Lifestyle

28η Οκτωβρίου: 5+1 εμβληματικές ελληνικές ταινίες που θέλουμε να βλέπουμε ξανά και ξανά (βίντεο)

 Οι εμβληματικές ελληνικές ταινίες για την 28η Οκτωβρίου

Το έπος του ‘40 ενέπνευσε πολλούς σκηνοθέτες, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι απέδωσαν τον ελληνοϊταλικό πόλεμο στο αλβανικό μέτωπο, την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ», την 28η Οκτωβρίου, την γερμανική Κατοχή και τις κακουχίες του ελληνικού λαού μέχρι την απελευθέρωση.

Σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και συγγραφείς εμπνεύστηκαν από τον πόλεμο και δημιούργησαν μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες που παρακολουθούμε κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου.

Όλοι τους μετέφεραν έτσι στην μεγάλη οθόνη αυτή την ιστορική περίοδο που αξίζει να γνωρίσουμε, ακόμη και μέσα από μυθοπλαστικές ιστορίες με αγαπημένους ηθοποιούς του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου.

Οι εμβληματικές ταινίες που αξίζει να δεις φέτος την 28η Οκτωβρίου:

Με αφορμή λοιπόν την 28η Οκτωβρίου απαριθμούμε ορισμένες από τις πιο κλασικές πλέον ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, πολλά από τις οποίες άφησαν εποχή στους σινεμάδες της χώρας.

Υπολοχαγός Νατάσσα

Η πλέον κλασσική και αγαπημένη ταινία της Φίνος Φιλμ για την 28η Οκτωβρίου φέρει την υπογραφή του Νίκου Φώσκολου με πρωταγωνιστές το «εθνικό ζευγάρι» Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ, στους ρόλους δύο πατριωτών, της Νατάσσας και του Ορέστη, που ερωτεύονται και πολεμούν για την αντίσταση.

Η ταινία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου καθώς έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια (πάνω από 751.000 εισιτήρια στην πρώτη προβολή), ρεκόρ που κρατούσε μέχρι και το 1999.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Υπολοχαγός Νατάσσα», με θέμα βγαλμένο από την 28η Οκτωβρίου
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Υπολοχαγός Νατάσσα», με θέμα βγαλμένο από την 28η Οκτωβρίου

Η ταινία μάς χάρισε αξέχαστες ατάκες και σκηνές, με πιο εμβληματική εκείνη του γάμου, όπου ο Καλογήρου πυροβολεί τις καμπάνες.

ΟΧΙ

Η ταινία του 1969 σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα, σενάριο Αντώνη Δαυίδ και Σταμάτη Φιλιππούλη, με πρωταγωνιστές τον Κώστα Πρέκα, τη Βέρα Κρούσκα, τον Στέφανο Στρατηγό και τον Χρήστο Πολίτη αποτελεί άλλη μία κλασσική ταινία για την 28η Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μία ερωτική ιστορία, λίγο πριν ξεσπάσει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος μετά το «Όχι» του Μεταξά την 28η Οκτωβρίου. Ο υπολοχαγός Δημήτρης Νικολάου (Κώστας Πρέκας) αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ιταλίδα μνηστή του Στέλλα Σαλβατόρε (Βέρα Κρούσκα), για να πολεμήσει στην ελληνοαλβανική μεθόριο, μετά την εισβολή των Ιταλών.

Εμβληματική είναι η σκηνή με τον Κώστα Πρέκα στο οχυρό Ρούπελ αλλά η ατάκα του Στέφανου Στρατηγού «τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται», φράση που αποδίδεται στον Ταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο, διοικητή του οχυρού.

Κοντσέρτο για πολυβόλα

Σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, σενάριο Νίκου Φώσκολου και πρωταγωνιστές ένα all star cast με τους Τζένη Καρέζη, Μάνο Κατράκη, Κώστα Καζάκο και Ανδρέα Μπάρκουλη, η ταινία έκοψε 427.698 εισιτήρια.

