Πολιτική

Εκλογές 2023- Μητσοτάκης: Αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα φόρων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Η πίεση αποκαλύπτει την κρυφή ατζέντα των φόρων που έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια συνέντευξη, στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το ελληνικό κίνημα #MeToo, τις αλλαγές στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο εφόσον η ΝΔ συγκροτήσει την επόμενη κυβέρνηση και υπογράμμισε ξανά τη σημασία μιας ισχυρής πλειοψηφίας. 

«Όταν πιέζουμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ πού θα βρουν τα λεφτά, αρχίζει να αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα των φόρων», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός. «Το είδαμε πριν από τις εκλογές, με τον Κατρούγκαλο και τώρα με το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε. 

«Σε ένα πράγμα είναι απολύτως ενωμένα. Αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγηση. Εμείς αποδείξαμε ότι μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη με πολιτικές μείωσης φόρων», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. 

Με διαρκείς προσωπικές επιθέσεις δεν μπορεί να κάνει κανείς ουσιαστική πολιτική, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. 

«Ελπίζω η αντιπολίτευση να πήρε ένα μάθημα. Οι εξυπνάδες, η τοξικότητα και η διαρκής προσωπική στοχοποίηση δεν συνιστούν πολιτική. Το έχω βιώσει πολύ έντονα, επτά χρόνια η οικογένειά μου κι εγώ είμαστε αντικείμενο στοχοποίησης. Αυτή η τακτική, αν δει κανείς το εκλογικό αποτέλεσμα, εμφανώς δεν απέδωσε, δηλητηρίασε τον δημόσιο διάλογο», συμπλήρωσε.

Τώρα, επεσήμανε, φαίνεται γιατί υπήρχε αυτή η τακτική. «Όταν υπάρχει πλήρης ένδεια επιχειρημάτων, όταν στην πρώτη πίεση αποκαλύπτονται τα κρυφά προγράμματα κομμάτων– αναφέρομαι και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ- ότι ουσιαστικά υπάρχει μια κρυφή ατζέντα αύξησης, καταλαβαίνω γιατί επιλέγουν να στοχοποιούν προσωπικά τον αντίπαλο», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Ο πήχης στις δεύτερες εκλογές είναι μια άνετη πλειοψηφία» 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν έχει κριθεί τίποτα για τις δεύτερες εκλογές 2023 και πως κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει το αποτέλεσμα δεδομένο. 

«Δεν είναι αγώνας ρεβάνς, το “σκορ” του πρώτου “αγώνα” δεν μετράει, οι κάλπες είναι άδειες, τίποτα δεν έχει κριθεί», τόνισε. 

«Ο πήχης στη δεύτερη κάλπη είναι μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν έκρυψα την επιθυμία μου να σχηματίσω αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, δεν θα ήθελε κανείς μια ασταθή κυβέρνηση, με πλειοψηφία 2-3 βουλευτών», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Πιστεύω ακράδαντα ότι μια σταθερή πλειοψηφία μπορεί να επιτρέψει να εφαρμόσουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αυτά που έχουμε πει. Δεν έχω κρυφή ατζέντα», τόνισε ακόμη. 

Το υπουργικό συμβούλιο και οι πρώτες αποφάσεις 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει τουλάχιστον ένα υπουργείο, ενώ μίλησε και για τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης, εφόσον επανεκλεγεί. 

«Έχουμε ήδη τα πρώτα μας νομοσχέδια. Το πρώτο είναι η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, για τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η κεντρική διοίκηση του κράτους», είπε αρχικά. 

«Θα υπάρχουν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Θα υπάρχει τουλάχιστον ένα νέο υπουργείο, το Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής, ενώ θα γίνουν και εσωτερικές μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων», συμπλήρωσε. 

Το δεύτερο νομοσχέδιο, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι «κατά πάσα πιθανότητα οικονομικού χαρακτήρα, με τις προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής μας». 

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, επανέλαβε ότι θα έχει «πολλές περισσότερες» γυναίκες, όπως και ότι θα γίνει ένα «πολύ σημαντικό» rotation. «Υπό την προϋπόθεση ότι θα μας εμπιστευτεί ο λαός- γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο- θα υπάρχει σίγουρα πολύ μεγάλη εναλλαγή. Το υπουργικό συμβούλιο δεν θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα εσωκομματικών ισορροπιών, ούτε μετράει στο μυαλό μου τόσο πολύ η σταυροδοσία», συμπλήρωσε. 

Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα 

«Φαντάζομαι ότι ο ίδιος ξέρει καλύτερα τι πρέπει να κάνει», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε τι συμβουλή θα έδινε στον Αλέξη Τσίπρα μετά την εκλογική ήττα. 

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ήδη 15 χρόνια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το πώς βιώνει και μεταβολίζει κανείς πολιτικά μια ήττα, είναι μια βαθιά προσωπικά απόφαση που αφορά τον ίδιο και το κόμμα του», συμπλήρωσε. Δεν θέλησε να απαντήσει αν θα έπρεπε να παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Για μένα το σημαντικό δεν είναι προσωπική επιλογή, αλλά ποιο είδος πολιτικής πρεσβεύουμε. Η κάλπη επιβεβαίωσε ότι οι πολίτες αναζητούν ένα διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής», συμπλήρωσε. 

