Lifestyle

34 Athens: Η νέα, πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου

Ας το παραδεχτούμε, ποτοαπαγόρευση δεν έχουμε ζήσει, αυτήν τη δεκαετία, ’20s -’30s, τη γνωρίζουμε εξ ακοής, και όσο κι αν μας αρέσει η ατμόσφαιρα των speakeasy, στην εποχή που η πληροφορία και όλα τα μυστικά των πόλεων διαχέονται στο ίντερνετ και τα social media με ιλιγγιώδη ταχύτητα μπαρ σαν αυτά δεν μπορούν να επιτελέσουν ακριβώς τον ρόλο τους, να διατηρήσουν το στοιχείο του κρυφού. Ακόμα και πίσω από πέντε πόρτες να λειτουργούν, όλοι ξέρουμε πώς μοιάζουν και πού θα τα βρούμε. Και δεν πειράζει.

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, λειτουργεί στην Αθήνα ένα πραγματικά πολύ καλά κρυμμένο μπαρ, που ακόμα κι αν όλοι μάθουν σύντομα την τοποθεσία του, πάντα θα είναι λες και δεν βρίσκεται σε αυτή την πόλη, και μάλιστα στην καρδιά του κέντρου της. Σε μια περιοχή όπου η εξόδος έχει περάσει από διάφορα κύματα, που μία ζωντανεύει και μία ηρεμεί, στην πλατεία Καρύτση, μόλις άνοιξε ένα bar-restaurant που μάλλον θα κάνει πολλούς να επιστρέψουν εκεί και να γίνουν ξανά θαμώνες της.

Όταν έρθει η στιγμή να γκουγκλάρετε τη διεύθυνση αυτής της νέας άφιξης, προσέξτε: εσείς ψάχνετε πλατεία Καρύτση 8 και όχι Καρύτση 8 – δεν απέχουν πολύ αυτές οι δύο διευθύνσεις, το λέω όμως για να μην μπερδευτείτε και ψάχνεστε, όπως έπαθε ένας δικός μου, που έστελνε μήνυμα πως είναι έξω από ένα ερειπωμένο κτίριο και αν είμαι σίγουρη για το ότι πρέπει να βρει τρόπο να μπει σε αυτό.

Στον αριθμό 8 που ψάχνετε στην πραγματικότητα, δεν θα δείτε κάποια ταμπέλα με το όνομα του μπαρ παρά μόνο μια βαριά μαρμάρινη επιγραφή που θυμίζει ότι στο κτίριο δραστηριοποιείται ο παλαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Αθήνας.

Tο 34 Αthens λειτουργεί ως bar-restaurant με συνταγές βασισμένες στα φρέσκα υλικά και τη μεσογειακή κουζίνα, συνδυασμένες με στοιχεία της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής και εμπνευσμένες από εικόνες από όλο τον κόσμο.

Στέκεστε έξω από ένα διατηρητέο νεοκλασικό μέγαρο που χτίστηκε το 1891 σε σχέδια του στρατιωτικού μηχανικού Ιφικράτη Κοκκίδη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του Φιλολογικού Συλλόγου Αθηνών «Παρνασσός», ο οποίος συστάθηκε το 1865. Η πόρτα είναι ανοιχτή και ο διάδρομος φωτισμένος με έντονο χρώμα. Μόλις τον περάσετε θα βρεθείτε στον μέχρι πρόσφατα αναξιοποίητο ακάλυπτο, ο οποίος μόλις μετατράπηκε σε μία από τις πιο ωραίες αυλές που διαθέτει αυτήν τη στιγμή το κέντρο.

34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter
Μόλις περάσετε τον διάδρομο θα βρεθείτε στον μέχρι πρόσφατα αναξιοποίητο ακάλυπτο, ο οποίος μόλις μετατράπηκε σε μία από τις πιο ωραίες αυλές που διαθέτει αυτήν τη στιγμή το κέντρο.

34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter
34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter

Βρίσκεστε στο 34 Αthens που πήρε το όνομά του από τον αριθμό των βημάτων που χρειάζεται να κάνουμε προκειμένου να βρεθούμε μακριά από τη βουή της πόλης. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται η ομάδα του γειτονικού Pairidaeza (είναι η περσική λέξη για τον παράδεισο, προφέρεται «Πα-ι-ρι-ντα-έ-ζα», οι θαμώνες του το λένε για συντομία «Παΐρι», και αυτή η υπενθύμιση έχει αποδειχθεί σταθερά χρήσιμη μέσα στα χρόνια γι’ αυτό το μαγαζί), ο Δήμος Μέξης, ο Νίκος Εξηνταβελόνης και ο Άκης Παπαδόπουλος, που γνώριζαν την ύπαρξη αυτού του μυστικού χώρου εδώ και δέκα χρόνια, από το 2003 που λειτουργούν στην πλατεία του πρώτο τους επιτυχημένο μπαρ.

