. Η ενσωμάτωση βιταμινών C και E στην περιποίηση αποτελεί ουσιώδες μέτρο για την προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τον ήλιο. Συνολικά, η δερματολόγος επισημαίνει τη σημασία της σωστής προστασίας, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επομένως, επενδύοντας εξαρχής σε ειδικά φωτοπροστατευτικά αντηλιακά και αντιοξειδωτικά συμπληρώματα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε και μια πλήρη προστασία και να απολαύσουμε το καλοκαίρι με ασφάλεια. 

Επιλέγοντας το σωστό αντηλιακό

Η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού είναι καλό να γίνεται με βάση την ανάγκη και τον τύπο του δέρματος, προσπερνώντας τα trends του TikTok. Άλλωστε, εν έτει 2024, η τεχνολογία είναι με το μέρος μας και οι φόρμουλες των αντηλιακών πολύ βελτιωμένες. Έτσι, υπάρχουν πάρα πολλά αντηλιακά προσώπου που, ενώ έχουν υψηλή προστασία SPF50+, δεν αφήνουν λευκά σημάδια και την ίδια στιγμή είναι πολύ ευχάριστα στη χρήση αλλά και στην αίσθηση.   

Προλαμβάνοντας τα σημάδια γήρανσης

Η καθημερινή και ολόσωστη χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος όλο τον χρόνο(!) για προστασία από την UVA και την UVB ακτινοβολία είναι ταμάμ για πρόληψη ρυτίδων. Ο συνδυασμός με την επιμελή συχνότητα χρήσης και, φυσικά, την υιοθέτηση κάποιου αντιοξειδωτικού προϊόντος ή συμπληρώματος θα βοηθούσε εξαιρετικά. «Όταν το αντηλιακό είναι ευρέος φάσματος σημαίνει ότι αντιμετωπίζει τη UVB που ευθύνεται για το έγκαυμα αλλά και τη UVA που οδηγεί σε λεπτές γραμμές, μελάγχρωση, ανομοιόμορφη υφή δέρματος και απώλεια κολλαγόνου. Όταν αυτό συνδυαστεί με ισχυρά αντιοξειδωτικά –με star τη βιταμίνη C–, ενισχύεται σημαντικά η άμυνα του δέρματος έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας», επισημαίνει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Γιώτα Σπανού.

Προστατεύοντας το τριχωτό της κεφαλής

Το κεφάλι εκτίθεται στον ήλιο, όπως ακριβώς το πρόσωπό μας και το σώμα μας. Τα τελευταία χρόνια, δε, η χωρίστρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κοσμετολογίας, με τους ειδικούς δερματολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς φαίνεται πως είναι μία από τις περιοχές που παραμελούμε όλοι όταν εφαρμόζουμε αντηλιακό, μαζί με τους αγκώνες, τις παλάμες ή τα αυτιά (για να τα λέμε όλα μεταξύ μας), οπότε χρειάζεται να λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Το καπέλο δεν είναι μόνο για σκίαση και στυλ αλλά κυρίως για προστασία!

Φροντίζοντας για την υγεία και τη λάμψη των μαλλιών

Ποιος δεν ξέρει ότι ο ήλιος αφυδατώνει την τρίχα και φθείρει το χρώμα, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να δείχνουν θαμπά και άτονα; Σίγουρα όλοι, και οι περισσότεροι έχουν και μια δυσάρεστη εμπειρία γύρω από το θέμα. Στην προκειμένη, το αντηλιακό μαλλιών δεν συστήνεται απλώς ως ένα προϊόν απαραίτητο να βρίσκεται στο καλοκαιρινό νεσεσέρ, είναι ακριβώς αυτό, σημαντικό! Ενυδατώνει σε βάθος και αφήνει τα μαλλιά υγιή και λαμπερά, παρά την ταλαιπωρία από τον ήλιο, το θαλασσινό αλάτι ή το χλώριο. 

Ο hair expert Δημήτρης Χαραμής εξηγεί: «Για να διατηρηθεί η υγεία των μαλλιών, ειδικά των βαμμένων, είναι απαραίτητη η χρήση ενός σωστού αντηλιακού κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο αλλά και η χρήση επαγγελματικών προϊόντων για την προστασία του μετά απ’ αυτή». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι είναι καλό να αποφεύγονται οι πειραματισμοί και οι αλλαγές στο χρώμα πριν από το καλοκαίρι, καθώς τα μαλλιά ταλαιπωρούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο και το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν θα έχει διάρκεια.