Μητσοτάκης για Τέμπη: Ό,τι κι αν πω στους γονείς, δεν είναι βάλσαμο  

Στην τραγωδία στα Τέμπη υπήρξε ανθρώπινο λάθος και συστημικό λάθος, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι είναι υποχρέωσή του να εξασφαλίσει ότι δεν θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο. 

«Ξέραμε τα μεγάλα προβλήματα στον ΟΣΕ και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σύμβασης», δήλωσε. «Είναι δική μου υποχρέωση να εξασφαλίσω ότι δεν θα ξαναγίνει, γιατί θα έχουμε ασφαλή τρένα», συμπλήρωσε.  

Ερωτηθείς αν θα αισθανθούν ποτέ δικαιωμένοι οι γονείς των παιδιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη, απάντησε: «Έχασαν τα παιδιά τους, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία. Ό,τι και να πω, δεν θα είναι βάλσαμο για την ψυχή τους, ούτε μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Η δικαιοσύνη κλείνει ένα κεφάλαιο αλλά δεν είναι μια απώλεια που μπορεί να ξεπεραστεί». 

«Μεγάλη πρόοδος το κίνημα #MeToo»

Το κίνημα του #MeToo αποτελεί μεγάλη πρόοδο για την ελληνική κοινωνία, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Είναι μεγάλη κατάκτηση πρωτίστως για την ισότητα και τη δικαιοσύνη των γυναικών να μπορείς να μιλάς, να καταγγέλλεις χωρίς να φοβάσαι, μια περίπτωση που κάποιος- κατά κανόνα άνδρας- προσπάθησε να σε εκμεταλλευτεί σεξουαλικά, ή άσκησε πάνω σου βία», τόνισε. 

Στο παρελθόν, οι γυναίκες δεν είχαν θάρρος να μιλήσουν, επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός. «Είναι υποχρέωσή μας η δημιουργία πλαισίου προκειμένου οι καταγγελίες να γίνονται χωρίς να αισθάνονται ότι φοβούνται», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε αναφορά σε νέα «εργαλεία», όπως το panic button. 

«Όχι μόνο δεν είναι αμερικανιά ή μόδα, είναι μια μεγάλη πρόοδος για την ελληνική κοινωνία», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ελληνικό #MeToo. «Μας υποχρεώνει να σκεφτούμε όχι μόνο πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σήμερα, αλλά κυρίως πώς θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να γίνουν ώριμοι και ανεκτικοί πολίτες», συμπλήρωσε. 

Κυριάκος Μητσοτάκης για γάμο και τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν θα προχωρήσει το ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών. 

«Είμαι πολύ υπερήφανος γιατί πρώτη φορά η χώρα έχει μια στρατηγική για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που εκδηλώνεται σε πολλές διαφορετικές πολιτικές, από το γεγονός ότι δεν μπορούσε να δώσει αίμα ένας ομοφυλόφιλος, μέχρι σημαντικές διορθώσεις, όπως η απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής, βίαιες πρακτικές που τραυμάτιζαν παιδικές και εφηβικές ψυχές», σημείωσε αρχικά. 

«Είναι σημαντικές κατακτήσεις, ιδιαίτερα όταν έρχεται ένα “συντηρητικό” κόμμα και κάνει μεγάλα βήματα», παρατήρησε. 

«Κάθε πράγμα στον καιρό του, οι κοινωνίες ωριμάζουν», απάντησε, σε ό,τι αφορά στον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών. Όταν ρωτήθηκε πότε θα είναι έτοιμη η κοινωνία για τον γάμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θα το δείξει ο χρόνος αυτό. Όντως οι κοινωνίες ωριμάζουν, έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική που θέλουμε να εφαρμόσουμε, πρέπει να είναι κανείς συντονισμένος με την πρόοδο της κοινωνίας». 

Το σύμφωνο συμβίωσης ήταν σημαντική κατάκτηση, επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Όλα θα τα δούμε στην κατάλληλη χρονική στιγμή, αλλά για τη νέα γενιά τα ζητήματα αυτά τα έχει λύσει η ίδια η ζωή». 

«Δεν πιστεύω ότι θα κλείσω την καριέρα μου ως πολιτικός» 

Όταν μπήκε στην πολιτική, δεν φανταζόταν ότι θα γίνει πρωθυπουργός, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Ούτε πιστεύω ότι θα κλείσω την καριέρα μου ως πολιτικός. Θα μπορούσα να διδάσκω, θα ήθελα πολύ να γυρίσω στο πανεπιστήμιο, ή να ασχοληθώ με θέματα όπως το περιβάλλον και η τεχνητή νοημοσύνη», συμπλήρωσε. 

«Όλες οι πολιτικές καριέρες κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουν. Και είναι καλύτερο να τελειώνουν με τους δικούς σου όρους», επεσήμανε. 

Σε ερώτηση για το αν τα παιδιά του θα ασχοληθούν με την πολιτική, απάντησε ότι δεν θα τα αποτρέψει, ούτε θα τα ενθαρρύνει. «Μόνο έναν όρο θα θέσω, αν θέλουν να πολιτευτούν, πρώτα πρέπει να έχουν δουλέψει», σημείωσε. 

https://www.lifo.gr/now/politics/ekloges-2023-mitsotakis-apokalyptetai-i-kryfi-atzenta-foron-syriza-pasok

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button