Lifestyle

Την άνοιξη περιμένουμε δεύτερη έξαρση της γρίπης και του ιού RSV

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟ το Νοσοκομείο Παίδων του Άμπου Ντάμπι η Ελληνίδα παιδοπνευμονολόγος Σοφία Κωνσταντινοπούλου, που έχει μαθητεύσει δίπλα στους ειδικούς του CDC, τα παιδιά που νόσησαν βαρύτερα με κορωνοϊό έχουν διπλάσιο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία, εφόσον κολλήσουν γρίπη ή συγκυτιακό ιό (RSV) κατά τα τωρινά επιδημικά κύματα, συνεπώς συνιστούν μια ευπαθή ομάδα πληθυσμού.

Την ίδια ώρα μια μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά που υπέστησαν διαδοχικές επαναλοιμώξεις, δηλαδή κόλλησαν κορωνοϊό και μετά κάποια άλλη ίωση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη ή ακόμα και να εισαχθούν στην Εντατική, αν νοσήσουν. Για τη δριμύτητα των φετινών κυμάτων των εποχικών ιώσεων έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες, με την επικρατέστερη να την αποδίδει στην κατάργηση όλων των περιοριστικών μέτρων και της χρήσης της μάσκας, σε συνδυασμό με την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων που σταμάτησαν να εκτίθενται σε κοινούς ιούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, η δεύτερη έξαρση του συγκυτιακού ιού αναμένεται πιο αργά, αφού θα έχει κοπάσει το κύμα της εποχικής γρίπης, όπως επισημαίνει η Αμερικανίδα επιδημιολόγος και παιδολοιμωξιολόγος Τζένιφερ Λάιτερ από το διάσημο ιατρικό κέντρο της Νέας Υόρκης NYU Langone Health.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, η δεύτερη έξαρση του συγκυτιακού ιού αναμένεται πιο αργά, αφού θα έχει κοπάσει το κύμα της εποχικής γρίπης, όπως επισημαίνει η Αμερικανίδα επιδημιολόγος και παιδολοιμωξιολόγος Τζένιφερ Λάιτερ από το διάσημο ιατρικό κέντρο της Νέας Υόρκης NYU Langone Health.

Τα παιδιά έως 3 ετών που δεν πρόλαβαν να εκτεθούν στη γρίπη ή στον συγκυτιακό ιό είναι τα πιο ευπαθή για σοβαρή νόσηση, ενώ κινδυνεύουν και τα μεγαλύτερα παιδιά που δεν έτυχε να κολλήσουν αυτούς τους ιούς στην προ πανδημίας εποχή. Όπως εξηγεί η κ. Κωνσταντινοπούλου, υπό φυσιολογικές συνθήκες όλα σχεδόν τα νήπια έρχονται σε επαφή με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και κατά κανόνα νοσούν με ήπια συμπτώματα.

Ωστόσο, τα άτομα που έχουν άσθμα μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρότερα συμπτώματα και να νοσήσουν πιο βαριά. Στους ηλικιωμένους, ο ιός RSV αποτελεί συχνή αιτία σοβαρής αναπνευστικής νόσου. Σε αυτές τις ηλικίες ο συγκυτιακός ιός, όπως και η γρίπη, μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου και να επιδεινώσει χρόνιες πνευμονοπάθειες, π.χ. το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με τους ασθενείς με ΧΑΠ να έχουν διπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν από τον ιό RSV σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Οι συλλοιμώξεις, δηλαδή οι ταυτόχρονες λοιμώξεις με γρίπη και κορωνοϊό, αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και στα παιδιά και στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, καθώς κατά τα έτη 2021-2022 στο 6% των νοσηλειών από γρίπη στα παιδιά και στο 16% των θανάτων από γρίπη εντοπίστηκε ταυτόχρονη λοίμωξη με κορωνοϊό. Και οι ενήλικοι μπορούν να κολλήσουν τον συγκυτιακό ιό, με τα άτομα που πάσχουν από πολλά υποκείμενα νοσήματα, τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Η κ. Κωνσταντινοπούλου εξηγεί πως η ανοσία που προκαλείται από τον συγκυτιακό ιό είναι βραχείας διάρκειας (σε σύγκριση με άλλες ιώσεις), με συνέπεια πολλά παιδιά να κολλούν ξανά και ξανά την ίδια ίωση μετά από μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, παρότι οι επαναμολύνσεις είναι συχνό φαινόμενο, συνήθως τα παιδιά εκδηλώνουν ηπιότερα συμπτώματα μετά την αρχική νόσηση. Στην ερώτηση κάθε γονέα «τι μπορεί να έχει κολλήσει το παιδί μου, κορωνοϊό, γρίπη ή συγκυτιακό ιό», την απάντηση δίνουν τα γρήγορα τεστ. Ένας απλός μπούσουλας, ωστόσο, για να καταλάβουμε τι μπορεί να συμβαίνει είναι πως ο συγκυτιακός ιός δεν δίνει συνήθως συμπτώματα από το γαστρεντερολογικό σύστημα, τα οποία, αντίθετα, αποτελούν κλασική εκδήλωση της γρίπης και της λοίμωξης Covid-19.

https://www.lifo.gr/tropos-zois/health-fitness/tin-anoixi-perimenoyme-deyteri-exarsi-tis-gripis-kai-toy-ioy-rsv

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button