Lifestyle

Όμιλος ΔΕΗ: Ηγέτης στην Πράσινη Ενέργεια και την Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα

Με όραμα να μετασχηματιστεί σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρεία, η ΔΕΗ κατακτά ηγετική θέση στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ επενδύει συστηματικά στην πράσινη ενέργεια, αναδεικνύοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στον πυρήνα της στρατηγικής της ΔΕΗ για την περίοδο 2024-2026 βρίσκεται η στροφή προς τις ΑΠΕ με επενδύσεις ύψους €9 δισ., κυρίως σε πράσινες μορφές ενέργειας, και την αναβάθμιση των δικτύων διανομής. Η διοίκηση της ΔΕΗ, παρουσιάζοντας το business plan στο Capital Markets Day 2024 στο Λονδίνο, έθεσε στόχο να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην καθαρή ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με στόχο το μηδενικό καθαρό ανθρακικό αποτύπωμα (net zero) και τις θετικές για τη φύση λειτουργίες (nature positive), ο Όμιλος ΔΕΗ συνεργάζεται με φορείς και οργανισμούς για δράσεις που έχουν θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ενώ συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) για το περιβάλλον.

Η πράσινη μετάβαση της ΔΕΗ στηρίζεται στην απανθρακοποίηση και την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Ήδη έχουν αποσυρθεί μονάδες καθαρής ισχύος 1,9 GW, οι οποίες αντικαθίστανται από νέα έργα ΑΠΕ. Το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ αναμένεται να φτάσει τα 17 GW, εκ των οποίων το 75% θα προέρχεται από καθαρές μορφές ενέργειας.

Η στρατηγική της ΔΕΗ βασίζεται στο μοντέλο «Δημιουργία Διαμοιραζόμενης Αξίας» (CSV), το οποίο προάγει τη δημιουργία αξίας για την εταιρεία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Με στόχο το μηδενικό καθαρό ανθρακικό αποτύπωμα (net zero) και τις θετικές για τη φύση λειτουργίες (nature positive), ο Όμιλος ΔΕΗ συνεργάζεται με φορείς και οργανισμούς για δράσεις που έχουν θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ενώ συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) για το περιβάλλον.

Σημαντικά έργα ΑΠΕ βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης. Στη δυτική Μακεδονία η ΔΕΗ και η RWE προχωρούν στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 450 MWp. Το έργο, που αποτελεί επένδυση ύψους €255,4 εκατ., αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2025. H συνεργασία της RWE με τη ΔΕΗ περιλαμβάνει την κατασκευή δύο ακόμα φωτοβολταϊκών πάρκων στη δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για ένα πάρκο συνολικής ισχύος 210 MWp, που αποτελεί επένδυση ύψους €180 εκατ. καθώς και για ένα πάρκο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 280 MWp, επένδυση ύψους €196 εκατ. Η κατασκευή και των τριών ενεργειακών πάρκων χρηματοδοτείται κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

Όμιλος ΔΕΗ: Ηγέτης στην Πράσινη Ενέργεια και την Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα Facebook Twitter
Η πράσινη μετάβαση της ΔΕΗ στηρίζεται στην απανθρακοποίηση και την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων.

Η ΔΕΗ συνεργάζεται επίσης με τον όμιλο Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος έως 2,7 GW. Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, ο όμιλος Intrakat έχει μεταβιβάσει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες 6 έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Επιπλέον, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναπτύσσει το φωτοβολταϊκό έργο «Φοίβη» στην Πτολεμαΐδα, συνολικής ισχύος 550 MWp, μια επένδυση με προϋπολογισμό €368 εκατ., η οποία εντάσσεται στον πυλώνα Πράσινη Μετάβαση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025 και θα καλύπτει τις ανάγκες περίπου 200.000 νοικοκυριών, αποτρέποντας την εκπομπή 550.000 τόνων CO2 ετησίως.

Όμιλος ΔΕΗ: Ηγέτης στην Πράσινη Ενέργεια και την Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα Facebook Twitter
Ο Όμιλος ΔΕΗ συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) για το περιβάλλον.

Συνέπεια των επενδύσεων σε ΑΠΕ, όπως οι παραπάνω, θα είναι το ότι η παραγωγή ενέργειας το 2026 θα γίνει πιο πράσινη, με το 54% να προέρχεται από ΑΠΕ. Η ΔΕΗ έχει θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ σε 8,9 GW έως το 2026, με τις ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής ισχύος της εταιρείας. Παράλληλα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί στα 13,1 GW, παρόλη την απόσυρση λιγνιτικών, φυσικού αερίου και πετρελαϊκών μονάδων ισχύος 2,8 GW. Με αυτές τις επενδύσεις η ΔΕΗ στοχεύει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 75% έως το 2026 σε σχέση με το 2019, καθιστώντας την παραγωγή ενέργειας πιο πράσινη.

Η ΔΕΗ με αυτές τις πρωτοβουλίες ηγείται της πράσινης επανάστασης στις ΑΠΕ, αναδεικνύοντας τη δέσμευσή της για ένα βιώσιμο μέλλον και την προστασία του περιβάλλοντος. Με στρατηγικές επενδύσεις και συνεργασίες προωθεί την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, ενισχύοντας την οικονομία και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

https://www.lifo.gr/tropos-zois/energeia/omilos-dei-igetis-stin-prasini-energeia-kai-tin-periballontiki-biosimotita

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button