Πολιτική

Εκλογές 2023: Αυξάνονται οι αιτήσεις ομογενών για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους- Η διαδικασία εγγραφής

Αύξηση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός αιτήσεων των ομογενών προκειμένου να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, σχεδόν καθημερινά υποβάλλονται περί τις 200 αιτήσεις, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όσο πλησιάζει η ημέρα προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τον περασμένο μήνα, στα δύο χρόνια λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας είχαν κατατεθεί 5.000 αιτήσεις,έως την Παρασκευή ο σχετικός αριθμός έφτασε τις 9.000.

Από αυτές εγκρίθηκαν οι 6.000, απορρίφθηκαν περίπου οι 1.000, ενώ οι υπόλοιπες είναι σε εκκρεμότητα.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός των αιτήσεων θα φτάσει τις 15.000 με 20.000.

Πώς γίνεται η αίτηση στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν την σχετική αίτηση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους τουλάχιστον 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Οι εκτός επικρατείας εκλογείς, όσοι δηλαδή βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός Ελλάδας, είναι απαραίτητο τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Το προαπαιτούμενο της φορολογικής δήλωσης δεν ισχύει για όσους είναι κάτω των 30 ετών και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση οι συγγενείς πρώτου βαθμού.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr., εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

Αφού πιστοποιηθεί ως χρήστης, αναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση. 

Στη συνέχεια θα πρέπει να καταχωρηθεί η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του χρήστη, το τηλέφωνο και το email, ενώ θα πρέπει να επιλεγεί-από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων-η χώρα και η πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Οι νέοι έως 30 ετών θα πρέπει να επιλέξουν την ένδειξη «εξαρτώμενο μέλος» και να συμπληρώσουν το ΑΦΜ του κύριου φορολογούμενου.

Μετά την αποθήκευση του κυρίου σώματος της αίτησης, ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει την καταχώριση των δικαιολογητικών, τα οποία επιβεβαιώνουν την κάλυψη των προϋποθέσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσει τα βασικά στοιχεία του δικαιολογητικού και να μην επισυνάψει έγγραφα δικαιολογητικών, αλλά να εξουσιοδοτήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους, όπου αυτό υποστηρίζεται από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.

Τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την διετή παραμονή στη χώρα την τελευταία 35ετία μπορεί να είναι ασφαλιστικές εισφορές (καρτέλα ενσήμων), κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ, βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, φοίτηση σε σχολείο, πανεπιστήμιο, ΙΕΚ ή σχολή του ΟΑΕΔ και η στρατιωτική θητεία.

Κατόπιν, ο εκλογέας βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησης του είναι αληθή, λαμβάνει γνώση ότι η αίτηση του επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της.

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης ο εκλογέας λαμβάνει στο email του του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου.

Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για διάστημα οκτώ ετών. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

Σημειώνεται ότι όσοι αδυνατούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας, όπου θα υποβληθεί με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου.

Για να ψηφίσει ο εκλογέας του εξωτερικού στην πόλη που έχει επιλέξει θα πρέπει να έχει συσταθεί εκλογικό τμήμα, δηλαδή να υπάρχουν τουλάχιστον 40 εκλογείς που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη. Σε διαφορετική περίπτωση ενημερώνεται σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

πηγή: lifo

now/politics/ekloges-2023-ayxanontai-oi-aitiseis-omogenon-gia-na-psifisoyn-ston-topo-diamonis-toys

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button