Lifestyle

«Ζήστε, χωρίς να γεράσετε»: Ο γιατρός των εκατομμυριούχων που «παγώνει» τον χρόνο αποκαλύπτει τις μεθόδους του

Ο νεαρός γιατρός του Κέιμπριτζ Oliver Zolman εδώ και χρόνια παλεύει να σταματήσει τον χρόνο για τους πλούσιους ασθενείς του και ισχυρίζεται ότι κατέχει όχι απλώς το μυστικό της μακροζωίας, αλλά και εκείνο της παντοτινής νεότητας, ότι ξέρει πώς να επιβραδύνει το βιολογικό μας ρολόι. Κι ότι όλη αυτή η γνώση κάποτε θα φτάσει και σε εμάς.

Όσα κάνει τώρα –πειραματικά και με το αζημίωτο– πιστεύει ότι θα είναι το δώρο που θα αφήσει πίσω του ως κληρονομιά στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας. Σε 30 χρόνια αυτό που εφαρμόζει τώρα πιστεύει, ή έστω ελπίζει, ότι θα είναι τρόπος –ποιοτικής– ζωής για όλους.

«Ελπίζω να μπορέσω να αντιστρέψω τη γήρανση με τρόπο που θα βοηθήσει στη διάσωση του NHS», λέει.

Ο Zolman έχει μεγάλες φιλοδοξίες και πολλά να αποδείξει, συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησής του ότι όταν οι γονιδιακές θεραπείες θα είναι διαθέσιμες στις μάζες, δεν θα χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών ή για το πόσο μέθυσαν το Σαββατοκύριακο.

Οι προμηθεϊκές φιλοδοξίες του θα μπορούσαν να απορριφθούν ως φαντασιώσεις, αν δεν υπήρχε ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών και οι απόψεις ορισμένων διακεκριμένων επιστημόνων που υποδηλώνουν ότι αυτός ο νεαρός γιατρός από το Κέιμπριτζ έχει κάτι στο μυαλό του. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι είναι δυνατόν να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Και ο Zolman σκοπεύει να το αποδείξει.

Ο βασικός στόχος του είναι να αποδείξει ότι η γήρανση μπορεί να ποσοτικοποιηθεί σε όλα τα όργανα του σώματος, και, κυρίως, ότι μπορεί να αρχίσει να την αντιστρέφει. Φυσικά, ένα βασικό όπλο στη μάχη κατά του πατέρα χρόνου είναι η σωστή διατροφή.

Τι πιστεύει λοιπόν για το σάντουιτς με τυρί ή για τα μαυρομάτικα φασόλια;

«Εξαρτάται από το τι προκαλούν στους βιοδείκτες», λέει, υποστηρίζοντας ότι το θέμα της αντιγήρανσης είναι αρκετά περίπλοκο.

Zolman Facebook Twitter
Όσα κάνει τώρα ο Zolman –πειραματικά και με το αζημίωτο- πιστεύει ότι θα είναι το δώρο που θα αφήσει πίσω του ως κληρονομιά στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας.

Μήπως τα παραλέει; Αρκετά μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό έχουν ασχοληθεί με την περίπτωσή του, εστιάζοντας στο ότι δηλώνει 29 χρονών, δείχνει, όμως, σαφώς νεότερος. Κυρίως, ωστόσο, το όνομα του Zolman γίνεται γνωστό τελευταίως λόγω του «ζωντανού πειράματός» του που ακούει στο όνομα Bryan Johnson. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς πελάτες του, που είναι ζάμπλουτος και πρόθυμος να πάρει το ρίσκο των θεραπειών του Zolman.

Για την ακρίβεια, ο 45χρονος Johnson, επιχειρηματίας λογισμικού, χρηματοδοτεί μια ομάδα περισσότερων από 30 ιατρών και άλλων ερευνητών, με επικεφαλής τον Zolman, οι οποίοι παρακολουθούν τη λειτουργία του σώματός του και όλων των οργάνων του όλο το εικοσιτετράωρο, με κόστος περίπου 2 εκατ. δολάρια ετησίως!

Ο Zolman, με τη σειρά του, σαρώνει την επιστημονική βιβλιογραφία και κάθε έρευνα που σχετίζεται με τη μακροζωία και εφαρμόζει όσα περισσότερα από αυτά μπορεί στο «πειραματόζωό» του, τον Johnson, στόχος του οποίου είναι να αποκτήσει το σώμα, τον εγκέφαλο και τα όργανα ενός 18χρονου.