Άλλη μία ταινία με ένα θρυλικό ζευγάρι ηθοποιών στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μάλιστα, οι δύο ηθοποιοί γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της πολεμικής ταινίας για την 28η Οκτωβρίου και έτσι ξεκίνησε το ειδύλλιό τους που οδήγησε και στο γάμο τους.

Η Νίκη, πολιτική υπάλληλος στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, παραδίδει στρατιωτικά έγγραφα στους Ιταλούς, που την εκβιάζουν με τη ζωή του αδελφού της.

Η πράξη της αποκαλύπτεται και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά ένας στρατηγός, ο «Δαρείος» της προτείνει να συνεχίσει να προμηθεύει τους Ιταλούς με έγγραφα, όμως πλαστά αυτή τη φορά.

Η Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά

Η ταινία είχε τίτλο «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά», όμως υπήρξε διαμάχη με τους κληρονόμους του Στρατή Μυριβήλη που είχε γράψει το μυθιστόρημα «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και την τελευταία στιγμή, ο τίτλος άλλαξε.

Η ταινία γυρίστηκε στην Μακρυνίτσα του Πηλίου,  σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και Ανθής Δημοπούλου, με πρωταγωνιστές και πάλι την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Άγγελο Αντωνόπουλο, τον Παντελή Ζερβό και τον Σπύρο Καλογήρου.

Η Μυρτώ είναι μια όμορφη και προοδευτική δασκάλα που διορίζεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας. Εκεί ερωτεύεται τον Στέφανο και παντρεύονται, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος που θα τους χωρίσει.

Όλοι θεωρούν τον Στέφανο νεκρό και η Μυρτώ δέχεται την πρόταση του Άγγελου, ωστόσο, ο αγαπημένος της φτάνει πάνω στην ώρα.

28η Οκτωβρίου, ώρα 5:30

Η πλέον κλασσική ταινία του 1971, σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη και παραγωγή Τζέιμς Πάρις, με πρωταγωνιστές τους Βέρα Κρούσκα, Χρήστο Πολίτη, Λάκη Κομνηνό και Φερνάντο Σάντσο.

Μάλιστα, οι ηθοποιοί πρωταγωνίστησαν πολλές φορές μαζί σε ταινίες με θέμα τον πόλεμο του ’40 και την Κατοχή. Η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα μικρό, μακεδονικό χωριό όταν μπαίνουν οι Γερμανοί και φέρνουν αναστάτωση αλλά την αντίσταση των χωρικών.

Υποβρύχιο Παπανικολής

H ελληνική πολεμική ταινία του 1971, σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζερβουλάκου και σενάριο Δημήτρη Ζαννίδη, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καζάκο, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τον σκηνοθέτη να καλείται να αποσπάσει μία τιμητική διάκριση και εκείνος να αρνείται, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

 

28 Οκτωβρίου 1940. Παράλληλα με την επίθεση του ιταλικού στρατού στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η Ελλάδα δέχεται τα πυρά της ιταλικής αεροπορίας.

Το υποβρύχιο Παπανικολής με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Μίλτο Ιατρίδη και ύπαρχο τον υποπλοίαρχο Βασίλη Ασλάνογλου, παίρνει εντολή να περιπολεί στον Πατραϊκό κόλπο.

Μετά τις νίκες του στρατού, το πολεμικό συμβούλιο αποφασίζει ότι είναι καιρός να μπει και το ναυτικό στον πόλεμο και διατάζουν το υποβρύχιο Παπανικολής να περιπολεί στα στενά του Οτράντο.

Η αφίσα της ταινίας «Υποβρύχιο Παπανικολής»
Η αφίσα της ταινίας «Υποβρύχιο Παπανικολής»

Εκεί το πλήρωμα, συλλαμβάνει το πλήρωμα ενός ιταλικού καραβιού και ο μηχανικός τους αποκαλύπτει τα ναρκοπέδια της Αδριατικής.

Έτσι, το Παπανικολής αρχίζει την δράση του. Αφού φέρει εις πέρας την αποστολή του, επιστρέφει στην βάση του όπου γνωρίζει τιμές.

thestandard.gr





Share on Google Plus

πηγή: xanianews

2022/10/28-51.html

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button