Lifestyle

«Δεν μου αρέσει το νερό»: Τελικά, μπορούμε να παραμείνουμε ενυδατωμένοι μόνο με τσάι, καφέ και χυμό;

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά το νερό δεν αρέσει σε όλους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άτομα που έχουν βρει καταφύγιο σε άλλα ροφήματα για την ενυδάτωσή τους. Πόσο υγιεινό είναι αυτό, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες; 

Υπάρχουν διάσημοι που δεν κρύβουν την αγάπη τους για το νερό, όπως οι Τζένιφερ Άνιστον και Γκουίνεθ Πάλτροου που έχουν εξομολογηθεί ότι πίνουν έως και τρία λίτρα ημερησίως. Από την άλλη, η ηθοποιός Φλόρενς Πιου σημείωσε πρόσφατα ότι βρίσκει το νερό «πολύ βαρετό», καθώς εκτός από την έλλειψη γεύσης, «σε στέλνει συνέχεια τουαλέτα» αποκαλώντας το χάσιμο χρόνου. 

Ο γιατρός Κρις Ρίτσισον δηλώνει στον Guardian ότι οι οδηγίες του NHS (εθνικό σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου) αναφέρουν ότι το ιδανικό για κάθε άτομο είναι η κατανάλωση έξι με οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως, δηλαδή περίπου δύο λίτρα. «Αν και αυτή αποτελεί γενική καθοδήγηση, υπάρχουν έρευνες και στοιχεία σχετικά με τη βέλτιστη ποσότητα νερού για κατανάλωση», λέει. «Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας στην αφυδάτωση, επομένως μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο».

Τα προβλήματα που επιφέρει η έλλειψη νερού είναι τα ακόλουθα, σύμφωνα με τον γιατρό: ουρολοιμώξεις, πονοκέφαλοι (σε συνδυασμό με την κούραση ή τη σύγχυση), σκούρα ούρα, ξηρό δέρμα, εντερικά προβλήματα. Ακόμη, μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση ή υπόταση, γεγονός που μπορεί να φέρει ξαφνική ζάλη ή λιποθυμία αν το άτομο είναι όρθιο. 

Η κατανάλωση περισσότερου νερού, εν τω μεταξύ, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων υγείας όπως ημικρανίες, συχνοί πονοκέφαλοι και πέτρες στα νεφρά.

«Δεν μου αρέσει το νερό»: Τελικά, μπορούμε να παραμείνουμε ενυδατωμένοι μόνο με τσάι, καφέ και χυμό; Facebook Twitter

Δεν ενυδατώνει μόνο το νερό 

Αν και το νερό, παραμένει η πιο υγιεινή πηγή ενυδάτωσης, ο Κρις Ρίτσισον επιβεβαιώνει ότι όλα τα μη αλκοολούχα ποτά μπορούν να το κάνουν. Μάλιστα, όταν το 2016, ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Stirling παρακολούθησαν τα επίπεδα ενυδάτωσης σπουδαστών για τέσσερις ώρες μετά τη λήψη διαφορετικών υγρών, διαπίστωσαν ότι ένα λίτρο στιγμιαίος καφές – ή ακόμα και μπύρα– ήταν τόσο ενυδατικό όσο η ίδια ποσότητα νερού. 

Πάντως, υπάρχει λόγος που δεν είναι υγιεινό να πίνουμε άλλα υγρά αντί για νερό σε τακτική βάση. «Το τσάι και ο καφές είναι διουρητικά, που σημαίνει ότι σε κάνουν να πηγαίνεις πιο συχνά στην τουαλέτα», λέει ο Ρίτσισον. «Τα ανθρακούχα ποτά, τα ροφήματα και οι χυμοί θα σας ενυδατώσουν επίσης, αλλά αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους να πίνουν πολλά από αυτά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα».