Ο εξωφρενικός τρόπος ζωής του Johnson παρουσιάζεται και στην προσωπική του ιστοσελίδα, όπου και αποκαλύπτει ότι σχεδόν έχει υποταχθεί στο πρότζεκτ του Zolman, προκειμένου να δει αποτελέσματα.

«Το μυαλό μου δεν έχει άδεια να ψωνίζει, να περιεργάζεται το ντουλάπι με τα τρόφιμα, να παραγγέλνει αυθόρμητα πίτσα, να τρώει ένα γλυκό – βασικά να παίρνει οποιαδήποτε απόφαση σχετική με το φαγητό», αναφέρει στην ιστοσελίδα. Κι αν αυτό απλώς μοιάζει με μια πειθαρχημένη συμπεριφορά για την επίτευξη ενός υψηλού στόχου, κάπου εδώ ας σημειωθεί ότι η ημέρα του Johnson ξεκινάει στις 5 το πρωί, οπότε και πρέπει να καταπιεί δύο δωδεκάδες συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα.

Bryan Johnson medicine Facebook Twitter
Η ημέρα του Johnson ξεκινάει στις 5 το πρωί, οπότε και πρέπει να καταπιεί δύο δωδεκάδες συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα.

«Ε, εντάξει, δεν χρειάζεται να σηκώνεται και στις 5 το πρωί», σχολιάζει ο Zolman, ο οποίος μιλάει με τον πελάτη του για μια ώρα στο τηλέφωνο κάθε μέρα. «Νομίζω ότι ο Bryan είναι κάπως υπερβολικός στην τήρηση του προγράμματος», συμπληρώνει. Φαίνεται, όμως, ότι το «υπερβολικός» είναι κάπως ήπιος χαρακτηρισμός, καθώς ο Johnson, που μένει στο Βένις της Καλιφόρνια, έχει δημιουργήσει μια ιατρική σουίτα και ένα γυμναστήριο για να διευκολύνει την αυστηρή χορτοφαγική δίαιτά του, με συγκεκριμένες θερμίδες, τα προγράμματα άσκησης, τις συνεχείς εξετάσεις αίματος, τους υπερήχους και τις κολονοσκοπήσεις.

Χρησιμοποιεί γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως για να εξασφαλίζει περίπου εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα –ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί γυμνάζουν τους μύες του σε λιγότερο προσβάσιμα σημεία– και ξεπλένει τα ούλα του με αντιοξειδωτικό τζελ μετά το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα. Οι παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα του και εν γένει στους βιορυθμούς του, πέρα και πάνω από όλα αυτά, φαίνονται ατελείωτες.

Στην ιστοσελίδα του ο Johnson κρατά κάτι σαν ημερολόγιο που παλαντζάρει μεταξύ life-coaching και προηγμένου… Πάολο Κοέλιο.

«Τώρα, τα 70+ όργανα του σώματός μου έχουν τη δική τους φωνή. Το να απελευθερωθώ από το χάος του μυαλού μου ήταν η πιο λυτρωτική εμπειρία της ζωής μου. Θα μπορούσε η κοινωνική και πλανητική αλλαγή που επιθυμούμε να ξεκινήσει από την εσωτερική αλλαγή του εαυτού μας; Παραδόξως, θα μπορούσε το μέλλον της ανθρωπότητας να ξεκινήσει τρώγοντας τα λαχανικά μας και σταματώντας τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές;», γράφει.

Βέβαια, υπάρχει η υποψία ότι ο Johnson θέλει απλώς να μοιάσει στον 17χρονο γιο του Talmage, ο οποίος είναι επίσης γυμνασμένος και αδύνατος, αλλά, για όνομα του Θεού, είναι 17 χρονών! Παρ’ όλη την υπερβολή και το κόστος, ο Zolman λέει, ωστόσο, ότι η σκληρή δουλειά του πελάτη του αποδίδει καρπούς. Τώρα έχει τον μέγιστο καρδιακό ρυθμό ενός 37χρονου και, προφανώς, σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, έχει δέρμα 28χρονου.

Bryan Johnson son Facebook Twitter
Υπάρχει η υποψία ότι ο Johnson θέλει απλώς να μοιάσει στον 17χρονο γιο του Talmage, ο οποίος είναι επίσης γυμνασμένος και αδύνατος, αλλά, για όνομα του Θεού, είναι 17 χρονών!