Ετοιμαζόμαστε για καλοκαιρινές αποδράσεις Facebook Twitter
Ποιος δεν ξέρει ότι ο ήλιος αφυδατώνει την τρίχα και φθείρει το χρώμα, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να δείχνουν θαμπά και άτονα;

«Καλό θα είναι, επίσης, να μην κάνουμε πολύ styling με θερμικά εργαλεία. Ένα πιο φυσικό styling, αφήνοντας τα μαλλιά να στεγνώνουν γρήγορα, δίνοντας και beach look, είναι προτιμότερο», προσθέτει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τη σωστή σειρά εφαρμογής προϊόντων, κάνει και την έκπληξη επισημαίνοντας: «Χρησιμοποιούμε πρώτα τη μάσκα και μετά το κοντίσιονερ. Καλό είναι να συμβουλευτούμε τους επαγγελματίες για τον κατάλληλο τρόπο εφαρμογής ανάλογα με την ποιότητα των μαλλιών μας». Και εξηγεί: «Μετά το κοντίσιονερ, τα λέπια των μαλλιών κλειδώνουν καλύτερα, προσφέροντας καλύτερη ενυδάτωση. Η μάσκα είναι για εντατική θρέψη και πιο βαθιά περιποίηση των μαλλιών».

Στο μεταξύ, για τα πολύ ξανθά μαλλιά προτείνει να αποφεύγονται τα λαστιχάκια, γιατί σπάνε πιο εύκολα λόγω της ευθραυστότητάς τους. Για τα μαλλιά με ανταύγειες, συμβουλεύει: «Ένα βασικό tip είναι να κάνουμε ελάχιστο ξεμπέρδεμα, ενώ είναι νωπά. Αφού τα στεγνώσουμε, μπορούμε να ενισχύσουμε την ενυδάτωση με λάδι». Για μπούκλες και beach waves look προτείνει spray θαλασσινoύ νερού, και πολύ μας αρέσει αυτό. 

Θέλει έξτρα περιποίηση η γενειάδα (μικρή ή μεγάλη) κατά την έκθεση στον ήλιο και μετά;

Τον λόγο έχει ο ειδικός hair expert που γνωρίζει από grooming: «Εννοείται. Τα λάδια και τα balm για το μούσι δεν προσφέρουν μόνο ωραίο σχήμα αλλά αφαιρούν και οσμές. Επειδή το μούσι έχει την τάση να χάνει το σχήμα του, το τακτικό grooming είναι απαραίτητο για να διατηρείται πάντα όμορφο και περιποιημένο».

Αντί για ένα βαρύ foundation υπάρχει η αντηλιακή με χρώμα

Το καλοκαίρι, το μακιγιάζ απλοποιείται. Το συνηθισμένο foundation αντικαθίσταται από την αντηλιακή κρέμα με χρώμα. Αυτό το προϊόν λειτουργεί ως ιδανική βάση για το μακιγιάζ, προσφέροντας προστασία από τον ήλιο, ελαφριά κάλυψη και μια λεία υφή στην επιδερμίδα. Η αντηλιακή κρέμα με χρώμα συνδυάζεται άψογα με ένα creamy bronzer ή liquid blush και highlighter, προσφέροντας ένα λαμπερό, φυσικό αποτέλεσμα που θυμίζει τη λάμψη του ηλίου στο δέρμα, όπως μας επιβεβαιώνει και η makeup artist Έφη Αργυροπούλου. 

Είναι το after-sun «φάρμακο» για το δέρμα που διψά μετά την έκθεση στον ήλιο;

Μετά από μια μέρα κάτω από τον καυτό ήλιο, η επιδερμίδα διψά για ενυδάτωση. Απαραίτητη προσθήκη στο νεσεσέρ των διακοπών είναι ένα after-sun προσώπου και σώματος που παρέχει εξειδικευμένη περιποίηση μετά την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Το after sun ως προϊόν διαφέρει από ένα απλό ενυδατικό, καθώς ενισχύει τα φυσικά αποθέματα νερού της επιδερμίδας, τονώνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, προφυλάσσει από το ξεφλούδισμα και καταπραΰνει. Ως επί το πλείστον, κάθε after-sun που κυκλοφορεί και σέβεται το όνομα και την αποστολή του έχει υπέροχο άρωμα, υφή που «λιώνει» στην επιδερμίδα και απορροφάται γρήγορα, αφήνοντάς την εξαιρετικά απαλή και διατηρώντας το μαύρισμά της. 