Η καφεΐνη στο τσάι και τον καφέ μπορεί να προκαλέσει άλλες παρενέργειες, σύμφωνα με την Νίσθα Πάτελ, γιατρό λειτουργικής ιατρικής και κλινική διατροφολόγο. Αυτά περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό και παλμούς, άγχος, ανησυχία, αϋπνία, πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία και διάρροια, διαταραχές ύπνου, υψηλή αρτηριακή πίεση και ακόμη και εθισμό στην καφεΐνη. «Συνιστάται να περιορίζουμε την πρόσληψη καφεΐνης σε περίπου 400 mg την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια καφέ ή οκτώ έως 10 φλιτζάνια τσάι», λέει.

Οι φρέσκοι χυμοί περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα ανθρακούχα ποτά, με την Νίσθα Πάτελ να προειδοποιεί ότι εξακολουθεί να είναι εύκολο να υπερβείτε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση ζάχαρης.

«Δεν μου αρέσει το νερό»: Τελικά, μπορούμε να παραμείνουμε ενυδατωμένοι μόνο με τσάι, καφέ και χυμό; Facebook Twitter

Πώς να μην είναι το νερό βαρετό 

Η διατροφολόγος, Θάλια Πελεγρίνι, δίνει απαντήσεις και για τους ανθρώπους που «βαριούνται» το νερό, όπως η Φλόρενς Πιου. Μία λύση είναι η τοποθέτηση φρούτων ή αγγουριού στην κανάτα με το νερό πριν μπει ψυγείο.  «Αυτό προσθέτει αρκετή γεύση σε μερικούς ανθρώπους», λέει.

 «Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αφεψήματα από βότανα και αραιωμένους φρέσκους χυμούς. Αν πραγματικά δεν αντέχετε τη γεύση του νερού, δοκιμάστε να προσθέσετε κολοκύθα. Έχει πολύ ζάχαρη, αλλά είναι καλύτερο για εσάς από το να αφυδατωθείτε». 
Ακόμη, μια vegetarian διατροφή είναι βοηθητική, καθώς τα άτομα παίνρουν επιπλέον ενυδάτωση από φρούτα και λαχανικά.

«Ορισμένα συστατικά όπως το σέλινο, το μαρούλι, οι ντομάτες και το καρπούζι αποτελούνται με περισσότερο από 90% νερό», λέει.

«Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τρώτε πολλά ροδάκινα, ανανάδες, πορτοκάλια και αχλάδια».

Ποιοι δεν πίνουν νερό, επειδή δεν θέλουν να πηγαίνουν τουαλέτα

Και τι γίνεται για όσους βαριούνται να πίνουν νερό λόγω τουαλέτας; Ο Βέρπαλ Σάντου, κλινικός φαρμακοποιός εξηγεί ότι «όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο περισσότερο ελέγχεται την ουρήθρα σας» διευκρινίζοντας ότι οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες που δεν πίνουν πολύ νερό. «Υπάρχουν και ασκήσεις πυελικού εδάφους που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης» εξηγεί. 

Ο Σάντου επισημαίνει ότι το νερό είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία. «Αποτελεί πάνω από τα δύο τρίτα του υγιούς ανθρώπινου σώματος. Λιπαίνει τις αρθρώσεις και τα μάτια, βοηθά στην πέψη, ξεπλένει τα απόβλητα και τις τοξίνες και διατηρεί το δέρμα υγιές».

Το φαινόμενο της υπερυδάτωσης

Τέλος, η υπάρχει και το φαινόμενο της υπερυδάτωσης. «Μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία, που σημαίνει ότι τα επίπεδα αλατιού σας έχουν αραιωθεί πολύ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη και, σε ακραίες περιπτώσεις, απώλεια των αισθήσεων. Εάν πρόκειται να αυξήσετε την πρόσληψη νερού, σας συνιστώ να το κάνετε σταδιακά και να πίνετε λίγο και συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας».

 

https://www.lifo.gr/now/world/den-moy-aresei-nero-telika-mporoyme-na-parameinoyme-enydatomenoi-mono-me-tsai-kafe-kai

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button