Και μπορεί τα κίνητρα του Johnson να είναι καθαρή ματαιοδοξία, ωστόσο, ο Zolman ισχυρίζεται ότι το δικό του ζητούμενο είναι καθαρά επιστημονικό.

«Έχω δύο σαφείς στόχους. Θέλω να αποδείξω ότι μπορείτε να αντιστρέψετε τη γήρανση σε όλα τα όργανα και να αποδείξω ότι μέχρι το 2030 μπορώ να επιτύχω μείωση της γήρανσης κατά 25% σε όλα τα όργανα του Bryan», επιμένει.

Ο επιστήμονας έχει δημιουργήσει ακόμη και ένα περιοδικό, το The Journal of Human Phenotypic Rejuvenation Case Reports & Biological Age Quantification Science. Στο πρώτο τεύχος παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι από τον Μάρτιο του 2020, η μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών του Johnson έχει μετατραπεί από εκείνη ενός τυπικού 45χρονου σε εκείνη ενός 33χρονου.

Αυτά είναι καλά νέα για τον Bryan και τους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας, όπως ο Jeff Bezos, που έχουν τα μέσα να πληρώσουν για ακριβές τεχνολογίες αντιγήρανσης. Το 2021, ο επικεφαλής της Amazon αγόρασε μερίδιο στην Altos Labs, μια νεοφυή εταιρεία βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται στον «προγραμματισμό κυτταρικής αναζωογόνησης για την αποκατάσταση της υγείας και της ανθεκτικότητας των κυττάρων», και στη Unity Biotechnology, μια εταιρεία με έδρα το Νότιο Σαν Φρανσίσκο που στοχεύει στην ανάπτυξη «μετασχηματιστικών φαρμάκων για την επιβράδυνση, την αναχαίτιση ή την αποθεραπεία των ασθενειών της γήρανσης».

Ωραία όλα αυτά για τους πλούσιους του πλανήτη, τι γίνεται, όμως, με όλους εμάς τους υπόλοιπους; Εδώ είναι που ο Zolman απαιτεί να κάνουμε ένα άλμα πίστης. Παραδέχεται ότι ακόμα και η σχολαστική παρακολούθηση και διατήρηση της υγείας του Bryan από την ομάδα του μπορεί να επιτύχει από μόνη της τόσα πολλά. Η ιδέα ότι οι μάζες θα ξοδεύουν εκατομμύρια λίρες τον χρόνο και όλες τις ώρες που είναι ξύπνιοι στο να γυμνάζονται, να πίνουν vegan πρωτεϊνικά ροφήματα και να κάνουν εξετάσεις εντέρου είναι ξεκάθαρα ανυπόφορη.

Στόχος του, ωστόσο, είναι να δείξει ότι η αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης είναι δυνατή και να ενθαρρύνει την επιστημονική έρευνα για να το επιτύχει για τις μάζες με πιο πρακτικές μεθόδους, οι οποίες μπορούν να αξιολογηθούν αυστηρά. Πιστεύει ότι δύο αναδυόμενοι τομείς της ιατρικής επιστήμης, η γονιδιακή θεραπεία και οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα, θα δείξουν τον δρόμο γι’ αυτή την επανάσταση κόντρα στο γήρας.

«Είναι η γονιδιακή θεραπεία που θα μπορέσει να αντιστρέψει τη γήρανση σε ολόκληρο τον πληθυσμό», λέει. Σημειώνει, μάλιστα, ότι έχουν γίνει περισσότερα από 50 πειράματα σε θηλαστικά στα οποία η γονιδιακή θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι αντιστρέφει πτυχές της διαδικασίας γήρανσης.

Βασική εστίαση σε ό,τι αφορά τις γονιδιακές θεραπείες φαίνεται να είναι το επιγονιδίωμα. Είναι αυτή η πτυχή των γονιδίων μας που επιτρέπει στο σώμα μας να συνεχίσει να παράγει τους διάφορους τύπους κυττάρων που απαιτούνται για τη διατήρηση των διαφόρων οργάνων.