Σωτήρια η ενυδάτωση για την καλοκαιρινή αφυδάτωση

Η ενυδάτωση αποτελεί την τέλεια εξίσωση για ένα πρόγραμμα περιποίησης που ικανοποιεί τις ανάγκες της επιδερμίδας και προσφέρει λαμπερά αποτελέσματα. Επιπλέον, η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του δέρματος, αποτρέποντας την αίσθηση τραβήγματος και την απώλεια ελαστικότητας, ενώ προλαμβάνει τα πρώτα σημάδια γήρανσης και διατηρεί τον τόνο της επιδερμίδας υπέροχο. Θεωρείται, μάλιστα, από τα πιο απλά και κορυφαία όπλα κατά της γήρανσης. Τώρα, με την αυξημένη έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι, ενυδατικά προϊόντα κυρίως με υαλουρονικό οξύ, που αποκαθιστούν τα αποθέματα νερού και προσφέρουν εντατική και διαρκή ενυδάτωση, κρίνονται σωτήρια.

Ένα αντηλιακό χειλιών για κάθε τσάντα

Μαζί με το αντηλιακό προσώπου και σώματος, το αντηλιακό χειλιών είναι εξίσου απαραίτητο. Η επιδερμίδα των χειλιών είναι ιδιαίτερα λεπτή και επιρρεπής στην αφυδάτωση. Ένα αντηλιακό χειλιών, που λειτουργεί ως lip balm με SPF, προσφέρει υψηλή και διαρκή προστασία, καθώς και μακράς διάρκειας ενυδάτωση. Είναι ένα προϊόν που πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας, ειδικά όταν πηγαίνουμε στην παραλία. Με αυτόν τον τρόπο τα χείλη θα παραμείνουν υγιή και απαλά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα προϊόντα ματιών με SPF κερδίζουν πάντα τις εντυπώσεις

Η προστασία των ματιών από τον ήλιο είναι ουσιαστική καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όπως εξηγεί η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Γιώτα Σπανού: «Το δέρμα εκεί είναι πολύ λεπτότερο και έχει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες και ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, κάτι που το καθιστά ευάλωτο στην εμφάνιση σημείων γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές, ρυτίδες και χαλάρωση, αλλά συχνά δεν προστατεύεται από τον ήλιο όσο θα έπρεπε».
Η επιλογή της σωστής κρέμας ματιών με SPF είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι δερματολόγοι επιμένουν επίσης στη σημασία της χρήσης γυαλιών ηλίου και καπέλων για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία γύρω από τα μάτια.

Αρώματα εμπνευσμένα από τον ήλιο

Τα αρώματα που εμπνέονται από τον ήλιο αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για να αναδειχθεί η φρεσκάδα και η ζεστασιά του καλοκαιριού με κάθε άγγιγμα. Οι νότες φρούτων (καρύδα, πορτοκάλι), οι πουδρέ επιλογές (βανίλια, ηλιοτρόπιο) και οι υδάτινες (θαλασσινό νερό, μέντα) μοιάζουν με ηλιοθεραπεία και προσφέρουν μια αναπάντεχη ενέργεια που ξεσηκώνει τις αισθήσεις. Για μεγαλύτερη διάρκεια του αρώματος προτείνουμε να φοριέται σε καθαρή και νωπή επιδερμίδα (αφού έχει περαστεί πριν ένα γαλάκτωμα ή έλαιο σώματος). 

Υπάρχει ιδανικό μακιγιάζ για καλοκαίρι;

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι καλό να επιλέγουμε ανάλαφρα προϊόντα μακιγιάζ που αντέχουν στη ζέστη και την υγρασία. Η makeup artist επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Ένα ιδανικό μακιγιάζ για το καλοκαίρι περιλαμβάνει τη χρήση μιας BB cream ή ενός σούπερ light foundation για φυσική κάλυψη, μιας αδιάβροχης μάσκαρας, ενός blush σε υγρή μορφή για έξτρα φρεσκάδα και ενός lip balm με SPF για προστασία και ενυδάτωση στα χείλη. Μην ξεχνάμε, επίσης, να χρησιμοποιούμε ένα setting spray ή και ένα hydrating mist για άμεση τόνωση, σταθεροποίηση και λάμψη και, φυσικά, το top καλοκαιρινό προϊόν όλων, την τερακότα, που δίνει άμεσα εφέ ηλιοκαμένης επιδερμίδας». 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

https://www.lifo.gr/tropos-zois/living/persino-antiliako-exakoloythei-na-einai-apotelesmatiko-kai-asfales

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button