Καθώς ο Δήμος και ο Νίκος παρουσίασαν πέρσι το Hygge (εδώ έχουμε μια δανέζικη λέξη που δεν έχει ακριβή μετάφραση στα ελληνικά, πρόκειται για έναν όρο που εννοεί τον καλό τρόπο ζωής και προφέρεται «χούγκα») στην Άνω Σύρο που είναι αφιερωμένο στο casual dining και γνώρισε επιτυχία, σκέφτηκαν να κάνουν κάτι που να σχετίζεται με το φαγητό και στην πρωτεύουσα.

Έτσι, το 34 Αthens λειτουργεί ως bar-restaurant με συνταγές βασισμένες στα φρέσκα υλικά και τη μεσογειακή κουζίνα, συνδυασμένες με στοιχεία της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής και εμπνευσμένες από εικόνες από όλο τον κόσμο. Το μενού έχει επιμεληθεί ο executive chef Τάσος Δέμπης (Nolan / ΦΙΤΑ / Parla / ΦΒΚ / Hygge) και εκτελείται από τον head chef Γιάννη Πλατανιανάκη (Premiere  / Βασίλαινας / Alali / Thama).

Πιάτα όπως το fish & chips με την tartar sauce και την τεμπούρα λαχανικών με τη σάλτσα ranch μπορείτε να τα βάλετε στη μέση και τα μοιραστείτε για να μην πίνετε ξεροσφύρι και παρότι αυτή είναι η λογική του μενού, θα βρείτε και πιάτα που μπορείτε να ζητήσετε ως κυρίως στις after work συναντήσεις σας εκεί, όπως το αρνίσιο χεράκι με λουίζα και πουρέ πατάτας.

34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter
Το μενού έχει επιμεληθεί ο executive chef Τάσος Δέμπης.
34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter

Παράλληλα, το 34 Athens προτείνει μια εκτενή λίστα από signature κοκτέιλ με την υπογραφή του head bartender Μιχαήλ Άγγελου Ζεϊμπέκη, ενώ η ομάδα του speakeasy της Λέκκα έχει αναλάβει το μπαρ. Με τα περισσότερα από αυτά να είναι διαυγή, ακολουθώντας τη νέα απόλυτη τάση των clarified cocktails, τα ποτά τους δεν χαρακτηρίζονται από περιττές γαρνιτούρες, είναι λιτά και άκρως δροσιστικά.

Χρησιμοποιούν πολλά φρέσκα φρούτα, αλλά ακόμα κι αυτά που έχουμε συνηθίσει να συναντάμε στους καταλόγους τα επεξεργάζονται με ιδιαίτερους τρόπους, έτσι που δεν τα βρίσκουμε σε μορφή πουρέ, αλλά έχουμε στο ποτήρι όλο το άρωμα και τη γεύση τους. Δοκιμάστε το Bacardi Carta Blanca με καρύδα και cola, το Bombay Sapphire με μαστίχα, πράσινο μήλο και yuzu – και τα δύο είναι μια έκπληξη στο στόμα.

Η νέα αυλή της Αθήνας λειτουργεί προς το παρόν καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 17:00, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 15:00. Όσο για τη μουσική του, τα decks του αναλαμβάνουν γνωστοί DJs, παίζοντας μουσικές σε ένταση που μας επιτρέπει να μιλήσουμε, ενώ, όσο περνάει η ώρα, την ανεβάζουν, χωρίς όμως να τη φτάνουν ποτέ στα επίπεδα του Pairidaeza – τα πράγματα στο 34 Athens θα είναι πιο χαλαρά.

34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter
Tο 34 Athens προτείνει μια εκτενή λίστα από signature κοκτέιλ με την υπογραφή του head bartender Μιχαήλ Άγγελου Ζεϊμπέκη.
34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter
Τα clarified cocktails του 34 Athens είναι λιτά και άκρως δροσιστικά.

34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter
Η νέα αυλή της Αθήνας λειτουργεί προς το παρόν καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 17:00, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 15:00.

Πλ. Καρύτση 8, Αθήνα, 210 3227447

https://www.lifo.gr/tropos-zois/gefsi/34-athens-i-nea-poly-kala-krymmeni-ayli-toy-kentroy

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button