Πριν αυξηθεί το ενδιαφέρον για την επιγενετική, είχε θεωρηθεί ότι η γήρανση οφειλόταν κυρίως στη σταδιακή συσσώρευση λαθών –μεταλλάξεων– στα γονίδιά μας. Τον Ιανουάριο, όμως, μια σημαντική ερευνητική εργασία στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Cell», από τον καθηγητή David Sinclair της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, παρείχε αποδείξεις ότι, συγκεκριμένα, η διαταραχή των επιγενετικών οδηγιών είναι αυτή που προκαλεί την απώλεια υγιών ιστών και τη φθορά των οργάνων που συνδέεται με την ηλικία.

Bryan Johnson Facebook Twitter
Ο Zolman, με τη σειρά του, σαρώνει την επιστημονική βιβλιογραφία και κάθε έρευνα που σχετίζεται με τη μακροζωία και εφαρμόζει όσα περισσότερα από αυτά μπορεί στο «πειραματόζωό» του, τον Johnson, στόχος του οποίου είναι να αποκτήσει το σώμα, τον εγκέφαλο και τα όργανα ενός 18χρονου.

Η ομάδα του κατάφερε να επανεκκινήσει τα κύτταρα με μια θεραπεία που περιλαμβάνει τρία γονίδια που δίνουν οδηγίες στα κύτταρα να επαναπρογραμματιστούν. Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν για το πείραμα ξανάνιωσαν.

Τα ευρήματα των ερευνητών ήταν, όπως είπαν, συμβατά με τη θεωρία «ότι η απώλεια επιγενετικών πληροφοριών είναι μια αναστρέψιμη αιτία γήρανσης».

Υπάρχουν ήδη πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι τα επιγενετικά πρότυπα επηρεάζονται από παράγοντες όπως η διατροφή, η παχυσαρκία, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και το ψυχολογικό στρες – το είδος των παραγόντων του τρόπου ζωής που ο Bryan Johnson και η ιατρική του ομάδα προσπαθούν να διαχειριστούν.

Μπορούν οι μέθοδοι του Sinclair να λειτουργήσουν στους ανθρώπους; Η ομάδα του δοκιμάζει ήδη το σύστημα σε πρωτεύοντα θηλαστικά που δεν είναι άνθρωποι. Ο Paolo Madeddu από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ανησυχεί ότι «η στήριξη σε μαγικούς παράγοντες μεταγραφής» σε πειραματόζωα που δοκιμάζονται αφού υποβληθούν σε «μια τεχνητή διαδικασία γήρανσης» δεν θα δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα.

«Αν οι πλούσιοι του πλανήτη θέλουν να πετάξουν στον Άρη και να ζήσουν για πάντα, ας προσπαθήσουν. Αλλά ας κρατήσουμε τα πράγματα ασφαλή και ρεαλιστικά για όλους τους άλλους», λέει.

Η ομάδα του καθηγητή Maddedu, ο οποίος είναι επικεφαλής της πειραματικής καρδιαγγειακής ιατρικής, έδειξε πρόσφατα ότι η χρήση ενός ακίνδυνου ιού για την έκφραση ενός μεταλλαγμένου γονιδίου κατά της γήρανσης σταμάτησε τη φθορά της καρδιακής λειτουργίας σε ποντίκια μέσης ηλικίας. Το γονίδιο εντοπίστηκε σε ανθρώπους που ζουν στις λεγόμενες γαλάζιες ζώνες του πλανήτη, όπως η Οκινάουα στην Ιαπωνία και η Σαρδηνία στην Ιταλία, όπου οι άνθρωποι συνήθως ζουν μέχρι τα 100 χρόνια ή και περισσότερο, και παραμένουν υγιείς.

Και όταν χορηγήθηκε σε ηλικιωμένα ποντίκια, αυτή η μορφή του γονιδίου γύρισε πίσω τη βιολογική ηλικία της καρδιάς κατά το ανθρώπινο ισοδύναμο άνω των 10 ετών. Ακόμα πιο συναρπαστικό ήταν το ότι η υγιής μορφή αυτού του γονιδίου ήταν σε θέση να αναζωογονήσει κύτταρα από γερασμένες ανθρώπινες καρδιές in vitro.

Όλοι αυτοί οι δρόμοι της έρευνας αποσκοπούν στην αντιστάθμιση της σχετιζόμενης με την ηλικία γενετικής υποβάθμισης και υπογραμμίζουν αυτό που λέει ο Zolman: η ηλικία των διαφόρων οργάνων μας μπορεί, σε κάποιον βαθμό, να αντιστραφεί.

«Ζήστε, χωρίς να γεράσετε»: Ο γιατρός των εκατομμυριούχων που «παγώνει» τον χρόνο, αποκαλύπτει τις μεθόδους του Facebook Twitter
Στην ιστοσελίδα του ο Johnson κρατά κάτι σαν ημερολόγιο που παλατζάρει μεταξύ life-coaching και προηγμένου… Πάολο Κοέλιο.

Ο George Church, ο γενετιστής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είναι ένας από τους ειδικούς που πιστεύει ότι ο Zolman συγκαταλέγεται μεταξύ των ερευνητών που βοηθούν να μετατραπεί ο τομέας της μακροζωίας σε ένα «πολύ πιο αυστηρό, κλινικό μέρος». Ο καθηγητής Church, του οποίου η φήμη στους επιστημονικούς κύκλους είναι τέτοια που οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν αναμονή δύο εβδομάδων για συνεντεύξεις μαζί του, δήλωσε στο Bloomberg ότι οι ελπίδες του Zolman για θεραπείες αντιγήρανσης για τις μάζες δεν είναι διόλου υπερβολικές. «Δεν νομίζω επίσης ότι πολλά από αυτά τα πράγματα θα είναι τόσο ακριβά όταν καταλαγιάσει η σκόνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, ο Zolman αναπτύσσει προγράμματα πρόληψης/θεραπείας σε τρία επίπεδα, τα οποία περιγράφονται στον ιστότοπό του. Επιμένει ότι οι βασικές συμβουλές είναι δωρεάν για τις οικογένειες και τους φίλους. «Χρεώνω μόνο τους πλούσιους – αυτοί έχουν πολλά χρήματα», δηλώνει με καμάρι.

Όπως εξηγεί, το επίπεδο μακροζωίας 1, «σας δίνει 95% πιθανότητα να ζήσετε μέχρι την ηλικία των 75 ετών με καλή υγεία. Επικεντρώνεται σε απλά –αν και όχι απαραίτητα εύκολα– πράγματα: στο να μην καπνίζετε ποτέ, να ακολουθήσετε μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή, να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων, να μην πίνετε πάνω από 1,5 μονάδα αλκοόλ την ημέρα, να ασκείστε πολύ και να διατηρείτε έναν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος».

Το επίπεδο μακροζωίας 2 είναι εκεί που περιπλέκεται η κατάσταση, κυρίως με πολλές δοκιμές και παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ύπνου, της ψυχικής υγείας και τον περιορισμό της βλάβης που προκαλούν περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ρύπανση, αν και ο Zolman παραδέχεται ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους να απολαμβάνουν μεγαλύτερη υγεία στην ηλικία των 75 ετών, παρά να παρατείνουν τη ζωή πολύ περισσότερο από ό,τι επιτυγχάνουν οι οπαδοί του επιπέδου 1.

Το επίπεδο 3 είναι εκεί που η όλη κατάσταση αποκτά εξαιρετικά ενδιαφέρον και είναι το σημείο όπου πολυεκατομμυριούχοι όπως ο Bryan λαμβάνουν off-label φάρμακα και υιοθετούν νέες κυτταρικές θεραπείες εάν ή όταν αυτές γίνουν διαθέσιμες, προκειμένου να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης. Ο Zolman πιστεύει ότι οι άνθρωποι που ασπάζονται αυτό το τρίτο επίπεδο έχουν περισσότερες από 5% πιθανότητες να γίνουν υγιείς 100άρηδες.

Ο Zolman έχει μεγάλες φιλοδοξίες και πολλά να αποδείξει, συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησής του ότι όταν οι γονιδιακές θεραπείες θα είναι διαθέσιμες στις μάζες, δεν θα χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών ή για το πόσο μέθυσαν το Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για σπουδαία νέα – υπό την προϋπόθεση ότι όσοι έχουμε σκοπό να δοκιμάσουμε αυτή την τρέλα θα αντέξουμε τις στερήσεις και τα αλλεπάλληλα ραντεβού με γιατρούς, ως… υγιείς και σχετικά νέοι (ακόμη).

ΠΗΓΗ: inews.co.uk

πηγή: lifo

tropos-zois/health-fitness/ziste-horis-na-gerasete-o-giatros-ton-ekatommyrioyhon-poy-pagonei-ton

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button